2016. április 7., csütörtök

Zsenge bükklevél-saláta pitypanggal, tojással, retekkel, köményes öntettel

Az ehető falevelek ideje is eljött idén. Finom saláta készíthető bébi hárslevélből és a bükk (Fagus sylvatica) első leveleiből. Nagyon rövid az idő, míg ezeket készíthetjük, csak 1-2 hét. A fák sokszor sűrű újulatának alacsony hajtásairól vagy a gyökérről kihajtó hajtásokról lehet gyűjteni az éppen a rügyből kibontakozó leveleket. A bükklevél savanykás ízű, ilyenkor puha, selymes, de nagyon gyorsan kemény és ehetetlen lesz. Egy saláta talán belefér a rövid időbe, míg a levelek meg nem erősödnek:  

Tojásos, pitypangleveles, pitypangvirágos bükklevélsaláta piros retekkel,
köményes, citromos öntettel 
bükkös kora tavasszal, bontakozó levelekkel
Pitypang v. gyermekláncfű (Taraxacum officinale)
levelei kesernyések, ehetők, jó hatásúak
Ha túl keserűek, jeges vízben vagy csak vízben áztatva mérsékelhető
 a keserű íz.
A sárga sziromszerű, apró virágok kibontva a fészekből édeskés ízűek

2016. április 6., szerda

Komlóspárgás tojáslepény, párolt komlóhajtás és egyebek komlóból

A komlóspárgáról nem először írok, kedvenc tavaszi vadzöldségeim egyike. Figyelni kell, ha tavasszal előbújik, mert addig jó, míg kb.15 cm-esnél nem nagyobb. Később, nagyobbra nőve rostos, szálas és elvékonyodik.
Annyira finom, hogy Európa több országában termesztik, és piacokon is árulják

 Ittittitt és itt  is írtam róla korábban. Zöldbab vagy spárgaszerűen, változatosan használható: 

komlóspárgás tojáslepény vagy felvert tojás készítésének mikéntje
bővebben: itt
komlóspárga a kosaramban
Komlóspárga egy olasz piacon (kép forrása)
komlóspárga párolva fűszeres fokhagymás zsiradékon,
pirított zellerrel, sült medvehagymával, tükörtojással 
komlóspárga sajttal töltött szalonnacsíkban,
medvehagymás zöldbabbal. Recept: itt

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...