2014. augusztus 25., hétfő

Somos, erdei szedres vadgyümölcshab

A minap egy barátomat faggattam a húsos som és más vadgyümölcsök felhasználásáról.  Sokat mesélt, erről is írok majd. A kedvence azonban a gyümölcshab, különösen piros ribizlivel. Ez most nem ribizlis lett, de egy-két más gyümölccsel, vadgyümölccsel is finom. A tojásfehérjéből, cukorral keményre vert habhoz gyümölcsöt adva a gyümölccsel is tovább verik a habot, így lesz gyümölcshab. Mitagadás nagyon finom! 


Hogy készült? Egyszerű.
Cukorral felverve lesz elég jó állaga, de más alternatív édesítővel, mézzel is elkészíthető. Arányok? 
Két tojásfehérjéjéből, két nagy kanál cukorból, és kb. két maréknyi erdei szederből és kimagozott, jó érett húsos somból 5 ilyen pohárnyi hab lett. 
Aki fél a nyers fehérjehabtól, gőz felett felverve is működik. 
De még számos alternatív módon elkészíthető, pl. tejszínhabbal is.      


2014. augusztus 24., vasárnap

Erdei gombás pirítósok, szendvicsek

Erdei gombával nagy kedvencem a pirítósra készített gombás ragu. 
Ezerféleképpen elkészíthető. 
Néhány ötlet:


Vajon, pici sonkával párolt tölgyfa érdestinórus, paradicsomos, zöldpaprikás ragus pirítós. 
Fűszerek: fokhagyma, só bors, petrezselyem    
  


vajon pirított sárga rókagombás és galambgombás szendvicsek, csípős zöldpaprikával

 Krémesebb, kecskesajtos, tejfölös, vajon pirított vargánya pirítóson. 
Fűszerek: kurkuma, só bors, csili

Párolt gévagombás, citromborsos, tejfölös, főtt tojásos, madársóskás szendvicskék

Téli fülőkés, sajtos, édes köményes pirítós

Egyéb szendvicsek:


vadzöldséges lencsekrémes, és vadzöldséges babsalátás szendvicskék


Szurokfüves (Origanum vulgare), Camambert sajtos szendvicskék

2014. augusztus 23., szombat

Fejedelmi ebéd: Vajon párolt zöldfűszeres tölgyfa érdestinóru, párolt kölessel, csípős koktélparadicsom salátával

A vajpuha erdei gombákból kedvenceim a gyorsan elkészíthető, pirítósra tehető vagy főételként körettel ehető, vajon párolt ételek. Fűszerezésük is egyszerűen finom szerintem: só, őrölt fekete bors, fokhagyma, zöldfűszerek. Nem szabad sokat vacakolni a párolt gombákkal és különösen ezzel a  tölgyfa érdestinóruval nem, mert a vágásfelülete levegőn gyorsan szürkül, főzés közben feketedik. Talán ezért idegenkednek tőle sokan, pedig van egy nagy előnye, nem kukacosodik. Ebben sem volt kukac semmi. Sajnos az utóbbi időben szedett és vásárolt, egyébként szintén mennyei vargányák és más tinórufélék és a galambgombák is eléggé lakottak voltak. De ez nem. Ez a faj ráadásul elég sokáig eláll a hűtőben is mert, olyan jó, masszív húsú gomba, de vágáskor ugyanakkor vajpuha. Feketedése miatt rántva és így gyorsan párolva finom, bár így is kicsit sötét lett. Jó pörköltnek, szószos ételnek is, ha nem zavarja a fogyasztót a fekete szín, mert ízre állagra fejedelmi szerintem.



Elkészítés: A gombát frissen, tálásás előtt kell készíteni, és felvágni is párolás előtt kell, hogy minél kevésbé feketedjen. Én csak a gombakalapokat használtam ehhez az ételhez, azokat vágtam fel mosás után, a tönkökből valami más készül majd. Kevés vajon, pár pici gerezd fokhagymát pirítottam, egy kis szeletke füstölt szalonna kockát is hozzá tettem, de ez el is hagyható. A szalonna átpirulása után rádobtam a felvágott gombát, majd, kellemes állagúra puhulásig, közben óvatosan keverve készre pároltam. Ízlés szerint még sózható (de a szalonnától elég sós lett), én még borsoztam, alaposan megszórtam petrezselyemzölddel és pici frissen vágott fokhagymával. Szerintem a gomba a petrezselyem és a fekete bors nagyon passzolnak. Pici zsiradékon, kétszeres mennyiségű vízben párolt kölessel, valamint piros és sárga koktélparadicsomból, kevés csípős, zöld húsú paprikával készült salátával mennyi volt.    



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...