2012. június 1., péntek

Cickafark fűszersó - A cickafark mint emésztést segítő gyógyfűszer

Cickafark fűszersó
A cickafark ismert gyógynövény, a legfontosabb 10 gyógynövény egyike, szinte csodagyógynövény + még fitohomontartalma miatt is fontos számunkra. Valójában nem feltétlenül egy cickafark fajról van szó. Talán a leggyakoribb a közönséges cickafark (Achillea millefolium) és a hozzá igen hasonló mezei cickafark (A. collina). Felismerése nem nehéz. Virágzás előtt, áttört csipkeszerű és cicafarkra emlékeztető jellegzetes leveleiről ismerhető fel. Csak rokon, szintén ehető fajokkal téveszthető össze. Virágzáskor ernyőszerű, fehér színű, összetett fészkes virágzata szintén jellegzetes. Szinte minden füves területen előfordul. A fajok felismeréséről ezen az oldalon többet. Mostanában már virágzik. Gyógynövényként teának és fűszernek már lehet gyűjteni virágait és leveleit. Semmiképpen ne gyökerestől gyűjtsük, mert a növény többéves, évelő. Jövőre ugyanott ismét megtaláljuk. Levelei fiatalon salátákba tehetők. Később is ehetők, csak kesernyések, ilyenkor inkább fűszerként használhatók olyan szószokhoz, sültekhez, levesekhez, amibe illik egy kis keserű íz. Likőrkészítéshez is jól bevált gyógynövény.

Cickafarksó - emésztést segítő fűszersó

A fűszersót a megszárított cickafark levélből és virágból készíthetjük. A vastagabb szárakról leszedjük a levelet és virágot és tengeri sóval összedaráljuk. Én nem túl sok sóval kevertem össze, de nem mértem. Tettem el még magában, só nélkül is, őrölve, fűszernek szánt cickafarkot. Egyéb gyógyhatásai mellett, fűszeres, zsíros ételek emésztését is segíti. Használható sültekhez, szószokhoz, joghurtos, kefires, aludttejes salátaöntetbe.

Korábban: medvehagymás só

8 megjegyzés:

 1. A só id jó, de ezek a szendvicsek:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A cickafark a lényeg. Nem a vajkenési technikámmal akartam felvágni. Egyébként nagyon finom, kipróbáltam kefires salátaöntetben is.

   Törlés
 2. Kedves Andrea, Kérlek, nézz be hozzám. Üdv krinsz http://ezmegaz-krinsz.blogspot.hu/2012/06/blogdij.html

  VálaszTörlés
 3. Olyan jó ötleteid vannak, ezért szeretek Hozzád járni olvasgatni. Ujra beregisztráltam Nálad rendszeres olvasónak, mert a blogomat valaki lesöpörte a föld színéről, s most kezdem ujra építgetni. Ha van kedved néha benézni hozzám ismételten szívesen várlak. Viki
  http://vikkokucko-viki.blogspot.com

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Megyek és nálam meg is jelennek mindkét blogodról a bejegyzések!

   Törlés
 4. Képzeld én betelepítettem a konyhakertembe.......nagy az udvar, tele van cickafarkkal, de amire szedhettem volna a párom lekaszálta. Így a kerítés mellett kaptak helyet. Folyamatosan szedem és szárítom, de sóval még nem kevertem össze. Kíváncsi természet vagyok.....így kipróbálom!
  Köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Remélem hasznos lesz! Sok más fűszernövénnyel is lehet sót keverni, de csak kevés sót érdemes.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...