2012. április 9., hétfő

Illatkóstoló locsoláskor - Illóolaj, parfüm, kölni, illatos krém készítése házilag

Magját valaki Krőzus kezével szórta szét:
menta-kert a patak-part, menta-mező a rét.
A nyáj, ha inni jő le, mentás gyepet tapos,
a forrásnál az árnyék mentától illatos.
Ahol leülsz, ruhádnak vadmenta-szagja lesz,
s amerre jársz, a fátyla utánad lengedez.
Ha levelét kezeddel összemorzsolgatod,
Párizs parfőmje helyett ez lesz az illatod.
S éjjel, ha még nem alszol, s felém nyújtod kezed,
álmomban menta-réten vándorolok veled.
                                                Áprily Lajos: Menta

Húsvét hétfő a locsolás napja hagyományosan. Persze az már nem hagyomány, hogy illatos kölnikkel, parfűmökkel locsolnak. Egykor csak hideg vizet kaptunk mi lányok. Na de ma... az illatok....!

 „Az emberek behunyhatják szemüket a nagyság előtt, a szörnyűség előtt, a szépség előtt, fülüket is eldugaszolhatják a dallamok vagy a hízelgő szavak elől. De az illattól nem menekülhetnek. Mert az illat a lélegzet testvére. Vele együtt lopakodik be az ember testébe, nélküle nincs élet, nem lehet kikerülni. És az illat közvetlenül a szívbe hatol, és ott határozottan dönt vonzalomról és megvetésről, undorról és kedvességről, szerelemről és gyűlöletről.”
Patrick Süskind

Aki "kint" jár biztosan ismeri az erdő ezernyi illatát: a vizes avar szaga, a virágzó fák, vadvirágok illata, a lekaszált száradó széna illata; a gyöngyvirág, az illatos ibolya virágillata, vagy néhány növény illatos levelének utánunk lengedező illatfelhője. A nagyezerjófű citromos, eszméletlen finom illatát az egész növény árasztja.Felejthetetlen egy patakpart, tópart illata, amikor belegázolunk a vadmentába; a száraz gyepekben a kakukkfű, az erdőszéleken a zamatos turbolya illatfelhője, amikor átmegyünk rajta. No és persze mostanság a medvehagymás erdők illata, már ahol előfordul a medvehagyma. Még itt a számítógép előtt is érzem.

Kakukkfű
Van olyan növény ami frissen illtozik, de van olyan is ami szárítva. A széna illatát adó kumarin tartalmú növények szárítva illatoznak. Ilyen több pillangós virágú faj, pl. az orvosi somkóró, vagy galajfélék, mint a szagos müge. (A kumarin illatát élvezhetjük, de gyógynövényként ízesítő növényként csak mértékkel használjuk, mert újabb kutatások alapján a kumarin rákkeltő hatású, azért csak igen kevés fogyasztható belőle.)

De vajon be tudjuk e- lopni ezeket az illatokat lakásunkba. Hogyan használhatjuk az ősi gyógyításhoz, aromaterápiára, illatos krémekhez, olajokhoz. Néhány ötlet erre:

Házi illóolaj készítés:  
Illóoljat készíteni házilag igen nehéz, leginkább egy illóolaj lepárló készülék kellene hozzá, de aki ügyes és kitartó própálkozhat így is: A kiválasztott illatos virágból egy jól zárható agyagedény aljára teszünk egy réteg virágot, beszórjuk finom sóval, majd lefedjük egy réteg finom olajba mártott gyapottal. Utána újra kedzjük a rétegezést: virág sóval, majd olajos gyapot. Amig az edény meg nem telik, vagy amíg van virágunk. Kb. két hétre légmentesen lezárva, meleg napos helyre állítjuk. S ha jól sikerült, az edény alján megkapjuk az illatos olajat.

Illatpárnák készítése:
Az illatos növényeket megszárítva, kis mutatós zsákokba varjuk, és azt tesszük ki lakásunkban a megfelelő helyre. Szárítva is illatozó növények pl. a jól ismert levendula, rezeda, illatos szegfűvek, ibolyagyökér porrá törve, az erdők illatos növénye a szagos müge, amit egykor szintén használtak illatosításra (no meg ő a jól ismert "erdőmesterként" is, de fogyasztásával vigyázat! kumarintartalma rákkeltő nagyobb mennyiségben). Levendulalány saját készítésű illatzacskói a Kifli és Levendula blogról itt adhatnak ötletet a dolog kézműves részére. 

Illatos potpourri:
Amikor is díszes tálkába helyezve, esztétikuson, a színek, formák harmóniáját is jól eltalálva rendezzzük el az illatos és mutatós növényeket. A potpourriba bármilyen illatos virágot, levelet vagy termést tehetünk, de színes növények és termések is szóba jöhetnek. A legtöbb ilyen keverékben maga a szárított növény, vagy virág adja az illatot, de illóolajokkal is felfrissíthetjük minden héten. Ha az illat gyengül, zárjuk dobozba, tegyünk mellé újabb illatos növényt vagy illóolajat cseppentsünk rá, majd ismét mehet a tálkába. Felhasználható illatos és dekoratív növények, nem csak vadnövények: Rózsaszirom, levendula, rozmaring, kakukkfű, citromfű, oregánó, citrom és narancshéj, fahéjrudak, fenyőtoboz, szagos müge.

Parfümök készítése kész illóolajjal:
A természetes parfümök legjobb alapanyaga a jojobaolaj, amely sokáig konzerválja az illatot, és bőrnyugtató hatása is előnyös és jól eltartható tartósítás nélkül is. 10 ml jojobaolajhoz 20-30 csepp illóolajat keverjünk. Ezután a parfümünket 2-3 hétig tartsuk sötét, hűvös helyen - ennyi idő alatt összeérnek benne az illatok.

Kölnik készítése kész illóolajjal
5 ml etilalkoholba 60-120 csepp illóolajat vegyítünk, majd 80-100 ml desztillált vízzel tovább hígítjuk a keveréket.

Illatos krém (külsőleg használva) készítése:
Krém készítésekor a virágot vagy az illatos növényt gyógynövényt apróra vágjuk, disznózsírban állandó keverés mellett sütjük, de csak 1-2 percig, azután lefedjük és egy éjszakán át állni hagyjuk. Majd másnap felmelegítjük és leszürjük a zsírból a növényeket. Hideg helyen tároljuk.

Illatos olaj (külsőleg használva) készítése:
Az illatos növényt, de akár gyógynövényt is felaprítva lazán, zárható üvegbe tesszük, hidegen sajtolt semleges illatú olíva olajjal vagy jojoba olajjal teletöltjük az üveget. Két hétig napos helyen tároljuk, de éjszakára soha nem a hagyjuk kint az udvaron. "Hodfény ne érje!"  Ezután leszűrjük, kipréseljük, és jól zárható üvegekbe töltjük. Így hosszabb időn keresztül eltartható, felhasználható. A jojoba olaj a legtartósabb, nem romlandó olaj. Külsőleg használható.

Virágolaj-készítés 
Ajánló:  Javas Zsuzsa illóolajos házi készítésű fürdőkorongja


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...