Citromos, birsalmás naspolyalekvár

A naspolya nem nagy kedvenc nálunk nyersen, és lekvárként is elég tömény ízű, ezért gondoltam citrommal és kevés birssel, illetve a birs főzőlevével készítem. A citromtól íze friss, finom lett, kevésbé tömény, kevésbé naspolya.
  

Először megfőztem 2-3 db birsalmát csak kettévágva, mindenestől, mikor megfőtt, kimagoztam, a héja maradhat. A naspolyákat megmosva (kb. 3 kg volt), "virágos", kemény végüket levágva, annyi birs főzőlével (lehet víz vagy más gyümölcslé is), amennyi éppen ellepte és két felkarikázott citrommal feltettem főni. A naspolya gyorsan szétesett, a citromra kellett kicsit várni. Botmixerrel enyhén pépesítettem, majd átpasszíroztam. Eléggé nehezen passzírozható massza lett. A mag nélküli masszába beleturmixoltam még a pár főtt birsalma szeletet, de anélkül is jó. Édesíteni nem igen kellett. Ezután újra forraltam, majd forrón, steril üvegekbe töltve, leforrázott celofánnal lezárva, a szokásos eljárással száraz dunsztba tettem. A celofánok tetejére még vékony karton anyagból, vagy ha más éppen nincs színes szalvétából vagy csomagolópapírból szoktam tenni porosodás, sérülés ellen egy védőréteget. (Természetesen lehet csavaros kupakokkal is zárni a  celofán helyett). A passzírozás után sok volt a veszteség, ezért a maradékot a birs főző levével újra felöntve, újra átpasszíroztam, de a kettőt nem öntöttem össze, ebből kicsit hígabb lekvár lett, de lehetne szörpként is befejezni. 

Amivel passzírozom: Nekem a vadgyümölcsökhöz bevált passzírozó típus ilyesmi, de több méretű szűrője van, amivel nagyobb magvúakat is lehet passzírozni (nem a márka lényeg, hanem a forma). Ha kevés passzírozandó anyag van, akkor egy olyan sima nagyobb méretű szűrőkanalat használok, aminek rácsos a szűrő része, viszonylag nagyobb lyukakkal, és a rácsok "élesebb" széle miatt egészen jól át lehet dörzsölni egy kanál hátával a gyümölcshúst. 




Megjegyzések

  1. Én régebben megettem. Akkor még volt a zöldségesnél is, meg hébe-hóba bokrokat is láttam. Mára valahogy kiment a divatból. De inkább arra lennék kíváncsi, mit fogsz kezdeni vele, mire, mibe használod majd fel?

    VálaszTörlés
  2. A hígabb változatból készíthettél volna csatnit is, mindenféle vadító fűszerrel. Én most csináltam füge-meggyes-csípőset. Nagyon jó lett.
    A celofánnal egyszer én is megjártam. Nem figyeltem a zacskó feliratára. Az a jó, amin "celofán" felirat van. A "befőzési fólialap"
    nekem se jött be - pedig megcsináltam, ami az útmutatóban írva volt (= hajszárítóval "rámelegíteni" az üvegre) - szóval én is maradok a hagyományosnál.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az ötletet, még megvalósítható. A celofán felirat sem garancia. Van egy márka nélküli "Celofán", ami valójában valamilyen befőző fólia.

      Törlés
  3. Ennek a lekvárnak Anya örülne:) Én nem szeretem a naspolyát, még így feljavítva sem:)

    VálaszTörlés
  4. Én erről sem hallottam soha, új nekem:)

    VálaszTörlés
  5. A naspolya a kedvenc gyümölcsöm :) Eddig sima natúr lekvárt csináltam belőle, de ezt most kipróbálom.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések