Fajfelismerés

Az oldal feltöltése folyamatban

Mindenki saját felelősségére gyűjt ehető, vadon élő növényeket, gombákat és gyógynövényeket. Ezeket vadon az gyűjtse, aki biztosan felismeri, amit gyűjt. A gyűjtött gombákat gombaszakértővel ellenőriztessük. A begyűjtött fajokért, esetleges fajtévesztésért felelősséget sajnos nem tudok vállalni. Terhesség, gyerekek, krónikus vagy súlyos betegségek esetében a vad növények és gyógynövények egyéni felhasználásáról mindenki kérje ki saját környezetében orvos, fitoterapeuta vagy hatóanyag szakértő tanácsát.


Hogyan lehet tanulni a felismerést?

Csak a természetben (nem fotóról). Először mutassa meg valaki, aki biztosan ismeri a fajt. Ez fontos. Csak legfeljebb 3 fajjal kell kezdeni a tanulást, majd lehet bővíteni 1-1 új fajjal hetente. Mindegyiket többször megfigyelve, ismételve a felismerést. Megszagolni, megtapogatni, megdörzsölni, megkóstolni, fény felé tartva erezetét, szőrözöttségét megnézni. Ajakhoz érintve finom érdessége vagy annak hiánya érezhető. Nagyító sem árt eleinte, megnézni közelebbről. Fontos visszatérni minden új fajhoz, lehetőleg ugyanoda, ugyanahhoz a tőhöz, követve fejlődését, virágzását, elmúlását. Segíthet kis herbárium készítése is. A tanulandó faj hajtásából, leveléből, virágából gyűjtve, préselve szárítva, eltenni összehasonlításhoz, ismétléshez.

Néhány faj tanulásához kis segítség:

Medvehagyma (Allium ursinum)
Virágzó medvehagyma
A medvehagyma felismerése nem nehéz, mégis előfordul időnként mérgezés, mert valaki gyöngyvirágot evett medvehagyma helyett. Nálunk, itt délen a májusi gyöngyvirág és a medvehagyma többnyire időben és térben is elkülönül egymástól, de nem árt az óvatosság.
A május gyöngyvirág levelei (április közepén).
Barna burok a hajtások alján, a levelek csavarodottak.
bal oldalon gyöngyvirág, jobb oldalon medvehagyma

A medvehagyma fokhagyma illata igen jellegzetes, a két mérgező hasonmásra, a gyöngyvirágra és az őszi kikericsre ez nem jellemző. Aki odafigyel, nem tévesztheti el. A nem fokhagyma illatú, hasonló leveleket nem szabad leszedni!!  A medvehagymával együtt bújik a foltos konytvirág (Arum maculatum) is. Utóbbi amellett hogy mérgező, kellemetlen is. Kálcium-oxalát kristályokat tartalmazó levelei a nyelvbe fúródva igen kellemetlen élményben részesítik a kóstolgatót. Szerencsére a hatás gyors, így lenyelni talán nem szokták.

Foltos kontyvirág (Arum maculatum) foltok nélkül, nyíl alakú levelei.
Egymás mellett nő a medvehagymával, ezért amikor éppen csak bújik mindkettő
könnyen összetéveszthető.  
A medvehagyma-gyűjtésnél fontos, hogy még akkor se marokkal szedjük a leveleket, amikor nagy tömegben, nem is igen látni mást, mint medvehagymát, hanem mindig levelenként, nehogy valami egyéb, esetleg mérgező is bekerüljön a kosarunkba, és azt otthon sem vesszük észre.

Salátaboglárka (Ranunculus ficaria)

Salátaboglárka levelek virágzás előtt


A salátaboglárka a mérgező mocsári gólyahírrel téveszthető össze, utóbbinak levelei hasonlóak, de nagyobbak. Aki bizonytalan, salátaboglárkát kizárólag száraz termőhelyen gyűjtsön, mert a mocsári gólyahír ott nem él.
FONTOS: Én mindig ollóval szedem a leveleket, mert olyan sekélyen gyökerezik, hogy tépdesve gyökerestől kijön az egész növény. Aki nem szeretne erdőt pusztítani gyűjtögetés közben, próbálja meg ollóval szedni.
FONTOSABB: Levele kizárólag virágzás előtt használható salátának vagy főzelékben, levesben. Virágzás után leveli mérgezőek!

