Az igazi sárközi orjaleves - tormásan, savanyítva, hagyományosan az újév első napján főzve

Az újév első napja két emléket mindig felidéz bennem. Hogy apuval együtt hallgattuk a bécsi újévi koncertet, és mindig terveztük, hogy egyszer, együtt, élőben is majd. Hát ez nem sikerült. De, ami egy vadnövényes gasztroblogra leginkább kívánkozik, az az újévi ebédünk.


Apu többször mondta, hogy "na, ez az igazi sárközi orjaleves, amit anyu főz, és nem az, amit országszerte e néven árulnak". És hihetünk neki, hiszen életét a Sárközben töltötte, decemberi disznóvágásokon felnőve, ahol is eltették e leves legfontosabb hozzávalóját a sózott orját. Aztán, ami még az igazi sárközihez kell: reszelt torma, na nem utána a főtt húshoz, hanem bele a levesbe. Na és kell még az igazihoz ecet, tejföl, őrölt paprika és sok babérlevél, pici tárkony. A többi már ugyanaz, mint egyébként egy normál orjalevesbe, illetve egy bármilyen húslevesbe kell.
És amitől vadnövényes: házi vadalmaecetet használtam. Valamikor régen lehet, hogy éppen azzal készült a Sárközben is, hiszen nem volt más a vadalmát éppen ecetkésztésre használták országszerte.  Egykor a tormát is gyűjtötték vadon, ma is lehetne sokfelé.

A lelkes bevezető után azért bevallom, nem is tudom pontosan, hogyan készült ez a leves, mert nem tanultam meg, bánom is nagyon. De emlékszem az ízére, és nagyjából a hozzávalókra, így megpróbáltam rekonstruálni. Jó lett. Csak az igazi sózott orja hiányzott belőle. Ehhez nem sikerült hozzájutni, de egyszer teszek el, az biztos. Egyébként orjához sem lehet ma már hozzájutni, mert másképp bontják szét a disznót, mint egykor, a falusi disznóvágásokon. Orja a húsos gerinc a gerincvelővel együtt. Ma csak csontos tarja kapható, ami hosszában kettévágott gerinc, így én azt használtam, leszedve róla a hús nagy részét.

Na jó....igen, mondjuk ezek után csak majdnem igazi sárközi. De az biztos, hogy ennek és az igazi sárközi orjalevesnek sincs sok köze ahhoz, amit sok vendéglőben e néven árulnak. 

Ez a leves ránézésre nehéznek, zsírosnak tűnik, de mégsem az. Eleve csontos húsból készül, a torma, a savanyítás és a babérlevél pedig könnyebben emészthetővé teszi. Szóval nem kell megijedni tőle.



Hozzávalók:
Orja, vagy csontos tarja csontja, elég húsosan (hagyományosan téli disznóvágáskor, sózva eltett orja, amiből újévkor előzetesen kiáztatták a sót)
2-3 sárgarépa,
2-3 petrezselyemgyökér
sok, 5-6 babérlevél
morzsolt tárkony 1 kávéskanállal
egy közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
egész fekete bors 8-10 szem
só ízlés szerint
*
fél ek. őrölt paprika
egy ek. liszt
reszelt, friss torma (vagy ha nincs ecetes is jó, de ez esetben ecet külön nem kell)
*
tejföl (nem zsírszegény)
ecet (nálam most házi vadalmaecet volt)

Elkészítés:
A csontos húst és a zöldségeket a babérlevéllel, tárkonnyal, egész borssal, hagymával, fokhagymával, mint egy húslevest megfőztem. (Amikor elkészült, kihűtöttem és leszedtem a zsír egy részét. Ezt nem kell feltétlenül, de sajnos nagyon zsíros volt a hús, így a leves is az lett, és hűtve könnyebb leszedni a zsírt a tetejéről.)

A leszedett zsír egy részében készítettem a tormás rántást. Egy nagyobb tormát lereszeltem, és picit átpirítottam, majd a tűzről levéve, hozzáadtam egy jó fél kanálnyi, őrölt pirospaprikát. Mikor kiadta a színét, hozzátettem a kanál lisztet. Egy merőkanállal kivéve, a közben ismét felmelegített levesből, felengedtem egy fél pohár tejfölt és apránként, csomómentesre keverve, hozzáöntöttem a tormás rántáshoz. Mehetett is a levesbe. Vadalmaecettel kellemesre savanyítottam a levet, majd összemelegítve, el is készült a majdnem igazi, újévi, sárközi orjaleves. Próbáljátok ki nagyon finom!


Megjegyzések

  1. Finom lehet ez a sárközi tormás-savanykás orjaleves!!! Nem fogom elfelejteni, és ha legközelebb lesz húsos tarjacsontom, feltétlen ki fogom próbálni!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet, szeretem az ilyen leveseket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzska, örülök, hogy mindig meglátogatsz! A leves tényleg finom, én nagyon szeretem.

      Törlés
  3. Se ve irresistible luce muy rico me encanta,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rosita!Gracias por visitar! Gracias por el comentario,
      yo alegra que te guste.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések