2013. május 22., szerda

Vadvirágos saláta és újabb ehető virágok

A mostanában a gyepekben már igen sokfelé virágzó, apró pillangós virágokból álló, gömb alakú virágzatú, fehér vagy lilás színű here fajok virágzata finom, gyakran édeskés és ehető. Jók lehetnek virágos salátákba, sütikre is. Itt pl. a réti here lilás virágzata. A fiatal virágokat gyűjtsük, azok finomabbak, a fiatal levelek is ehetők.



Fel lehet még dobni a salátát egy-két árvácska virággal, rózsaszirommal, bodza virággal.
A bodzák esetében csak a fekete bodza (Sambucus nigra) virága, ami bokrokon nő használható, gyalogbodza virágát tilos.


Réti here (Trifolium pratense) 

A szintén nagyon gyakori fehér here (Trifolium repens) virágzata is használható.

A fenti salátában kertben termett salátalevelek mellett, ízes levelek, mint madársóska levél, citromfű levél, ill. édeskés és díszítő réti here virágok vadrózsaszirmok, kerti rózsaszirmok és fekete bodza virága van.

2013. május 17., péntek

Gyékénylevél salátaként - podagrafüves madársóskás, medvehagyma bogyós gyékény saláta

A széleslevelű gyékény (Typha latifolia) (aminek ugye buzogánya lesz majd, most még nincs) sokfelé előfordul a legalább kicsit mozgó vizű tavakban, csatornákban, mocsarakban. Régebben, amikor még folyóink mentén szinte összefüggő mocsár és lápvilág volt még több volt belőle, így az emberek igen sok mindenre használták. S mivel ehető, ették is természetesen. Országszerte a gyöktörzsét ették ősztől tavaszig, főképp sütve vagy főzve, szárítva, lisztnek ledarálva is. A sárközi és a kopácsi halászok azonban a fiatal hajtásból salátát készítettek. 

A gyékény (Typha latifolia) levelek megbújó, alsó fehéres része ehető  

De hol is van a gyékény fiatal hajtása? Hát elrejtve. A levelek felső vége a legöregebb, a legfiatalabb részek a levelek legalja, ott ahol nő a levél. Tehát a középső leveleket kihúzva a többi levél közül, jutunk hozzá a friss hajtáshoz. Ez a fotókon a még világoszöld, szinte fehér, puha, lédús levélrész. Szerintem semleges, jó ízű, jól fűszerezhető egy finom öntettel vagy más fűszeres ízű növénnyel keverve.     

Amivel én most kevertem: 

podagrafű  - borsos fűszeres ízű
madársóska - savanykás ízű
pici medvehagyma zöld termés - fokhagyma, ill. medvehagyma ízű
öntet: ecetes-édesítős egyszerű öntet

gyékényhajtás vágva (fehér) 

és a végeredmény, de sokféleképpen készíthető még, 
csak fantázia kérdése:

gyékénysaláta
Óvatosság: A gyékény képes a szennyező anyagokat magába gyűjteni, bár inkább a föld alatti gyöktörzsébe. De azért szennyezett vizekben ne szedjük természetesen.

Köszönet a Blogdíjért, és adom is tovább, blogajánlóként is



Akitől kaptam, és hálásan köszönöm, és ajánlom is őket, hiszen mindegyiket kedvelem én is:

Ezmegaz blog - http://ezmegaz-krinsz.blogspot.hu/
Kisribizli blogja - http://kisribizli.blogspot.hu/
Szarkafészek, avagy száll a szarka fészkére - http://szarka-feszek.blogspot.hu/

Akinek küldöm:
200-nál kisebb követővel rendelkező kedves blogjaim, és akik mástól nem kaptak mostanában, mert adnám még a Kakukkfű (http://kakukkfu-hortobagyianna.blogspot.hu/) blognak, Ezmegaz blognak (http://ezmegaz-krinsz.blogspot.hu/), akik már kaptak ilyet és többeknek, akik viszont már jóval túlhaladtak a 200 lelkes rajongón, mondjuk a The 3 Foragers (http://the3foragers.blogspot.hu/) Amerikában, de kicsit magyar is, Szeretetrehangoltan blog (http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/), és még sokat sorolhatnék, nézzétek jobb oldalt.

És akinek küldöm sok szeretettel a 4 blog:
Select Food - http://selectfood.blogspot.hu
Naspolykonyha - http://naspolyakonyha.blogspot.hu/
Gombamánia blog - http://gombaklub.blogspot.hu/
Pásztortűz blog - http://pasztortuz.blogspot.hu/

és négy ráadás, talán nem baj:
Culinaria Ungaria blog Németországban, de nem is kicsit magyar - http://culinariaungaria.blogspot.hu/
Zöldörökség - http://zoldorokseg.blogspot.hu/
Így főz anyátok - http://igyfozanyatok.blog.hu/
Mr. Wilson túlélő blogja Lengyelországban: http://bushcraftwilson.blogspot.hu/, aki nem magyar kicsit sem, de sokat tanulok Tőle.

A díj ajánlás is persze, ha esetleg még nem ismeritek őket, nézzetek be a fenti blogokra, mert JÓK!, Én sokat tanulok alkotóiktól.