Salátaboglárka
Zsoldos Márton festménye,
akinek művészi munkáját egyfolytában csak csodálom ismeretlenül is.


Salátaboglárka levelek. (Virágzás előtt ! ollóval ! szedhető)

Zamatos turbolya (Antriscus cerefolium)
A zamatos turbolya jellegzetes ánizs illatáról ismerhető fel. Erdőszéleken, akácosokban, kertek szélén, gyomosabb területeken találjuk, általában sűrűn, nagy területeket is elfoglalva. Március elejétől még csak kicsi petrezselyemszerű leveket látunk előbújni a talajból, majd térdig érővé nő, mikor átmegyünk egy turbolyás területen, érezzük félreismerhetetlen illatát. Kertekbe telepíteni is lehet.

A rokonságában előforduló mérgező fajok miatt gyűjtése óvatosságra int. De mint a medvehagymánál, nála is jellegzetes illata összetéveszthetetlen mással. Csak meg kell dörzsölni az inkább világoszöld leveleket, és máris árad az ánizsszerű illat.

Zamatos turbolya éppen kihajtó első levelei
Zamatos turbolya fejlettebb hajtásai
Zamatos turbolya virágzáskor
A foltos bürök szára foltos, de nem mindig !!! és egérvizelet szagot áraszt, A bódító baraboly szára is foltos, levélszárnyai két háromszorosan szárnyaltak.  

Pongyola pitypang (Taraxacun officinale)


Nekem pitypang, hivatalos neve gyermekláncfű vagy pongyola pitypang. Sokan ismerik, sokan száműznék kertjükből,  kevesen ismerik viszont jótékony hatásait, és még kevesebben használják. Gyógynövényként minden részében hasznosítható, ehető vadnövényként is sokoldalú, ráadásul igen egészséges. Levele a vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása: A-vitamin, D-vitamin, C-vitamin, B vitaminok Tartalmaznak ezen kívül vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt is. A növény fogyasztása és teája kedvezően hat az immunrendszerre, tavaszi salaktalanító és vértisztító kúrákban is fontos. Serkenti a májműködést és epetermelést, keserű anyagai javítják az emésztést. Szinte csodanövény a hosszú tél után. Inulintartalma miatt a hasnyálmirigy működésére is jótékony hatású, cukorbetegnek is ajánlott  fogyasztása, csökkenti a vércukorszintet. Fontos viszont, hogy az arra érzékenyeknél, fehér tejnedve bőrre kerülve, allergiás reakciót okozhat. Akinél ez előfordul, az ne fogyassza a növényt! 

Aggódnunk sem kell a pitypangért, hiszen általánosan elterjedt vetett gyepekben, kerítések mentén, erdőszéleken, legelőkön, trágyázott réteken. Szinte kiirtani sem lehet, annyira elszaporodott a trágyázás következtében sokfelé az utóbbi évtizedekben.Gyűjtésénél az a fontos, hogy tiszta helyről szedjük. Először virágzás előtti leveleit használjuk fel, de ehető a virágbimbó, a virág és a gyökér is, hogy hogyan, erről majd később virágzáskor, hiszen most még csak tőrózsában álló levelei hajtottak ki.

Virága a martilapuvirággal esetleg összetéveszthető. (A martilapu virágot és levelét is régebben fogyasztották. Újabb kutatások szerint rákkeltő anyagokat tartalmaz, ezért mértékkel, vagy ne fogyasszuk.) A martilapu levelei virágzáskor nincsenek kint, szárát vöröses pikkelyek borítják, tejnedve nincs.  A pitypang levelei virágzás előtt több fajjal is összekeverhetők, de "jó" szemmel abszolút felismerhetők. Fontos bélyege, hogy levelei nem szőrösek.

