2014. december 13., szombat

Tejfölös, téli, erdei gombaleves késői laskából, júdásfülgombából, téli fülőkéből

A mezei szegfűgomba mellett a legfinomabb gombaleves laskából készül, no és persze a vargánya krémlevest se hagyjuk ki. 
Ebbe a levesbe most háromféle téli gomba került, melyek decemberben is gyűjthetők, de fő alkotó a laska. 
A júdásfül egész évben terem, de télen a csapadékosabb időben talán jobban. Enyhébb teleken a késői laska is belenyúlik a télbe, a téli fülőke pedig egész télen, tavaszig lehet. Utóbbit sokan kedvelik, sokan, "nincs más alapon jó lesz, legalább ez van" legyűrik, de én kedvelem, nem éreztem még a sok helyen emlegetett halízét soha. A júdásfül is gusztus kérdése érdekes porcos állaga miatt. Tölteni is lehet, de hogy hogyan, erről majd később, ha mutatni is tudom. Sőt még csokis júdásfül receptem is van. Érdekel valakit?


Erdei gombaleves, ahogy én készítem:
Ezt a levest anyukámtól tanultam, olyan környéken, ahol sok őrölt pirospaprikát használnak, ezért nálunk piros a leves. Én teszek bele mindig kockázott vagy karikázott gyökérzöldségeket: sárgarépát, petrezselyem gyökeret esetleg zellergumót, pasztinákot (utóbbit csak kicsit, mert édesít) és krumplit szintén kockázva. Ha gazdagon, sűrűre készítjük, egytálételként is kiváló.

Pici zsiradékon apróra vágott fokhagyma és egy kicsi, félbevágott (ez nem apró, csak úgy bele a fél hagyma) vörös hagyma pirításával indul a leves, majd megy bele a sárgarépa, azt is lepirítom. Ezután piros őrölt paprika (a paprikát a tűzhelyről lehúzva az edényt a zsiradékon jól át kell keverni, hogy szépen kiadja piros színét). Majd mehet bele minden egyéb zöldség és rá a víz. Fűszerek nálam: só, őrölt fekete bors, csipet őrölt kömény. Jó ízt ad egy fél kis paradicsom és egy kis zöldpaprika vagy csípős szárított paprika. Kb. 5 perc főzés után a felvágott laska, júdásfüle és kevés téli fülőke is mehet a levesbe. Ezután készre főzöm. Ha nagyon gazdagon akarta anyukám, akkor főzött bele csipetkét is. A levest tejfölös vagy tejszínes, pici lisztes habarással fejezem be és készre ízesítem. Legvégül friss petrezselyemmel meg lehet szórni. Egytálételként főtt tojáskarikákkal lehet tálalni.

A csipetke készítése:
Egy tojás annyi liszttel és pici sóval összegyúrva, hogy jó kemény tészta legyen. A jól összegyúrt tésztát fél cm vastagra kinyújtva vagy tenyérrel kilapogatva, ujjheggyel kell szétcsipkedni, a kész csipetkéket pedig pici lisztbe kell forgatni, így megakadályozható, hogy összeragadjanak. Galuskánál, nokedlinél kisebb méretű és keményebb tésztalevesbetétet kapunk.

Alább a gombák: téli fülőke, Júdásfüle, laska:







2014. december 2., kedd

Gombatanfolyamok 2015-ben országszerte -alapfokú, szakellenőri és gombatermesztő


Hatósági jellegű gombaszakellenőri tanfolyam

A Magyar Mikológiai Társaság szervezésében
Budapest
Pécs
Őriszentpéter
A 140 órás tanfolyamok március és november között , mindig hétvégéken kerülnek megrendezésre. A tanfolyam végén tanúsítványt adó gombaszakellenőri vizsga tehető (a vizsga nem kötelező). A jelentkezés nem igényel előzetes ismereteket a gombákról. Jelentkezni és érdeklődni Dr. Jakucs Erzsébetnél lehet e-mailben vagy telefonon.
jakucse@gmail.com
06-30-372-5066
Előjelentkezés van, az érdeklődőket 2015. februárjában értesítik a tanfolyam indulásáról, a beiratkozás módjáról. Ez a jelentkezőkre nézve semmilyen kötelezettséggel nem jár.  A részvételi díj a helyszíntől és a felvett hallgatók számától függően 100-130 ezer Ft körül várható
További részletek a Magyar Mikológiai Társaság weboldalán

Gombaszakellenőri és gombatermesztő tanfolyamok az ország több nagyvárosában:
Geniuszplusz

Gombatermesztő tanfolyam: 

Alapfokú tanfolyamok
Pécs: 
érdeklődés: gombatanfolyam2014@gmail.com 

Kárász (Mecsek):
érdeklődés: Mezei Attila 06-30-6646248

Budapest TIT Stúdió Gombász Szakkör: info itt
Tatabánya: info itt

Felsőfokú gombaismereti tanfolyam:
Magyar Mikológiai Társaság (+ELTE) bővebben: itt

A bejgyzés óta tobábbiakat is hirdettek, a Pro Mikológia Alapítvány alaposan összeszedte a már meghirdetett tanfolyamokat, így további tanfolymokról: itt
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...