Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2012. október 10., szerda

Mézes vadgyümölcsszörp áztatással, kíméletesen, tartósító mentesen


Mindig próbálkozom, hogyan lehet tartósítószer nélkül, vitaminokban gazdagon, cukormentesen tartósítani. Most éppen vadgyümölcsszörpöt.

csipke, galagonya, kökény

Sajnos, ha gyümölcsből, vitaminban gazdagon, hidegen készül valami, akkor nem lehet hőkezelés. Ekkor kellene tartósítószer. Ha van hőkezelés, akkor több vitamint is kivégeztünk. És ismét sajnos, a cukor, amit mellőznék, szintén működik tartósítószerként, bár a hidegen készült italok éppen a cukor hozzáadása miatt erjednek meg hamarabb. Én ha lehet, kerülöm a répacukrot. Családi örökségként, a túlsúly és a cukorbetegség veszélye miatt. Gondolom gyerekeimnél is veszély lehet, így náluk is igyekszem minél inkább mellőzni, úgy is kapnak eleget az iskolában.  

vadkörte

Sokszor készítettem már ázalék italokat (a blogon is), és nekem jól beváltak, finomak. Nem próbáltam ki, de jó tippet kaptam bodzavirág ital tartós eltartására még a tavasszal. Mégpedig azt, hogy cukormentesen kiáztatva a virágot, majd hűtőben tartva az ázalékot, bármeddig eláll. Édesíteni pedig utólag, akkor kell, amikor éppen isszuk. Olvastam, hogy régen a vadkörtecsűgör, és a vadalmavíz - szintén áztatott italok - hónapokig, akár karácsonyig is elálltak a hideg pincékben. Ezekhez sem adtak cukrot, csak a gyümölcsöt. 

A    gyümölcslé-szörpök (centrifugált, kicsavart) sajnos gyorsan megerjednek, csak tartósítóval vagy hőkezeléssel tarthatók el, de természetesen úgy is lehet, sőt kell fogyasztani őket, hiszen a hő hatásra elbomló vitaminokon kívül, számos más, kedvező élettani hatású, egészséges anyagot is tartalmaznak. Vagyis a legjobb ilyet is, olyat is készíteni  Ezekből kiindulva, a hideg szörpkészítésre próbálkozásom a következő volt: Egy 2 l-es befőttes üvegbe meleg vízben, majd hideg vízben, többször, alaposan megmosott vadgyümölcsöket tettem. Vegyesen galagonyát, vadkörtét, csipkebogyót, kökényt, két citrom levét és citromkarikákat. Mivel éppen birsalmát is dolgoztam fel, néhány birsszeletet is került az üvegbe. Jó félig megtöltöttem az üveget gyümölccsel, hogy jó zamatos ázalékot kapjak majd, hiszen szörp lesz, amit hígítva iszunk. Feltöltöttem hideg vízzel az üveget, majd a vizet a gyümölcsről leöntve, egy lábasba leszűrve, felforraltam, majd lefedve állni hagytam. Mikor már nem volt forró, de még meleg, a gyümölcsökre öntöttem, és celofánnal lekötöttem (csak azért celofánnal mert erre az üvegre nem volt csavaros tetőm.) Három napig ázott. Tovább szerintem akkor állhatna, ha nem teszünk bele citromot, a citrom e leggyengébb pont. 