Pongyola pitypang (Taraxacum officinale)
Pitypang tőlevelek (Taraxacum officinale)
Csalán (Urtica dioica)

 Felületes szemlélő a fital hajtásokat néhány hasonló fajjal összetévesztheti. De nem kell mást csinálni, mint megtapogatni. Fontos bélyege, ami másra nem jellemző a csípős csalánszőrök, már fiatalon is. Színes virágú árvacsalánok közül egyedül a fehér árvacsalán gyógynövény és ehető is.

Közönséges (csípős) csalán (Urtica dioca)

Csípős csalán (Urtica dioica)
Mezei sóska, vadsóska (Rumex acetosa)

Jellegzetes nyíl alakú leveliről ismerhető fel. Főképpen réteken gyepekben fordul elő sokfelé az országban. Levelei erőteljesen savanyú "sóska" ízűek. Esős idő után szedve leveleinek savanyú íze lágyul. Tavasztól késő őszig gyűjthető, de túl sokat és túl sokszor nem szabad enni belőle, mert leveleinek oxálsav és kálium-oxalát tartalma enyhe mérgezést okozhat. Hosszúkás, nyíl alakú levelei jellegzetesek. Leveles hajtásvégei is ehetők.


Mezei sóska vagy vad sóska (Rumex acetosa) tőlevelek áprilisban
       
Mezei sóska levelek
Komló (Humulus lupulus)

A komló (Humulus lupulus) jellegzetes, magasra kúszó növény, hajtásai balra csavarodnak. Levelei háromkaréjúak (a legfelső, legfiatalabbakat kivéve), hegyes csúcsúak, érdes tapintásúak. A kifejlett növény felismerése nem nehéz, hozzá hasonló nincs. Kétlaki növény, vagyis a termős és porzós virágok külön növényen vannak. A termős növény tobozvirágzata igen jellegzetes. De vigyázat vannak mérgező kúszó növények, a fiatal hajtásokat is (amiket fogyasztani lehet) biztosan ismerjük fel. Sokfelé előfordul, elsősorban nedvesebb élőhelyeken. A bolygatást is elviseli, elhanyagoltabb szőlőskertekben, gyümölcsösökben is jól érzi magát.

Kellemes, nem keserű ízű hajtásaiból csak úgy, kint az erdőben is lehet csemegézni, de párolva, leginkább talán komlóspárgaként ismert felhasználása.Fiatal hajtásai salátának, más vad vagy kerti zöldséggel keverve, főzeléknek, párolva "komlóspárgának" használhatók. Később tobozai különleges fűszerport is szolgáltatnak. Gyógynövényként már a rómaik használták, a sört azonban a finneknek köszönhetjük belőle. A vadkomló fiatal hajtásából, a komlójövésekből Erdélyben levest, főzeléket készítettek. A komló hegy salátát pedig már a 16. századi erdélyi fejedelmi szakácskönyv is említi.


bemutatása itt olvasható
Podagrafű (Aegopodium podagraria) főképp
hegy és dombvidéki patakpartokon, nyírkos erdőkben élő faj 

Podagrafű levelek

Podagrafű levele
Virágzó podagrafű
Tyúkhúr (Stellaria media)

Apró virágú szegfűfélék családjába tartozó gyakori gyomnövény.  Hengeres szárai gyakran heverők, virágai fehérek,levelei rövid nyelűek, hegyes csúcsúak. Túl sokat fogyasztani nem ajánlott belőle, mert szaponintartalma gyomorproblémákat okozhat.

Tyúkhúr. virága fehér, levelei ép szélűek.
Amivel felületes szemlélő összetévesztheti a tyúkhúrt: Borotyánlevelű veronika. Nem ehető. Virágai halványkékek, levelei fogas szélűek levélcsúcs majdnem lekerekített.
A tyúkhúr összetéveszthető még a vele szintén azonos élőhelyen élő mérgező mezei tikszemmel (Anagallis arvensis), aminek virágai téglavörösek szára négyszögletes.  

 10 megjegyzés:

 1. A blogodban való barangolás közben most jutottam el idáig. Nagyszerű ! Valami hasonlót én is csináltam.ITT én is valami hasonlóval próbálkoztam.
  ezek meg az özönnövények

  Örülök, hogy rátaláltam a blogodra ! :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Aranyos fodorka! Én is örülök. A fajlista itt még bővül majd jelentősen, folyamatosan. A te listád is nagyszerű kóstolgatod is ezeket?

