Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2014. október 28., kedd

Őszi, erdei zöldes, fetasajtos lencsesaláta narancsos, mustáros önetettel

Nagyon sok növény ősszel újra éled, friss zöld leveleket hajt az erdőkben, mezőkön, réteken.
Így amikor a kertekben elfogynak a zöldek, van hová menni.
Úgy szedjük ezeket, hogy a növényegyed túlélje, mindig csak a frisset és keveset egy növényről!
Egy gyors saláta készült nálam ilyenek nyersen felhasznált zöldekből: tyúkhúrból, podagrafűből, csalánból, medvetalp fiatal levélből és főképp a levélnyélből vegyesen 
(nyersen a csalánt iciripicirire kell vágni,  hogy ne csípjen)

"vadzöldes" lencsesaláta feta sajttal
A fenti zöldekből került a salátába
a zamatos turbolyából is csak icipici került a salátába,
mert az nagyon erős ízű ( képre kattintva olvasható a felirat)
 Elkészítés, hozzávalók:

  • erdei zöldek, alaposan megmosva, apróra vágva (a csalánt nagyon apróra kell vágni, egy zacsiban vágás előtt "meggyömöszölve", hogy ne csípjen)
  • sós vízben főtt lencse (pár órával főzés előtt beáztatva, az áztató levet leöntve, friss vízben kell főzni)
  • piros húsú, picit csípős paprika apróra kockázva
  • feta sajt apróra kockázva
  • Öntethez: 1 narancs leve kicsavarva, kis kanál mustár, só, bors, víz 

 A hozzávalókat összekeverjük, és leöntjük az ízlés szerint finomra kevert narancsos mustáros öntettel.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...