2012. április 22., vasárnap

Ehető, vadon élő növények és a természetvédelem


Minden vadon élő fajt kizárólag nem védett területen lehet gyűjteni. A legtöbb ehető faj nem ritka, sőt gyakori gyomnövény, de védett területeken még azokat sem szabad gyűjteni. Vannak nálunk védett, olykor nagyon ritka, ehető, vadon élő fajok is, amik elsősorban német nyelvterületen, a témában készült, magyarra fordított könyvekben szerepelnek. Ilyenkor lektori megjegyzésben szerepel is, hogy a növény nálunk védett, nem gyűjthető.

A szártalan kankalin védett faj. A kankalinvirág ehető,
de Magyarországon ezt az ülő virágú, szártalan fajt,
és talán a többit se fogyasszuk!  

Bővebben a törvényekről és a gyűjtés szabályairól a blog "Jó tudni" oldalán olvashattok.

A legtöbb kérdés a medvehagyma tömeges szedése miatt merül fel.

A növény a Mecsekben, egyelőre, úgy tűnik, még terjed. Ahol sikeresen elszaporodik, ott kiszorít maga körül sok egyéb, addig ott élő erdei fajt. Egyelőre nem az állományáért kell aggódnunk, hanem a tömeges, "ipari méretű" szedéskor az erdő egyéb, medvehagyma között még megmaradt, nem egyszer ritka növényeiért.

A medvehagyma minden része ehető, de természetvédelmi szempontból én nem támogatom a föld alatti hagymák fogyasztását, még a nem védett területeken sem engedném azok gyűjtését. A levelek letépésé, levágása (nem a tövestől és a "húzva-nyúzva" szedés) úgy, hogy minden növényen maradjon levél, kíméletes, és az egyedek túlélését lehetővé teszi. A tövestől szedés, kiásás, pedig nagy kárt okoz az erdő aljnövényzetének egyéb fajaiban.

A virág és a termés fogyasztása sem tűnhet túl természetbarátnak. A medvehagyma virágzása általában elég sikeres, minden egyed egy, vagy több virágernyőt is növeszt, így elég sok virágot hoz, és elég sok magot szór szét éréskor. A virág eltávolítása pedig arra készteti a növényt, hogy sarjahagymákat növesszen. Hiszen ha magról nem tud, akkor hagymával igyekszik szaporodni.

A hagymák kiszedése és a drasztikus teljes levélszedés, amikor szinte tövestől szedik a hagymát, minden levelét letépve, akár hagymástól kihúzva, majd a hagymákat levágva, eldobálva, okozza a legnagyobb kárt a medvehagyma állományában és az erdő aljnövényzetében is.

Javaslatom, hogy akinek van kertje, gyűjtsön vagy vásároljon medvehagyma magokat és vesse el kertjében. Hagymát sem kell kiásni ehhez, és mindig kéznél van a friss medvehagyma. Fontos, hogy olyan helyre vessük, ahol gyöngyvirág nincs a közelében, mert mindkettő jól terjed, így előbb-utóbb összenő állományuk, és akkor nehéz lesz megkülönböztetni mérgezőt az ehetőtől.

2 megjegyzés:

  1. Hogy megmaradjanak az erdők:
    http://kornyezetvedelem.wix.com/tudatos#!fooldal/mainPage
    Összegyűjtöttem pár apró és könnyen kivitelezhető ötletet, hogy megmentsük a fákat. :-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...