2016. június 30., csütörtök

Galambgombás, paradicsomos, zöldfűszeres ragu tükörtojással

Erdei gombából gyors főétel készítésben már igen profi vagyok. Kivéve persze, ha olyan gombafajt főzök, amit legalább 20 percig hőkezelni kell. De az ehető galambgombák nem ilyenek. Ebben kékhátú galambgomba van. Ez az étel nagyon finom volt. Fűszeres zsiradékon (én jó ízű mangalica zsírt vagy vajat használok leginkább) lepirított (fedő nélkül) gomba, amihez friss paradicsomot és zöldfűszereket tettem jó bőven. Majd melléütöttem a tojást, és onnantól fedő alatt, kis lángon a tükörtojás elkészültéig pároltam. Fűszerek: só,  fokhagyma, citromos bors, petrzselyemzöld, zellerzöld, egészen pici, friss bazsalikom (mert az nagyon aromás), friss citromos kakukkfű.  



2016. június 29., szerda

Citromos, kakukkfüves vargánya krémleves, pirított vargányakalap betéttel (tej és lisztmentes)

A leves csak a vargányák tönkjéből készült, ezért szép világos maradt. Liszt és tejmentes, de a gombatönk jól sűrített is. nem volt szükség lisztes habarásra. Krémesítés a végén kis vajjal, de ez el is hagyható. Fűszerek: kicsi fokhagyma, kevés zsiradékon lepirítva, 2-3 ág friss, citromos kakukkfű, pici szárított kakukkfű, őrölt fekete bors, só, reszelt citromhéj, pár csepp citromlé. A fűszerezés enyhe, hogy a gomba íze érezhető legyen. Tálaláskor megszórtam szép, sárga citromos borssal, és a gombakalapokból lepirított, sokkal "vargányább", és barnább betéttel tálaltam.






2016. június 28., kedd

2016. június 27., hétfő

Vargánya-saláta pirított sárgarépával, főtt tojáskockákkal, citromos kakukkfűvel, friss fokhagymával

Ha sok gomba van, akkor bátran kísérletezek az ízekkel. Most, 2016 június ilyen "sokgombás " szezon. A kísérletezés alanya pedig éppen a vargánya, amiből egy meleg saláta lett, ami nem is saláta, de minek nevezzem? 


Egy kisebb sárgarépát nagyobb lyukú reszelőn lereszeltem, és fokhagymás mangalica zsíron elkezdtem pirítani, majd hozzáadtam egy közepes vargánya kalapját feldarabolva. Azt is alaposan lepirítottam (fedő nélkül). Mostanában nagy kedvencem a közeli legelőn gyűjthető vad, citromos kakukkfű, aminek friss leveleivel megszórtam, és picit pirítottam még. Majd egy főtt tojást kockáztam bele és összemelegítettem a többi alkotóval. Fűszerek még: só, bors és a végén frissen reszelt, pici fokhagyma. Nekem nagyon ízlett. A fűszeres, picit édes, enyhén még roppanós sárgarépa csíkok, a csípős, borsos és friss fokhagymás íz, plusz vargánya fűszeres íze, no meg picit néhol a citromos kakukkfű ....... Szóval lesz ismétlés.
  


2016. június 25., szombat

Róka- és galambgombák lecsósan, pirított napraforgóval, rukkola salátával

Mit készítek róka- és galambgombából? Kérdezték a minap is, látva a kis kosár gombámat. Pörköltet? Azt nem. Azt ezekből nem, most nem. Szeretem, ha érezhető a gombák íze, szeretem, ha látszik a színük, szeretem, ha nincsenek szétfőzve. A fűszerek és az egyebek, pedig csak kiegészítik, megszépítik, színesítik az ételt. Ez is nagyon finom volt.


A karikára vágott vöröshagymát jól lepirítottam, néhol még karamellizálódott is, ezután adtam hozzá a paprika csíkokat és a darabolt gombát, majd a legvégén a paradicsom kockákat. Hogy zöld szín is legyen az ételben, zöld fűszerként petrezselyem is ment bele, bár azt a lecsóba nem szoktam tenni, de a gombához nagyon finom. Rövid idő alatt, lefedve készre pároltam. Tálaláskor még pici citromos borssal és pirított szotyival szórtam meg.
  


2016. június 24., péntek

Csalános karfiol tükörtojással, medvehagyma zöld terméssel

"Gyorsételként" készült ez az étel. Sokat gyűjtöm a csalánt. A fiatal hajtáscsúcsok gyűjtendők virágzás előtt. Felhasználás előtt pár percre forró vízbe dobom a hajtásokat, majd hideg vízbe teszem, ettől a csalán gyönyörű szép, világosabb zöld lesz, és az íze is jobb. A keserű és rosszabb íz a forrázástól eltűnik, igazán finom lesz. Ezután vágom apró darabokra. A forrázástól eléggé összeesik így elég sok csalán kell egy-egy ételbe. De nem bánjuk, mert tényleg nagyon egészséges. Gyógyító levélzöldségnek tekinthetjük.


