Lucfenyős salátaolaj

A lucfenyőlevelek, mint fűszer ízeit kedvelem a leginkább, persze fa és fa között is van különbség. Egyik citromosabb ízű, másik kevéssé az, de talán mind finom. A lucfenyő sokoldalú hasznosításáról az Erdőkóstoló blogon itt lehet olvasni: Lucfenyőt a konyhakertbe! További fenyőtűsök a blogon: fenyőtűs porcukor, fenyőmázas keksz, fenyőtűtea,
Elkészítés: A lucfenyőhajtásokat / leveles ágakat pár napig szárítottam (kisebb nedvességtartalom, kisebb esély a penészedésre), majd a tűleveleket levágtam az ágról, vágódeszkán késsel még apróbbra vágtam a legtöbbet. Egy pici üvegbe tettem az összevágott leveleket, pár vágatlan ágacskát is tettem az üvegbe (utóbbit leginkább azért, hogy szépen mutasson, hiszen a vágatlan levelekből és a fás részekből minden bizonnyal nehezebben jutnak ki az aromaanyagok.) Ez most kísérlet, meglátjuk, mi lesz. Most félreteszem, néha ránézek, megmozgatom, nehogy kibújjanak az ágak az olajból és penészedni kezdjen. Ez valós idejű kísérlet, tehát most decemberben készül,a most rendkezésre álló fenyőhajtásokból. Később, pár hét múlva értékelés várható.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések