Érkező tavasz és koratavaszi zöldek 2015
A zöld levelek közül sokat egész télen gyűjthetünk, pl a tyúkhúr ilyen. Kora tavasszal pedig számos faj csatlakozik hozzá friss hajtásokkal. A zöldek esetében változatosan, többfélét érdemes szedni. Vannak nagyon finomak, vannak kevésbé ízletesek, de ehetők. Vannak olyanok, melyek idősebb részei vagy nagy mennyiségben fogyasztva válnak enyhén mérgezővé (pl salátaboglárka, sóskák). Vannak olyanok, melyek idősebb levelei rossz ízűek, keserűek (pl csalán, cickafark, útifű, pongyola pitypang). Ezért mindenből ajánlott inkább keveset és változatosan keverve enni, és mindig a fiatal leveket, virágzás előtt fogyasztani.
![]() |
csípős csalán (Urtica dioica) és podagrafű (Aegopodium podagraria) |
![]() |
Podagrafű (Aegopodium podagraria) Jól terjedő faj patakos, nedves területeken. Csak a nagyon fiatal leveket szedjük. |
![]() |
podagrafű (Aegopodium podagraria) |
![]() |
Csípős csalán (Urtica dioica) és podagrafű A csalán fiatal, felső, leveles hajtásai a legfinomabbak, és az első kora tavaszi, egészséges, zöld levelek, melyek sokfelé előfordulnak. Együk őket! |
![]() |
Mogyoróbarka. Pollenje egészséges, régen a barka egészét szárítva, őrölve liszthez keverték. Még nem próbáltam. |
![]() |
salátaboglárka |
a mogyoró barkát még a héten kipróbáljuk :) kenyérbe - remélem.
VálaszTörlésKíváncsi vagyok, milyen lesz!
Törlés