2013. július 1., hétfő

Eper, faeper (Morus alba) lekvár, epres, citromos rétes, epres egyebek

Érik a fán termő eper (Morus alba) fehér, fekete és rózsaszín termésű változata is. Az édesség és az aroma igen változó fánként is. Akinek van a közelében, érdemes kóstolgatni. Velem szembejött öt hatalmas földig érő ágú fa, így szüreteltem / tünk a családdal. De elég lassan megy. Aki többet kíván szedni, érdemes tiszta fóliát vinni a fa alá, és lerázni, mert igen könnyen lepotyog, ami érett.


Én eperlekvárt készítettem. Mivel fáról tisztán szedtem, egy-két nappal az esők után, nem mostam meg, mert szerintem elég sok plusz vizet fel vett volna. Botmixerrel pépesítettem, majd átpasszíroztam, de igazából csak a kis száracskák jöttek ki, a mag maradt. Nem baj. Vettem biocitromot, amiből jó párat belecsavartam és a héját is belereszeltem, részben a jobb íz miatt, részben, hogy szebb színe legyen, mert hiába sötétlila, ez is elkezd barnulni citrom nélkül. Egészen sűrű lett a pép, kb. 2 liternyi. Ebbe belecsavartam  5  kicsi citromot és a héjat  reszelve. Nem sok időm volt főzni, ezért most a vitaminban gazdagabb, de sűrített változat mellett döntöttem, és stabarkkal sűrítettem. Szóval éppen csak felforraltam, majd sűrítettem egy alig mokkáskanálnyi zselésítővel, amit egy vaníliás cukorban kevertem el. Cukor ennyi ment bele, és még kicsi méz. Stabarkból igen pici kell, egy ilyen zacskó elég egész szezonra is akár, ára  370 Ft.  A lekvárt még forrón üvegekbe töltöttem, és kihűlésig beállítottam a forró vízbe, amiben az üvegeket és a tetőket sterilizáltam. Biztosan eláll tartósító nélkül is, már évek óta tapasztalom. 


Az Erdőkóstoló FB oldalán már többen megosztották tapasztalataikat a faeprrel kapcsolatosan és itt, Áginál is találtok hasznosakat. Nyersen a legfinomabb, nem sokáig áll el, nyersen turmixokba tehető, de szerintem fűszerezve lekvárnak, sütikbe is használható. Van aki keveri meggyel ribizlivel és úgy esküszik rá.Persze pálinka és persez ecet is finom lehet belőle, azt talonban tartom, míg érik. A legjobb viszont a fa alatt állva csemegézni.
Robert és Karen Amerikában több finomságot is készített belőle ricottás, epres süti, jam


Én még epres (faepres) rétest is készítettem: Tante Fanni teljes kiőrlésű réteslapot (van ilyen is, most fedeztem fel, de bármilyen réteslap jó) réteslapokat picit beolajoztam, hogy ne ragadjanak össze. Teljes kiőrlésű búzadarát (a réteslapba 4-5 evőkanál kb. és jó a sima is) pirítottam, azzal megszórtam a lapokat, majd egyenletesen elosztva rászórtam a faepret. Ráhintettem 1 cs. vaníliás cukrot, pici mézzel és sok reszelt citromhéjjal ízesítettem még.  Egy-két kiskanál tejfölpöttyöt szórtam még rá. Feltekertem (konyharuhára téve a konyharuha szélét megemelve könnyű tekerni (gurítani) ha szakadósabb a lap). A tekercs tetejét megkentem jó alaposan, vastagon rendes tejföllel (zsírszegény nem jó mert eláztatja). Mehetett a sütőbe pirosra sülni. 
   
faepres rétes, citromos

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...