Svéd gombasaláta júdásfülgombából és szárított tinórukból
Elkészítés:
A megtisztított júdásfülgombát előfőztem (van egy jellegzetes íze, ami nem jön be mindenkiek de előfőzéssel ez az íz eltűnik), majd a gombát a főzőlevéből kivéve összevágtam. A szárított gombákat több órára beáztattam, a nagyobbakat ősszevágtam. Kevés olajon egy kisebb kockára vágott vöröshagymát és 1 gerezd fokhagymát pirítottam, majd hozzáadtam a gombát (a hagyma nagyjából 1/4 mennyisége volt a gombának). Sóztam, egészen pici vízzel felöntve főztem, közben borsoztam, kakukkfűvel, szurokfűvel (oregánó), citromos kakukkfűvel, bazsalikommal fűszereztem, egy citromkarikát is belefőztem (közben kóstolni kell, nehogy túl keserű legyen, és időben ki kell venni a citromot!). Mikor a gomba félig megfőtt, a hagyma is puha lett, akkor adtam hozzá a sűrített paradicsomot, majd addig sűrítettem, míg krémesen szószos lett. Végül pici citromlével és pici reszelt citromhéjjal fűszereztem. Kevés apróra vágott, friss bazsalikom és pici olívaolaj is mehet a végén még bele. Van, amikor apróra vágott savanyú vagy kovászos uborkát is teszek a svédgombába keveset. Behűtve finom. Pirítóssal tálaltam, és mivel éppen volt, medvehagyma zsenge, zöld terméskezdeményével is megszórtam.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése