Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2012. október 1., hétfő

Erdei gombák és gombaárusításGyerekkoromban Treszka néni hozta a gombát be a faluba Gemencből, leginkább gévagomba volt. Házaló árusként, ha kellett gombaárusítás közben hátat masszírozott. A gombát családjával közösen szedték. Férje Ferkó saját faragványait árulta, fatálakat, fakanalakat, egyebeket. 

én a pécsi vásárcsarnokba sokszor benézek gombaszezonban, sokat tanultam is ott felismerni a gombákat, gyakorolni a gombatanfolyam alatt, persze csak néztem mennyire változatos egy-egy faj 
nem csak gomba van:

Néha tányérba, néha vázába való vagy illatosító
Utolsó képen levendula illatpárna
 és vázába való dísz zsidócseresznye.
Egy francia kisváros gombapiacán turistaként fotózta egy barátnőm. Ő is piacra ment, mert ez a látvány turistacsalogató is. Köszönet a fotókért:

 
 
 
 
          

4 megjegyzés:

 1. Amilyen figyelmetlen/mindig-sietős vagyok, én csak addig jutottam el, hogy NINCS GOMBA!! Hiányát az időjárással okoltam. Nem kérdeztem, hol vannak/lehetnek az árusok, de bevallom, ez a megoldás, hogy felűzték őket a mindenki számára használhatatlanná vált emeletre, a legvadabb álmaimban sem fordult meg. Egyrészt köszönöm az információt. Másrészt nem tudom, mit lehetne tenni annak érdekében, hogy megváltozzon a helyzet ? Tudom én, hogy a piac nem értünk, hanem belőlünk él/van, de hát azért csak lehetne a vásárlóknak is valamiféle véleménye....
  Talán próbálkozni kellene az újságnál, vagy a rádiónál-tévénél - bár nem tudom a hétköznapi kisember gondolatai ott érdekelnek-e még valakit ?

  VálaszTörlés
 2. Nálunk egész évben nem volt gomba a piacokon. És ahogy nálatok nálunk is az idősek és a cigányok akik gombát, erdei gyűjtést, saját termést árulnak, a többiek viszonteladók.
  Igaza van aranyos fodorkának, a helyi sajtóban meg lehetne szellőztetni a dolgot, bár lehet nem figyelnének fel rá.

  VálaszTörlés
 3. Nem akarom szaporítani a szót, de a piaci helyzet, az árusok (őstermelők, nénikék, bácsikák,) helyzete máshol sem jobb. A főhelyeken, a "zöldségesek" a mindenfélét/csak nem élelmiszert árusítók vannak, a nénikének aki a 10-20 tojást, petrezselymet stb. szeretné eladni meg nincs hely. Felakartam vállalni az érdekképviseletüket, de nem akarták, nem jó, de ha szólunk még rosszabb lesz(?)mondják. Jön az ántsz, meg az apeh stb. és tényleg jön és kit büntet? a 80 évest aki engedélynélkül! árult reszelt tormát...

  VálaszTörlés
 4. Aranyosfodorka, Kati, Mági! Csak remélni tudom, hogy sikerül valami szerencsésebb megoldást találni a gombaárusításra. Egyébként nem jönnek árulni majd a gombagyűjtők, és úgy nem lesz gomba.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...