Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2015. március 14., szombat

Érkező tavasz és koratavaszi zöldek 2015




A zöld levelek közül sokat egész télen gyűjthetünk, pl a tyúkhúr ilyen. Kora tavasszal pedig számos faj csatlakozik hozzá friss hajtásokkal. A zöldek esetében változatosan, többfélét érdemes szedni. Vannak nagyon finomak, vannak kevésbé ízletesek, de ehetők. Vannak olyanok, melyek idősebb részei vagy nagy mennyiségben fogyasztva válnak enyhén mérgezővé (pl salátaboglárka, sóskák). Vannak olyanok, melyek idősebb levelei rossz ízűek, keserűek (pl csalán, cickafark, útifű, pongyola pitypang). Ezért mindenből ajánlott inkább keveset és változatosan keverve enni, és mindig a fiatal leveket, virágzás előtt fogyasztani. 

csípős csalán (Urtica dioica)  és
podagrafű (Aegopodium podagraria)
Medvehagyma (Allium ursinum)
A levél alulról és nem csúcsból nő. Ajánlott a leveket
szedéskor félbe vágva / tépve csak a tetejét szedni,
hogy még nőhessen tovább a levél, 
semmiképp sem tőből kihúzva vagy hagymástól.
Ha minden levelet leszedünk, kihúzunk a tő elpusztul. 
Podagrafű (Aegopodium podagraria)
Jól terjedő faj patakos, nedves területeken.
Csak a nagyon fiatal leveket szedjük. 
podagrafű (Aegopodium podagraria)

Csípős csalán (Urtica dioica) és podagrafű
A csalán fiatal, felső, leveles hajtásai a legfinomabbak,
és az első kora tavaszi, egészséges, zöld levelek,
melyek sokfelé előfordulnak. Együk őket! 
Mogyoróbarka. Pollenje egészséges, régen a barka egészét
szárítva, őrölve liszthez keverték. Még nem próbáltam. 
Salátaboglárka (Ranunculus ficaria)
Csak virágzás előtt ehető és az idősebb leveleket már csak inkább főzve együk.
Kertekben is jól terjedhet, néhol tömeges.
Csak a leveleket szedjük és soha ne gyökerestől.
salátaboglárka

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...