Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2013. május 22., szerda

Vadvirágos saláta és újabb ehető virágok

A mostanában a gyepekben már igen sokfelé virágzó, apró pillangós virágokból álló, gömb alakú virágzatú, fehér vagy lilás színű here fajok virágzata finom, gyakran édeskés és ehető. Jók lehetnek virágos salátákba, sütikre is. Itt pl. a réti here lilás virágzata. A fiatal virágokat gyűjtsük, azok finomabbak, a fiatal levelek is ehetők.Fel lehet még dobni a salátát egy-két árvácska virággal, rózsaszirommal, bodza virággal.
A bodzák esetében csak a fekete bodza (Sambucus nigra) virága, ami bokrokon nő használható, gyalogbodza virágát tilos.


Réti here (Trifolium pratense) 

A szintén nagyon gyakori fehér here (Trifolium repens) virágzata is használható.

A fenti salátában kertben termett salátalevelek mellett, ízes levelek, mint madársóska levél, citromfű levél, ill. édeskés és díszítő réti here virágok vadrózsaszirmok, kerti rózsaszirmok és fekete bodza virága van.

6 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...