2015-ös gasztrojóslatok. Vagy kívánságok?
Megkérdezték mit jósolok idénre. Ezt írtam:
Bár az Erdőkóstoló blog háttere „töltekezése”
mindig is régmúlt, a hagyományok felelevenítése volt, így nem igen jósoltam
eddig előre, csak reméltem és figyeltem. Az Erdőkóstoló blog célja a tanítás,
az értékek őrzése a régi tudásból, és az igény megteremtése az értékek őrzésére
a természetben, mert a változatos, természetes élőhelyek (erdők, legelők,
vizek) fenntartása táplálkozási szempontból is igen fontos. A legegészségesebb
élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről
származnak, így túlélésünk zálogai. A régen használt, szinte elfeledett,
természetből származó alapanyagok és ezek felhasználási módszereinek
felelevenítése, újratanulása kedvelt téma, talán leginkább érdekessége,
különlegessége miatt, így egyre nagyobb érdeklődés irányul a felé. Hogy
ténylegesen mennyire nőtt ezen anyagok szerepe az étkezésünkben, azt nehéz
felmérni, de évről évre egyre több területen jelennek meg erdei-mezei termékek.
Kedvelt és nőtt piaci árusításuk főképp az erdei gombák, vadgyümölcsök terén.
Még mindig tarol népszerűségben a medvehagyma, szinte minden területen bekerült
a kínálatba. Frissen és feldolgozva, kistermelői-kézműves termékektől kezdve a
franchise hálózatokig, péksütemények, sajtok, éttermi kínálat terén egyaránt.
Az erdei gombák szerepe talán mindig is nagyobb volt, igen nagy érdeklődés van
2015-ben is a gombák tanulása iránt, úgy látom országszerte, tehát étkezési
szerepük is fennmarad és nőhet is főképp a gombákban gazdag tájakon. Erdei
termékekben azt várom idén, hogy a medvehagyma (remélve, hogy részben) helyett
vagy (csak) mellett, más, jól felismerhető salátanövények (pl. salátaboglárka,
pongyola pitypang, kövér porcsin) is beszivárognak az étkezésbe a bátrabb,
kísérletező kedvű éttermek területén itthon is. Azt gondolom tovább nő a helyi
termékek jelentősége, főképp zöldségek, gyümölcs és baromfi esetében.
Továbberősödik a falusi vendéglátás, és a falusi vendéglátók kínálatában még
inkább jelentőssé válik a közelből származó, helyi termék. Örülnék, ha a
piacokon és az éttermekben is nagyobb teret kapnának a kistermelők. Vadvízi
halak és egyáltalán a hazai halak tekintetében még mindig szomorú a helyzet,
mert közel sem akkora az igény rá, mint amennyit megérdemelne. Elfelejtettünk
halat enni, generációk is talán, újra meg kell tanítani a gyerekeket, hogyan
álljanak hozzá a szálkás halakhoz és halízhez. (Aki halat kínál, kezdje a
gyerekekkel és a szüleikkel.) Remélem, hogy a kézműves hazai halfeldolgozás, pl
füstölés-szárítás, ecetes, olajos hagyományos tartósítás is egyre inkább
lehetőségeket kap, apró csírákat látni vélek e területen is. Idén nőni fog az
elfeledett feldolgozás-tartósítás területén a természetes erjesztéssel
tartósított zöldségek szerepe. Kezdetben a házi, saját részre feldolgozás,
aztán, ahogy a házi ecetek egyre kedveltebbek, megjelennek a kovászolt,
savanyított különlegességek is a kézműves piacokon a savanyú káposzta mellett.
Ennek már csírái tapasztalhatók. Amit nagyon remélnék, hogy a tejtermékek
(főképp tehéntej) területén idén elindul olyan kínálat, ami a ténylegesen
legeltetett (ezért sokkal értékesebb tejű) állatok tejtermékeit kínálja, és ezt
hirdeti is.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése