tag:blogger.com,1999:blog-8848273750736082489.post5827706638326689177..comments2024-03-28T15:41:11.957+01:00Comments on Erdőkóstoló: Vasfű (Verbena officinalis) mint fűszernövény salátákhoz, savanyúsághozErdokóstolóhttp://www.blogger.com/profile/03525974798226837161noreply@blogger.comBlogger7125tag:blogger.com,1999:blog-8848273750736082489.post-51085471599787720622022-07-12T15:49:52.124+02:002022-07-12T15:49:52.124+02:00Apukám sok természetben elöforduló gyogyhatásu növ...Apukám sok természetben elöforduló gyogyhatásu növényt ismert, Ő a vasfüvet a savanyuba rakta, most hogy nincs közöttünk én is kiprobálom, mert amit igy készitett minden finom volt, köszi apu!!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8848273750736082489.post-27137148353847238902021-09-20T12:15:33.735+02:002021-09-20T12:15:33.735+02:00Én a bors helyett használom, fűszerként.
Én a bors helyett használom, fűszerként.<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05916849338239173923noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8848273750736082489.post-29169321473287082162021-07-25T10:07:32.891+02:002021-07-25T10:07:32.891+02:00A vasfūrõl nem tudtam, hogy sópótló, jómagam erre ...A vasfūrõl nem tudtam, hogy sópótló, jómagam erre a sziksófüvet (salicornia herbaceea) évek óta beváltan használom. Kellemesen sós ízū, salátákat apróra vágva "sózok" vele. Ennél jobb nem is hiszem, hogy lenne.<br />Tóthpál Tamáshttps://www.blogger.com/profile/05248110911309752368noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8848273750736082489.post-66891774101963495062020-07-09T07:02:27.463+02:002020-07-09T07:02:27.463+02:00Bocsáss meg, de feltűnt, hogy az aranyos fodorka n...Bocsáss meg, de feltűnt, hogy az aranyos fodorka nevet választottad, amit én már régóta keresek a hozzám közeli kertészetekben. Nem tudsz Szombathely környékén ilyen "lelőhelyet"?<br /><br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05320265841347837704noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8848273750736082489.post-21908962703682334832019-02-20T19:01:21.473+01:002019-02-20T19:01:21.473+01:00Üdvözletem .olvastam, hogy a só potlàsàra is alkal...Üdvözletem .olvastam, hogy a só potlàsàra is alkalas. Erre tud valaki tapasztalatot, véleményt irni nekem? Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03460611946983997735noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8848273750736082489.post-2930881548804918322012-10-03T08:49:14.765+02:002012-10-03T08:49:14.765+02:00Amióta ezt a bejegyzést írtam sok néprajzos forrás...Amióta ezt a bejegyzést írtam sok néprajzos forrást megnéztem, sok helyen írják is, hogy használták a vasfüvet uborkához, és nem csak ízesítő, hanem tartósító is volt. Pontosabb sajnos sehol nincs. A neten valószínűleg egy forrás átvételével ugyanaz jön elő mindenhol, onnan a gyökér használat is, de erre népi forrást nem találtam. Tartósítót főztek lándzsás útifűből is, de hogy, hogyan azt nem tudom, mert keserű igencsak.Erdokóstolóhttps://www.blogger.com/profile/03525974798226837161noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8848273750736082489.post-79300257391139697592012-10-03T08:30:37.500+02:002012-10-03T08:30:37.500+02:00Bolyongok a blogodban... Nem tudom, figyeled-e a s...Bolyongok a blogodban... Nem tudom, figyeled-e a szerkesztő felületen a kommenteket - de talán észreveszed ezt valahogy... Kérted, írjon, aki tud a vasfű felhasználásáról. Nos, én tudok. A nagymamám is használta és ha a helyzet épp úgy hozta, én is használtam/használok vasfüvet a savanyú uborka eltevéshez. (Az egyetlen gond, hogy "zarándokolni" kell érte, mert ugye útszélen semmit se szedünk le, amit megeszünk...Aztán előfordul, hogy épp erre nem jut már idő és akkor nélküle készül - mint idén is - az uborka.) <br />Azt, hogy ez a sósságát növelné az uborkának nem tudtam, de azt hiszem ha nem egy marékkal teszel az üvegbe, akkor különösebb bajt nem csinál. Mi csak a virágos szár felső-részeket használtuk és természetesen jó sok kaprot tettünk bele. A gyökerét mi nem használtuk, erről még nem is hallottam, hogy esetleg az is jó lenne...aranyos fodorkahttps://www.blogger.com/profile/09070832364750516151noreply@blogger.com