2014. március 24., hétfő

Ibolyás mézes kenyér és ibolyások 1864-ből

Erről nincs mit írni,  finom.


Aki többet szeretne olvasni, a ibolyáról korábban itt írtam

Aztán, aki pedig még régebbről olvasna, kipróbálhat 1864-es receptet is:

1087. Ibolya eczet.
Az ibolyának míg egészen friss, szedd le szárait,
töltsd meg vele negyed résznyire az üveget, onts rá finom
boreczetet és hagyd 1 hónapig meleg helyen állani,
azután készítsd el, mint a meggy eczetet.

1131. Ibolya kocsonya (gelée).
Végy friss ibolyákat, szedd le zöld szárait és bimbóit,
valamint kelyheit is, s az úgy megszedett ibolyából
3 latot törj össze a kőmozsárban és tedd az összetört
ibolya tömböt porczellán tálba. Főzz meg 10 lat
czukrot 1 messzely vízben habozd le és midőn
legjobban forr ontsd le vele az ibolyákat. A tálat fődd
be és hagyd 24 óráig állani. Azután az egészet tiszta,
megnedvesített finom gyolcson sajtold át. Most főzz meg
fél font czukrot 1 messzely víz és 2 czitrom levével, habozd
le és főzd 1-sö fokig. Azután add hozzá az ibolya
levet 3 lat megfőzött és tisztázott vizahólyaggal s  egy
butella champagneivel, ontsd bele az egészet formába
és tedd a jégre. Ez a gelée finom íze miatt kitűnő, valamint
kedves ibolya színe miatt a szemnek is kedves.

Forrás: Medves Imre: A magyar gazdasszony teendői közéletben, házban és konyhában - kézi és segédkönyv 1864-ből itt


2014. március 17., hétfő

Vadzöldséges, medvehagymás tojással, sonkával és sajttal töltött, rántott palacsinta, medvehagymás csicsókával és céklával

Nem kell hozzá nagy tudomány, csak egy kis idő, de nagyon finom. 


Töltött palacsinta:
A vegyesen gyűjtött zöldeket, amiben hangsúlyos az íze miatt a medvehagyma, összevágtam, sonkás tojásrántottába kevertem, de nem kell túlsütni, épp hogy, és túl sok sem kell, de ez ízlés dolga. Egy kis sajtszelettel együtt betöltöttem a kész palacsintákba, amit oldalról is behajtva feltekertem, majd fogpiszkálóval rögzítettem, és lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába (alternatívan zabliszt, és zabpelyhes vagy zabkorpás szezám és napraforgómagos zsemlemorzsa) forgatva megsütöttem.

Köret:
A csicsókát és a céklát roppanósra főztem, majd felszeleteltem, és medvehagymás vajon átpirítottam.
Tálaláskor jól megszórtam apróra vágott friss medvehagymával. Forrón tálalandó, hogy még lágy legyen a sajt a palacsintákban.

 



2014. március 9., vasárnap

Vörösboros vaddisznópörkölt vegyes vad levélzöldséges nokedlivel és vad levélzöldséges fehérbab salátával

A vadhús az állat erdei élettere miatt, hasonlóképp egészségesebb a nagyüzemi sertés vagy marhahúsnál, mint ahogy az erdei zöldségek is jobbak, egészségesebbek a nagyüzeminél.


Vaddisznó pörkölt:
1 kg vaddisznó hús (a felkockázott húst előző nap, olajos, mustáros, fokhagymás pácba tettem)
2 jó fej vöröshagyma apróra vágva
3-4 gerezd fokhagyma
mokkáskanál szemes fekete bors,
mokkáskanál boróka bogyó
mokkáskanál őrölt kömény
3 nagy babérlevél
1 kisebb sárgarépa apróra kockázva,
negyed zeller apróra kockázva,
5-6 medvehagyma levél apróra vágva
2 evőkanál jóféle őrölt pirospaprika
két dl vörösbor + víz amennyi háromnegyedig ellepi a húst (víz pótolható, ha elfő, én kuktában főzöm, ott kevesebb kell)

2 kanál mangalica zsír + kisebb szelet apróra vágott füstölt szalonna

A zsírban a kockázott szalonnával együtt üvegesre pároljuk a vöröshagymát, majd hozzátesszük a fokhagymát és medvehagymát, sárgarépát, zellert. Ezeket is pirítjuk míg a fokhagyma is átpirul. Félrehúzzuk a főzőlapról és ha picit hűlt hozzá sűrű keverés mellett az őrölt piros paprikát is hozzáadjuk. Ha paprika szépen kiadta színét, mehet hozzá a hús. Kevergetés mellett pörköljük, míg a húsdarabok szélei ki nem világosodnak. Ezután mehet hozzá a vörösbor és annyi víz amennyi ellepi a húst. Kuktában főztem, félidőig (sajnos ellenőrizni kell, mert ha fiatal a vaddisznó túlfőhet). Ha túl sok leve maradt, és még főhet, akkor fedő nélkül pároljuk. A húson kívül minden szétfő, krémesít.

