2013. október 21., hétfő

A hazai közönséges zsidócseresznye (Physalis alkekengi) termése ehető vagy nem ehető?

A hazai közönséges zsidócseresznyét sokan ismerik, ha másképp nem, mint szép, őszi éke az erdőszéleknek. Lampionvirágként sok helyen árulják is. Pár éve egy perui rokona a perui zsidócseresznye (Physalis peruviana) angol nevén Goldenberry is megjelent nálunk a piacokon és a kertekben is elkezdték termesztését. 
A közönséges zsidócseresznye (Physalis alkekengi) Winter Cherry néven ismert angol néven. Az amerikai kontinensen még számos faja él a nemzetségnek, de élnek máshol is a Földön, legalább 30 fajuk ismert.
Sokáig nem akartam e fajról írni, mert azt gondoltam jobb, ha a megmarad "minden része mérgezőként" a köztudatban, mert az biztonságosabb. 


A faj tényleg mérgező, hasonlóképp, mint minden rokona a Physalis nemzetségben és családjában a Solanaceae vagyis burgonyafélék családjában. Mérgező a perui zsidócseresznye is, amit árulnak. Ha éretlen termést árulnak, mint láttam néhol, akkor a megvásárolt perui zsidócseresznye termése is mérgező. A nemzetség minden fajának mérgező ugyanis levele, szára és a termést védő burok is, és mérgező az éretlen termés is. Kivétel az érett termés, ami ehető, és ami miatt termesztik is több fajukat.

Vajon a mi zsidócseresznyénk lenne a kivétel? 
Mostanában egyre többször olvasom, hallom hogy kóstolgatják itthon is a mi zsidócseresznyénket. Kérdés is érkezett hozzám ehetőségével kapcsolatban. Angol nyelvű blogokon használják, főznek e fajból is ,hasonlóképpen perui rokonához. Úgy éreztem írnom kell valamit. Vajon ehető vagy nem? 


közönséges zsidócseresznye
Mely része és hogyan ehető:
Hiteles forrásokra hivatkozva (alább) a tejesen érett termés ehető, de zölden, éretlenül mérgező. Mérgező tehát a nem érett termés, a termésburok, a levelek és a szárak. Minden ami zöld és a termésburok narancsárgán is. Jó kérdés, hogy mikor érett meg teljesen a termés. Szép narancssárga és nem kemény, akkor érett. Nincs benne semmi zöld.

Miért merül fel egyáltalán hogy együk ne együk, ha ilyen bizonytalan az ehetősége? Én ettem már nem a legfinomabb, de nem is rossz. A gyümölcs vitamintartalma magas, kétszer annyi C vitamint tartalmaz, mint a citrom. Viszont nem terem tömegesen, tehát nem lesz soha az a gyümölcs, amiből megalapozzuk a téli vitaminfeltöltését szervezetünknek.

Ahol Európában is fogyasztják pl. az Olasz Wildcraftvita blog:


Vigyázat csak a teljesen érett termés ehető  a narancssárga burok azonban nem, az méregező

Háttérinformációk:

A növényről a számomra hiteles magyar forrásban ez olvasható:
Szabó László Gy. : GYÓGYNÖVÉNYEK ÉS ÉLELMISZERNÖVÉNYEK A-tól Z-ig 
(itt olvasható teljes anyag : http://www.melius.hu/gyogy/gyogynov-a-zuj.pdf)

Ez a közönséges zsidócseresznyére vonatkozó rész, idézve: 
"Physalis alkekengi L. – SOLANACEAE - zsidócseresznye 
Alkekengi fructus 
Honos Közép-, K- és DK-Európában, mérsékelt égövi Ázsiában, Indiai-szubkontinensen.Meghonosodott Amerikában is. A Középhegységben elég gyakori, máshol szórványos. Ártéri keményfaligetekben, aránylag száraz lomberdőkben fordul elő. Évelő lágyszárú, 0,3-0,6 m-re nő meg. A dísznövényként telepíthető Ph. peruviana L. (=Ph. edulis Sims.) érett bogyójának egresre, ananászra emlékeztető íze van.

Hatóanyag: kevés triterpén-lakton physalin, physalien, cryptoxanthin, szerves savak, pektin, gyanta, magvakban kb. 10% zsíros olaj 
Hatóanyag: korábban diureticum köszvény, reuma, májbetegség esetén, a friss termés ehető (kissé keserű). Homeopathia. "

További hivatkozások, ahol azt írják, hogy a közönséges zsidócseresznye (Physalis alkekengi) minden része mérgező, kivéve az érett termést: 
Tanaka. T. Tanaka's Cyclopaedia of Edible Plants of the World.
F. Chittendon. RHS Dictionary of Plants plus Supplement. 1956
Hedrick. U. P. Sturtevant's Edible Plants of the World.

2013. október 13., vasárnap

Vargánya fűszeres olajban tartósítva - Gombakonzerválás 3.

Hetek óta hétvégi program a gombászás (soha ne legyen ennél rosszabb dolgom). Frissen megenni azonban nem mindent lehet, így a tartósítás is fontos. A szárítás, a fagyasztás, a gombasavanyúság és a sós, fűszeres gombakonzervek mellett, olajban is tettem el friss vargányát. Nem nagy dolog, csak vargánya kell hozzá és finom ízű, nemesebb olaj, ha már a gombák királynőjét tesszük el. Nekem hidegen sajtolt napraforgó olaj a kedvencem, vagy nem aromás olíva olaj, de végül is jobb minőségű normál napraforgó olaj is megteszi. Kell még szerintem pár gerezd fokhagyma, őrölt bors, no meg só.  


Elkészítés: 
A vargányát megtisztítottam, felszeleteltem, majd bő olajban feltettem pár gerezd aprított fokhagymát pirulni. Mikor már illatozott, hozzáöntöttem  a vargányát. Annyi olaj kell, hogy a vargányát bőven körbevegye majd az üvegekben is az olaj. Sóztam, kicsit sósabbra, mint a nagyon kellemes, hiszen felhasználáskor még kerül hozzá egyéb is, ill. én borsoztam is, finomra. Vagyis bors és fokhagyma ízlés szerint mehet bele. Közben egy kuktában kiforraltam az üvegeket és a fémtetőket (a tetők nálam általában újak, hogy jól zárjanak). A jól összepárolt gombát (amit nem kóstolgattam el, mennyei lett és nagyon igyekeztem magam visszafogni a kóstolással) forrón üvegekbe tettem, majd lezárva a fémtetőkkel a kész konzerveket visszatettem a forró vizes kuktába, úgy hogy csak az üvegek legfeljebb feléig érjen a víz. A kuktát lezártam, az üvegek abban hűltek ki. Ha a víz már nem elég forró, ismét fel lehet forralni, mikor már benne vannak az üvegek, de csak addig, míg felforr, utána már nincs értelme tovább főzni a gombát. Én szendvicsekre, szendvicskrémekbe, esetleg tésztaszószba fogom ezt leginkább használni. Ha több az olaj a gombán, az külön fűszerolajként is felhasználható. Hűvös helyen tartom majd, és felbontás után nem túl sokáig és hűtőben tartom, mert tartósító nélkül csak sterilen, felbontás előtt áll el. Utána korlátozottan.


Érdekes lehet még:
kucsmagomba sós-fűszeres lében eltéve
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...