Zsenge bükklevél-saláta pitypanggal, tojással, retekkel, köményes öntettel

Az ehető falevelek ideje is eljött idén. Finom saláta készíthető bébi hárslevélből és a bükk (Fagus sylvatica) első leveleiből. Nagyon rövid az idő, míg ezeket készíthetjük, csak 1-2 hét. A fák sokszor sűrű újulatának alacsony hajtásairól vagy a gyökérről kihajtó hajtásokról lehet gyűjteni az éppen a rügyből kibontakozó leveleket. A bükklevél savanykás ízű, ilyenkor puha, selymes, de nagyon gyorsan kemény és ehetetlen lesz. Egy saláta talán belefér a rövid időbe, míg a levelek meg nem erősödnek:  

Tojásos, pitypangleveles, pitypangvirágos bükklevélsaláta piros retekkel,
köményes, citromos öntettel 
bükkös kora tavasszal, bontakozó levelekkel
Pitypang v. gyermekláncfű (Taraxacum officinale)
levelei kesernyések, ehetők, jó hatásúak
Ha túl keserűek, jeges vízben vagy csak vízben áztatva mérsékelhető
 a keserű íz.
A sárga sziromszerű, apró virágok kibontva a fészekből édeskés ízűek

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.


Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések