2016. február 18., csütörtök

Gasztroirányok 2016 - Megkérdeztek, ezt gondolom:


A konyhakiállítás szervezői már másodszor kérdeztek meg, mit gondolok az idei gasztronómiai irányzatokról, mi lesz a három legizgalmasabb gasztrotrend idén. Nos az erdőből tekintve nehéz idén is, hasonlóképp mint tavaly előre jósolni. Nem gondolom, hogy nagy megmondó lennék, de befolyásolni azért szeretnék, mi másért lenne ez a blog is. Szeretném, ha az étkezésben egyre nagyobb igény lenne az egészségesebb és a környezetünket kevésbé terhelő helyi forrásokra és értékekre épülő élelmekre, jó lenne látni a slow food értékek előretörését.

A három terület van, aminek a kedveltségben és az elérhetőségben az előbbre jutását szívesen látnám, ezért ezt írtam a kérdésre válaszul:

"Szerintem idén az egészségesebb, szabadon tartott állati termékek (tej, tojás, hús) iránti kereslet fog nőni és nagyobb figyelmet kapnak a hazai halak és a vadhús is. Tovább nő az igény - mert egyértelműen kedveltebb lett tavaly - a természetes erjesztéssel savanyított zöldségekre. És, hogy hű legyek a bloghoz, a medvehagyma helyett, részben más gazak, illetve erdei zöldségek (csalán, salátaboglárka, porcsin) is megjelennek - nem csak a falusi vendéglátásban - hanem éttermi kínálatban is."






11 megjegyzés:

  1. Biztos, hogy van az a réteg, akinek számít már hogy mit eszik meg. Aki eljutott már a valódi felismeréshez, hogy azok vagyunk amit megeszünk, és hogy nem pusztithatjuk esztelenül a környezetünket sem. Sok idő még, és sok ismeretterjesztés kellene a médiában is, hogy egyre többen törekedjenek a környezettudatos, egészséges életmódra!

    VálaszTörlés
  2. És még azt is akartam írni, hogy nagyon szeretem a blogodat, nagyon hasznosnak találom!

    VálaszTörlés
  3. Újra fel kell fedezni a természet adta lehetőségeket, ez így igaz. Nem árt tudnunk, hogy mit ehetünk meg és mit nem. Az, aki felkarolja ezt az elveszett tudást, mindenképpen dícséretet érdemel. Ne jussunk abba a helyzetbe, hogy bogyó- és gumóevéssel kelljen fenntartani magunkat, de ezt a tudást fontos tovább örökíteni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csatlakozom Zsuzsához! De nem csak azért, ha szükségeltetik, hanem mert a tudatos táplálkozás az egészséges és az szorítaná ki a fast food termékeket a picról. Talán átbillen a mérleg a mennyiségről a minőségre!

      Törlés
    2. Én komolyan gondolom azt, hogy megismerjük a legalapvetőbb ennivalókat, ha a szükség úgy hozza...Mindenféle fast food meg sloow food nélkül is, tehát nemcsak a divatos irányvonalakat követve. Ha zordra fordul az emberiség sorsa, akkor is meg kell találni az elemózsiát...nem árt a régi tudásról lesöprögetni a port.

      Törlés
    3. Én is így gondolom. Lehet, hogy egyszer bezárják a Tesco féléket és akkor is kell enni valamit. Egészséges, ami erdőből van, e mellé jó érveket lehet tenni és az a tapasztalatom, hogy elgondolkodtatja az embereket.

      Törlés
    4. Németh Ibolya Biaként írtam, csak nem tudom, hogy kell megjeleníteni. :)

      Törlés
    5. Nekem fontos lenne az is, hogy elérhetőbb is legyen az, ami egészségesebb. Ha nagyobb a kereslet a szabadon tartott állati termékre házi-kerti termékekre is akkor jobban megéri a termelőknek és az áruk is csökkenhet.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...