2014. február 28., péntek

Medvehagymás, citromhéjas, avokadókrémes, házi rozslepényke

Felvállalom, hogy nem helyi, sőt nem is hazai kombinálása az abszolút helyivel. De nagyon szeretem az avokádót és néha elcsábulok, a citrom és héja fűszerként dettó. Ezért avokádó és citromhéj (bio) felhasználásával egy gyors szendvicskrém, de még akár mártogatóként is működik. Az avokádó éppen jó állagú volt, ha megnyomom picit, akkor enyhén puha, ha kemény, akkor érlelni kell még otthon.


Szendvicskrém:
2 db avokádó puha belső része kikanalazva
1 biocitrom reszelt héja
1-2 csepp citromlé
fél vaj

Mindezeket össze-botmixelem, majd beleteszem az apróra vágott medvehagymát és / vagy más vad levélzöldséget (pl. csalán, podagrafű, tyúkhúr, zamatos turbolya, hagymaszagú kányazsombor), hűtőbe téve hagyom összeérni

Lepénykék (persze pirítóssal, friss kenyérrel vagy hasáb zöldségekkel mártogatva is jó):
3 csésze rozsliszt, fele lehet korpás
másfél(-két) csésze víz (ha korpás a liszt, akkor picit több víz)
negyed vaj
kb. 2 dkg élesztő, pici tej és cukor az élesztő felfuttatásához (vagy élesztő helyett kovász).

Elég híg tészta lesz, amit botmixerrel megdolgoztam majd hagytam kelni. Amikor duplájára kelt újra kevertem és kikanalaztam kis adagokban a tepsibe. Langyos sütőbe téve sütöttem, míg a sütő melegedett, szépen megkeltek újra. Ezeket a lepénykéket  kis részen, zsebesen felvágva, gazdagon töltött szendvics is készíthető belőlük. Belül megkelnek picit, levegősen, kívül viszont roppanósak.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...