Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2013. január 4., péntek

Akár most is gyűjthető a közönséges boróka termése - fűszernek, teának, borókavíznek


Teát készítettem a frissen gyűjtött borókabogyóból, ill. a friss és összetört, C-vitamintartalmú tobozbogyók áztatásával is kísérleteztem. A szárított termések elveszítik C-vitamin tartalmukat, ezért a frissen gyűjtöttből érdemesebb áztatott italt készíteni. Áztatva (kb. fél napig) nem kaptam olyan karakteres ízt,  mint korábban a fenyőtű áztatásával. A tea enyhén boróka ízű, a borókavíz alig ízesedett. Legközelebb több bogyóval, tovább áztatva, ill. más növénnyel keverve próbálkozom.    


A boróka előfordulásáról:
Valaha országszerte gyakoribb lehetett a közönséges boróka (Juniperus communis). Egykor a Mecsekben is volt sok. Legalábbis ezt írta a Mecsek nagy botanikusa Horvát Adolf Olivér. Ma már csak elvétve találkozni egy-egy öreg példánnyal, fiatalokat pedig sajnos egyáltalán nem látok. Szilveszteri túránkon egy ilyen öreg terméses borókával is találkoztunk. Néhány terméses ágacskát hoztam is a sajnos a szél, hó vagy vandálok által kitört ágairól. Ki tudja meddig él még. Az ország két nagy „ősborókása” a barcsi-darányi és a bugaci is jelentős részben leégett az elmúlt években. Hogy mennyire lehet vadon találkozni más tájainkon ezzel fajjal, kevésbé tudom, de főképp hegy- és dombvidékeinken előfordul. A környező igazi hegyekben gyakoribb.

Termését, tobozbogyóit, csak az érett, második éveseket, a hamvas kékeket gyűjtik, leginkább lerázogatva, mert leszedni szinte lehetetlen, annyira mélyen az igen szúrós tűlevelek között ülnek.

A boróka felhasználása az étkezésben: Termése főként fűszerként ismert, talán leginkább vadhúsokhoz és szárnyasokhoz illik. Hagyományosan savanyú káposzta és sonkapár fűszerkeverékében is használják. A gin, a borovicska és a fenyővíznek is nevezett székely borókapálinka sem lenne nélküle. Baranyában egykor, leveles, terméses ágait húsfüstöléshez is felhasználták. Kellemes ízt adott a füstölt termékeknek.


Gyógyhatásait tekintve emésztési és húgyúti problémák kezelésére ajánlják, kúraszerűen, egyhuzamban legfeljebb 6 hétig, mert vesekárosodást okozhat. Fontos figyelmeztetés, hogy terhesség esetén nem szabad használni.

Illóolaját külsőleg, ízületi gyulladás, köszvény esetén, ill. a narancsbőr kezelésére is ajánlják, mert a salakanyagok távozását elősegítheti a bőr alatti kötőszövetből. Aromaterápiához és illatosításra is alkalmas. Ágainak főzete korpás haj kezelésére használható. Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...