Nokedli
Bizonyára mindenkinek van jó nokedli receptje, az most is jó lesz. Én nem szoktam mérni.
2 tojás, liszt, víz, só (rétesliszt jobb és ebben most a fele teljes kiőrlésű rozsliszt volt). A kész jól keverhető nokedli tésztába apróra vágott vad levélzöldségeket tettem. Fiatal csípős csalánt, foltos árvacsalánt, salátaboglárkát, podagrafüvet és medvehagymát. Lobogó forró vízbe szaggattam, nagy lyukú nokedli szaggató jobb, mert a levélzöldségek jobban benne maradnak a nokedlikben. Ha kifőtt fél kanál mangalica zsír pici só keverékében forgattam.


Saláta:
Vad levélzöldségek fiatal levei, vegyesen, mindenből kicsi /csípős csalán (leforrázva, hogy ne csípjen), foltos árvacsalán, salátaboglárka, podagrafű, medvehagyma, tyúkhúr, pongyola pitypang/
Főtt fehér bab (előzetesen beáztatva, áztató lé leöntve, sós, babérleveles vízben főzve)
Reszelt, nyers sárgarépa
Apróra vágott savanyú káposzta
Ízesítés, öntet: A savanyú káposzta mennyiségétől, savanyúságától függően, csipkecetes, mézes, pici olajos öntet.


2014. március 4., kedd

Diós, almás, rózsavizes vérfű saláta csabaíre vérfűből (Sanguisorba minor)

A csabaíre vérfű (Sanguisorba minor) szárazabb típusú gyepekben gyűjthető, nem egyszer nagy számban él. Legjobb téli vagy tavaszi friss leveleit gyűjteni, de akár egész évben is lehet levelet gyűjteni a tövekről. Gyűjtésnél fontos, hogy ne gyökerestől, hanem csak a levél-tőrózsa fiatal, középső leveleit szedjük, így a tő is túléli és a vacsora is friss finom lesz.
  

A leveleket gyűjtés után alaposan megmossuk meleg, majd hideg vízben. Míg csepeg, durvára vágott diót pirítunk, majd felkockázunk egy almát, amit 1-2 csepp citromlébe forgatunk, hogy ne barnuljon. A leveleket felvágva, összekeverjük a dióval, almával, és pici rózsavízzel ízesített öntettel meglocsoljuk. A vérfűnek számomra illatos rózsa íze van, ezért választottam hozzá ezt az öntetet. Finom.


Sanguisorba minor virágfejecskéje. Forrás: Wikipedia



2014. március 2., vasárnap

Két éves az Erdőkóstoló. Kis erdei salátával, szendviccsel ünnepeltük - vadzöldséges, feles borsós szendvicskék.

Két éve március 1. Jó régen volt. De ekkor gondoltam egyet, és hirtelen, blogírásban teljesen járatlanul kezdtem írni az Erdőkóstolót. Azóta én is sokat tanultam és remélem másoknak is hasznára vált. Jókat főzicskéztem, sütögettem, és remélem azt is, a kíméletes, a természetmegőrző gyűjtésről is átadtam gondoltaimat, nem csak itt a blogon, hanem az azóta 5000 kedvelőhöz közeledő Facebook oldalon is itt. Jó lenne, ha minél több tiszta, egészséges erdőnk, rétünk, mocsarunk maradna meg nekünk és utódainknak. Mert fontos gyógynövény és egészséges táplálékforrások is. Kellenek még nekünk.  


A saláta összetétele, és ugyanaz a kis rozsos, házi bucis szendvicskéken:
Vegyes erdei levélzöldség (medvehagyma, csalán, podagrafű, pongyola pitypang fiatal levele, salátaboglárka levél, árvacsalán hajtás), lila hagyma, zöld színű, feles borsó babérleveles, sós vízben megfőzve. Öntet csipkebogyó ecet, méz, víz, csipet őrölt bors.

Salátaként majd pedig kis túrós szendvicskékre kanalazva finom volt.


Főzés előtt jártunk egyet és gyűjtöttünk ünneplésként is. Ezt láttuk, gyűjtöttük:



Csípős csalán (Urtica dioica) és Podagrafű (Aegopodium podagraria) 

Közönséges mogyoró (Corylus avellana) az aranyló barkás bokor

Podagrafű (Aegopodium podagraria)

Salátaboglárka (Ranunculus ficaria)


Százszorszép (Bellis perennis)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...