Illatos, finom gyümölcsvíz keletkezett. Meghatározó, karakteres ízt a vadkörte adott (szednem kell még valahol!!!) de a színe nem volt túl bizalomgerjesztő, ezért hibiszkuszvirággal színeztem. Kb. 1 dl vízzel, egy evőkanál hibiszkuszvirágot leforráztam, majd állni hagyva, langyosan rászűrtem a gyümölcsvízre (legközelebb rögtön beteszem a hibiszkuszvirágot is a gyümölcsök közé). Édes szörp úgy lett belőle, hogy egy keveset az elkészült gyümölcsvízből langyosra melegítettem, amiben mézet oldottam fel. 1 l szörphöz 10 kanál méz szükséges szerintem, vagyis deciliterenként 1 evőkanál. Cukorral is készíthető, és persze a későbbi hígítás mértékétől is függ az édesítés, de dl / kanál méz jó aránynak tűnik, így nagyjából kellemesre hígítható. 
Később többet készítek, és a kész gyümölcsvizet előzetesen sterilizált üvegekbe töltve, lezárva, méz és cukormentesen, hidegre, a kamrába teszem. Reményeim szerint így eláll. Mézet / cukrot felhasználás előtt, literenként adok hozzá, és ha elfogyott, akkor édesítem a következő üveget. Túl sokat persze nem kell készíteni egyelőre, hiszen lesz vadgyümölcs még talán egész télen is. Kökény galagonya, csipke valószínűleg, vadkörte sajnos nem, de anélkül bármikor készíthetek egy egy ötliteres adagban. Talán majd tél végén készítek többet, hogy még maradjon tavaszra is, amikor már nem lesz friss vadgyümölcs.

A kiázott gyümölcsöt sem dobom ki, majd belefőzöm lekvárba, addig is fagyasztóba teszem.


További, hidegen készült, áztatott italok:
8 megjegyzés:

 1. Nem tudom honnan kerültem a blogodra, de egy új és csodálatos világot nyitottál meg előttem. Sokat tanulok tőled, gratulálok és köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igazán örülök, köszönöm! Gyere többször is!

   Törlés
 2. Én errefelé (Dabas) vadkörtét sajna még nem találtam, csak vadalmát, de azt nagyon sokat. Nemsokára megyünk viszont újra a gödöllői arborétumba, ott úgy emlékszem, láttam kitáblázva vadkörtét is :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Felénk pedig a vadalma kevesebb, vadkörte itt-ott előfordul, persze nem mind terem, vagy ha igen, nem lehet elérni, olyan magas. Lepottyanva pedig gyorsan túlérik. A gödöllőiek biztosan örülnek majd, ha összeszeded a felesleges vadkörtéjüket!

   Törlés
  2. :) Nem tudom. Igazából először még lelkifurdalásom volt, pedig mindössze egy szem alma volt a "zsákmány". De szegény arborétum annyira el van hanyagolva, jóformán nincs gazdája. A kapu kidőlve, az utakat nem tartják karban, és legutóbb a főbejárat mellett egy hatalmas hulladékkupac fogadott. Szóval felmentést adtam magamnak, mert úgy tűnik, maximum a vaddisznókkal kell megalkudnom :) Pár hét múlva megnézzük, lepotyogtak-e már a szelídgesztenyék.
   Ja, és ne csak off legyek: ma kipróbáltam az áztatásos gyümölcslé receptet. A nagy része vadalma, de jutott bele egy kis csipkebogyó is. Türelmetlenül várom az eredményt :)

   Törlés
  3. Szerintem a hullott gyümölcs, úgyis a vadaké vagy az enyészeté én lelkiismeret furdalás nélkül gyűjtögetek vadgyümölcsöt olyan területen, ami nem magántulajdon. Ne vesszen el mindenki számára nem igaz? Kevesen értékelik a pici, savanyú "semmire sem jó" hullott anyagot.

   Kíváncsian várom milyen lesz a vadalma-áztatásos szörpöd.

   Törlés
  4. Még csak édesítetlenül kóstoltam bele, de határozottan finom, frissítő íze van. Kicsit felforrt sajnos. Ma délelőtt beüvegezem, nehogy megecetesedjen. Azt hiszem, nem sokat kell majd higítani rajta, maximum fele-fele arányban. :)

   Törlés
  5. Ha elkezdett forrni, akkor nem fog elállni hidegen, sajnos. Akkor le lehet fagyasztani, vagy meginni nagyon gyorsan. Nekem még mindig van a hűtőben, és nem forr.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...