   Törlés
 2. Van bizony, amit rendszeresen használok/eszem. A "csúcs" nálam az ökörfarkkóró szesz + pitypangméz. Torokfájós megfázásban csak ezzel gyógyítom magam.
  az ökörfarkkóró szesz

  pitypangméz

  VálaszTörlés
 3. Folytatás : pl. a citromfű teámba teszek néha orbáncfüvet egy keveset.
  Ha szerencsés vagyok és találok forgalom-mentes helyen kislevelű hársat, abból is teát készítek. Bodzaszörp nélkül nem élet az élet – de télen a teája is jó megfázás ellen.
  A kamilla szinte kiveszett, nem is tudok megbízható helyez, ahol gyűjteni lehetne itt a környékünkön.
  A vasfüvet – ha találok jó időben, akkor a savanyú uborkához teszem ízesítőnek.
  Az akác virágát szeretem palacsinta-tésztába-forgatva, kisütve.
  Lándzsás útifűvel dörzsöltem be, ha megcsípett szúnyog, vagy darázs a réten.
  Kertemben tavasszal sok a salátaboglárka - de a réten az u.n. madársalátát is le szoktam szedni, habár átkozottul pepecselő munka…
  Volt idő, amikor zsurlófű teát ittam a veseköveim miatt. Csalánteát is szoktam (főleg tavasszal a zsenge levelekből) főzni.
  Medvehagyma pedig állandóan van a hűtőmben. Levendula pedig a ruhás-szekrényemben.
  Magam gyűjtötte csipkebogyóból főzök hecsedlilekvárt, ill. vadszederből szintén lekvárt. Ha jó a som termés (húsos – ez már évek óta nincs a száraz nyarak miatt) – abból is készítettem bár – barackkal kevert lekvárt.
  Nagyhirtelen ezek jutottak eszembe. (Biztos van más is…de most nem töröm tovább a fejem) Soha nem veszek bolti gyógy-terméket, nagyon bizonytalan vagyok ezek tisztaságát illetően. Magam gyűjtöm, amit eszem/iszom.
  Van sokféle növényhatározóm, a legjobb gyógynövényes szerzői: Ingrig és Peter Schönfelder. Talán ismered. Ha nem, érdemes megszerezni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm a hasznos kiegészítéseket!

   Törlés
 4. Köszönöm a remek infokat. Lelegeltem egy hatalmas, husos áfonyabokrot.Most annyi ötletet kaptam h. győzzen megcsinálni.Az első adat már ázik kökénybogyóval és savanyú almával.

  VálaszTörlés
 5. Fantasztikus blog, rengeteg információval , igazán nagyszerű, ezer köszönet érte! :)

  VálaszTörlés
 6. Kedves Erdőkostoló!

  Szeretnék kérni egy szívességet. Nálam a kertben kiirthatatlanul nő a köszvényfű. Küldenék Neked képeket, hogy biztosan az-e. Ha megkérlek azonosítod? Hová küldhetek képet? A facebookra? Köszönöm a segítséged.

  Üdv Annamari

  VálaszTörlés
 7. Kedves Erdőkóstoló!

  Segítséget szeretnék kérni tőled, ugyanis sajnos nem túl sok információt találni az interneten erről a képzésről/szakmáról. Pontosan milyen feladatokat végez el egy botanikus, és milyen képzéseket kell elvégezni ahhoz, hogy valaki botanikus legyen?
  Egyrészről szívesen kutatnék szakmaszerűen a vadon termő, NYERSEN ehető növények témájában, másrészről úgy érzem, ehhez hiányzik még nálam a szükséges szakmai alap. Szerinted milyen végzettséggel, hogyan teheti meg ezt az ember? Jól gondolom egyáltalán, hogy ez a botanika tárgykörébe tartozik? Vagy inkább a táplálkozástudományhoz tartozna?
  Köszönöm a segítséged előre is!

  Gall Edit

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Biológiát tanultam, egyetemen. Ma is hasonló képzéssel lehet.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...