Ebben az ételben fokhagymás / medvehagymás zsiradékon (esetleg kolozsvári szalonna kocka is mehet bele) indítva megpároltam a csalánt, amikor már puha, jól rágható volt, hozzáadtam a karfiolrózsákat, ráütöttem a tojást és lefedve, kis lángon, a tükörtojás elkészültéig pároltam. A végén megszórtam  friss medvehagyma terméssel. Ha az nincs, akkor medvehagyma kapri is jó rá, vagy anélkül is tálalható.

2016. június 23., csütörtök

Sárga rókagomba fűszeres mangalica zsírban

Ha túl sok a gomba....

Nekem a nem fagyasztós, nem szárítós gombatartósításról nincsenek rossz tapasztalataim. Többféle gombatartósítás az Erdőkóstoló blogon. De csak alaposan hőkezelve, tisztán dolgozva, és nem hosszú időre ajánlom ezeket, úgymint a savanyítást, a sós lében, az olajban vagy a zsírban eltevést. A konzerveket pedig hideg helyen tartom. Most a sárga rókagomba maradékát sütöttem le zsírban, fokhagymásan, borsosan, kis kolozsvári szalonna kockákkal. Más fűszerekkel is jó lehet. Alaposan el kell párolni (sütni) a gomba víztartalmát. Használható továbbkészítésre, ha zsírt leolvasztjuk és leöntjük a gombáról, vagy akár azonnali fogyasztásra, kenyérre lila hagymával. A gombák leültek az üveg aljára dermedéskor, ezért az üveg felbontásakor fel kell / lehet keverni.


itt pedig egy őszi hasonló: rizike zsírban, amiből később rizike tükörtojással készült.


2016. június 22., szerda

Mezei iringós, zöldséges, vegyes erdei gombaleves

Mezei iringós, vegyes erdei gombalevest főztem, kerti zöldségekkel kiegészítve. Gombák: Sötét érdestinóru, aranytinóru, róka- és galambgomba. A levest fokhagyma, fél pici vöröshagyma (egészben), sárgarépa kockák zsiradékon pirításával indítottam, majd hozzáadtam a többi zöldséget (zellerkocka, borsó, pasztinák kockák). Pár perc forrás után a darabolt gombák, majd a végén a mezei iringó hámozott virághajtás került bele, nehogy szétfőjön. Fűszerek: friss zellerlevél, petrezselyem levél, pici szárított bazsalikom, só, fekete bors. Habarás nélkül készre főztem. A leves színes a főzés közben feketedő sötét érdes tinóru is jól illik a színek közé, nem rontja el a látványt.




2016. június 21., kedd

Keserűgomba róka- és galambgombával majdnem hagyományosan, szalonnával, grillsajttal, fokhagymával sütve

A keserűgomba juhtúróval, szalonnával sütve az erdélyi havasok pásztorétele volt régen. Ezt a gombát keserű és csípős íze miatt kevesebben gyűjtik. Az erdélyi recept szerint alaposan megtisztítva, vízzel leöblítve, füstölt szalonnakockákkal, apróra vágott petrezselyemmel és juhtúróval töltve, fokhagymásan sütik. Készítik még darabolva, lisztbe forgatva is olajban/zsírban sütve, pl. Külsőrekecsinben. Itt bővebben a csángó receptről. Itt pedig keserűgomba ehető liptói túróval töltve, és ha nem lenne még elég, utána (itt) lehet fokhagymásan sütve is kóstolni.


Én majdnem a juhtúrós-szalonnás, hagyományos elkészítést választottam, de nem juhtúróval sütöttem, hanem füstölt grillsajttal, mert az volt éppen, juhtúró meg nem éppen. Más gombákat, sárga róka és galambgombát is tettem mellé, biztos, ami biztos. A megtisztított gombakalapokat megtöltöttem apróra kockázott kolozsvári szalonnával, apróra vágott fokhagymával, és egy 5 perc sütőben elősütés után füstölt grillsajt kockákkal is. Végül megszórtam a felénk vadon termő, istenien citromos ízű kakukkfűvel, és pár percig még sütöttem. A sült szalonnás, grillsajtos gombákat paradicsomos rukkola salátával tálaltam. Eredmény: A két kesernyés, a rukkola és a keserűgomba szerintem pont passzoltak. Nem mondom, hogy nem volt keserű, de ehetően keserű csak a keserűgomba. És arra gondolva, hogy a zsíros ételhez még emésztés-serkentő is a keserű íz, el is fogyott. Persze a rókáról és a galambról sem megfeledkezve, azok is nagyon finomak, így tehát, ha legközelebb csak rókagombát találok, nem fogok szomorkodni, és hiányolni a keserűgombát. Próbáljátok ki!    


.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...