Vadsnidlinges (érdes hagymás) sóskaszósz

Medvehagymával már próbáltam a sóskát párosítani, nagyon finom, egymás karakteres ízét gyengítik, és ez jó. A vadsnidling (érdes hagyma, bajuszos hagyma, esetleg kígyóhagyma bébi levelei)  fiatal levelei finomak, fokhagymaszerű ízűek. Kevésbé sűrű erdőkben, erdőszéleken, az előző évben elszórt magokból sűrűn kihajtó snidlingszerű, és méretű fiatal levelek szedhetők. Felismeréshez fontos a fokhagyma illat és íz. Levele lapos, de sokszor összetekeredik. Én most a piacon vettem a (kerti) sóskával együtt. Felénk a sajnos egyiket sem találom, sem a hagymát sem a mezei sóskát.


Elkészítése nem ördöngösség: Apróra vágtam egy csokor kígyóhagymát, kevés vajas olajon feltettem illatozásig. A megmosott  (30 dkg) sóskát is kicsit összevágtam, majd ráborítottam az illatozó, piruló vadhagymára. Együtt párolódtak míg a sóska összeesett, majd vízzel felöntve, forrásig melegítettem, közben sóztam, picit borsoztam. Zabkorpás liszttel sűrítettem, majd botmixerrel pépesítettem. (Variációk lehetnek: húslével vagy zöldséglével felöntve főzni és tejszínesen, tejfölösen is lehet habarni.)  Tejföl csak a tetejére került. Apróra vágott, főtt tojással tálalva, jó kis hétköznapi ebéd volt. Cukrot nem tettem bele, nem maradt ki a receptből, én nem szeretem a sóskát sem édesen, de ebbe a vadhagymás variációba nem is jó.

A gyűjtés természetvédelmi szempontjai: Csak a hagymalevelek felső, sötétzöld részét vágjuk le.  Úgy vágva a levelek tovább nőnek, és később akár ismét levághatók, virágozni, magot hozni is tud a növény. Védett területen ne szedjük. 


Hasonló:Vadsóska mártás medvehagymával

Megjegyzések

  1. A sóskaszószt/mártást nagyon szeretjük, a kígyóhagymát viszont nem ismerem, de nagyon különleges és fincsi lehet együtt! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Hankka, finom is. A kígyóhagymát sokfelé szedik, gyakori faj, érdemes megismerni!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések