Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2018. május 29., kedd

Galambgombás rizottó szamócával, sárgarépával, erdei levélzöldségekkel

A tavaszi róka- és galambgomba-szezon egybeesik az erdei szamóca érésével. Az erdei szamócát és kerti rokonát a földi epret is leginkább édességekben szeretjük, pedig enyhén savanykás, édeskés, zamatos íze salátákhoz, sós ételekhez is jó lehet. Ha kell egy falatka édes-savanyú zamat, amire jó ráharapni, akkor az lehet a szamóca is.
Nekem nagyon ízlett galamb- és rókagombás, sőt vargányás pirított raguszerű, gombás ételekben, ahol a szaftot a vaj és a gomba visszasütött leve adják, ezt lehet körettel enni vagy bruschetta-szerűen pirítósra halmozni. Rizottóban is nagyon jól passzolt a gomba és a szamóca egymáshoz. 

A rókagomba és a galambgombák  sütve főzve is jó állagú gombák, de nagyon jellegzetes, fűszeres gombaízük ízük nincs, így érdemes őket fűszerekkel gazdagon készíteni.

galambgombás rizottó szamócával, medvehagymával

A galambgombás rizottó elkészítése, hozzávalói:

- galambgomba összedarabolva, 2 csészényi (rókagomba is mehet bele, ha van) 
- rizottórizs 1 csészényi
- 1 kisebb sárgarépa durvára reszelve
- medvehagyma levél egy negyed csokornyi
- podagrafű levél (ilyenkor a kaszálás után kihajtott tőlevelek jók) egy jó marokkal
- petrezselyem egy kisebb csokorral
- néhány szem földi eper apróra vágva, vagy maréknyi erdei szamóca félbe vágva 
- lila hagyma, fél közepes fej kockára vágva
- 1-2 gerezd fokhagyma
- zsír vagy olaj a pirításhoz és a rizs alá, én mangalicazsírt használtam
- fűszerek: fekete bors, friss, reszelt citromhéj, só

A rizottórizst és belevalókat külön készítettem el.

1. A lila hagymát (azért lila, mert egy plusz színt jelent az ételben, de természetesen jó a fehér színű vöröshagyma is) a reszelt sárgarépával együtt kevés zsírban pirítottam, míg a hagyma üveges nem lett, a sárgarépa pedig szép sárga színével megfestette a zsírt. Ezután hozzá adtam az apróra vágott erdei gombákat, az apróra vágott levélzöldségek felét, sóztam, borsoztam és kevergetés mellett puhára pirítottam mindent. A róka- és a galambgomba sem igényel hosszú hőkezelést. A legvégén hozzáadtam még az apróra vágott fokhagymát és a levélzöldségek másik felét is, ezekkel is még a láng felett összeforgattam, de csak addig, míg a fokhagyma pirulva illatozni nem kezdett. Ezután félretettem a rizs elkészültéig.

2. A rizottórizst kimértem, megmostam, majd kevés zsiradékkal és kevés vízzel felöntve, megsózva, kevergetve főztem. A vizet folyamatosan adagoltam hozzá, míg megpuhult. 

3. A rizs teljes elkészülte után a gombás belevalókat a kész, még forró rizsbe kevertem, és ekkor tettem hozzá az apróra vágott szamócákat is, majd a frissen reszelt citromhéjjal még fűszereztem. Kóstolás után, ha kellett, még borsoztam, sóztam. Frissen tálalva a legjobb. Szamócás salátával még jobb.     


hasonló ételek:

galamb- és rókagombás pirítós szamócával, bruschetta-szerűen
vargánya-, galamb- és rókagomba ragu pirítósra vagy körethez, 
erdei szamócával
erdei szamóca
Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...