További teendők: értesíteni a díjazottakat,.
mert a blogdíj adományozás feltételei megemlíteni kitől kaptam, továbbítani 4 blognak akinek még nincs 200 követője (de lesz), és értesíteni a díjazottakat.

Gratulálok Mindenkinek és köszönet a díjért!

2013. május 16., csütörtök

Gévagomba konzerválás és madársóskás, papsajtmályvás, citromfüves gévagomba saláta és szendvics

A kucsmagomba után némi gombaszünet következett, de most már végre újra elkezdődött a tavaszi gombaszezon. Először gévagombát sikerült gyűjteni.

Fontos: a gévagomba 20 perc hőkezelést (főzést, sütést) igényel. Sütni talán nem lehet ennyi ideig, de a lényeg, hogy nyersen nem ehető.


A fenti konzerválásra is rátérek hamarosan, de előbb egy kis gévagombapörkölt túrós galuskával és podagrafű salátával, majd egy kis rántott gévagomba.

A pörkölt hagyományosan készül, annyi extrasággal, hogy egy löttyintésnyi tejet öntöttem a pörkölthöz főzés közben, hogy a gomba savasságát semlegesítse. Mikor megfőtt, kevés tejfölös habarást kapott. Túrós galuskával, de mással is nagyon finom. A podagrafű saláta is finom, jellegzetes fűszeres ízű növény, így egy kis ecetes öntet elég volt rá. (A podagrafűről itt bővebben)


A rántott gévagomba is hagyományosan, panírozással és olajban sütéssel készült. Ennek előkészítésében kell pici trükk. Én tejbe áztatom pár órára, akár fokhagymás tejbe is lehet, hogy a gomba savassága mérséklődjön. Nagyon finom, akár a csirkehús.


És akkor a konzervről: Gombakonzervet már nem először készítek (kucsmagomba eltevés itt,  gombasavanyú vegyes erdei gombából pedig itt), így remélem ez is el fog állni.
e bejegyzés óta még egyszerűsítettem, rögtön az üvegben készítem, így biztosan nem fertőződik be semmivel nem kell mosogatni sokat és nagyon egyszerű is: .gévagombakonzerv rögtön az üvegben készítve
A gombát alaposan megtisztítottam, majd felvágtam kis csíkokra. Sós, fűszeres (a 3 kis üveghez 1 csapott evőkanál bazsalikom, 2 babérlevél, kávéskanálnyi egész bors, 3 duci gerezd fokhagyma) lében megfőztem a gombát, majd előzetesen kifőzött üvegekbe tettem még forrón, lével együtt, és szintén kifőzött tetőkkel lezártam. Majd visszatettem a teli üvegeket a forró vízbe, amiben az üres üvegeket főztem ki, és abban hűltek ki. De száraz dunszt is jó.  

Volt egy kevés gomba, ami nem fért az üvegekbe abból egy gyors saláta készült zöldekkel, mégpedig madársóskával, citromfűvel, pár pitypanglevéllel és papsajt mályva levéllel. Mellé főtt tojással. A madársóska savanyúsága és a citromfű fűszeres íze mellé nem kellett igazi fűszeres öntet, így csak egy natúr joghurttal öntöttem le. Jól esett!

Madársóska (Oxalis) hazai fajok mindegyikének levele,
virága ehető, de vegyük figyelembe, hogy oxálsavat
tartalmaz, ezért csak keveset belőle

Papsajtmályva (Malva neglecta) levele,
hajtása virága, termése ehető

Ez a végeredmény, konzerv és gévagomba saláta
idény vadzöldekkel.

Gévagombás szendvics

ez volt a zsákmány

2013. május 5., vasárnap

Vadontermő zöldek konzerválása

Az erdőben, réteken, de néha nem vegyszerezett tiszta kertekben gyűjtött kerti gyomnövény levélzöldségeket vegyesen fagyasztás nélkül is házilag konzerválhatjuk. Tartósítószer nélkül persze, mert mint általában, azt ehhez sem használok.


A begyűjtött zöldeket (alább bővebben, hogy miket), de most leginkább a komlóhajtást kis levéllel, podagrafüvet, japánkeserűfű hajtáscsúcsot hámozva, legfelső leveleket a csalánhajtásról, és most tombol a vadsóska természetesen abból is lehet beletenni, de akár kertiből is. A vadon élő fajok felismerése nagyon fontos,  ehhez segítséget adhat az erdőkóstoló fajfelismerés oldala)

Elkészítés:
A zöldeket apróra vágom, fokhagymás olajon párolom. Mennyiségtől függően lehet elég sok fokhagymát tenni hozzá, de ha még, és ahol van medvehagyma, akkor azt is. 

A zöldeket rövid párolás után vízzel felöntöm kicsit, elég jól megsózom, beszámítva a felhasználáskori hígítást is. Én spórolok az üveggel és hellyel, ezért elég sűrűre készítem. De akinek van helye, hígabban több vízzel is készítve praktikus, hiszen akkor egy kis üveg egy vacsora, és nem kell aggódni, hogy a felbontott üveg megromlik. Amikor megfőttek a levelek, akkor előzetesen csírátlanított üvegekbe töltöm és szintén kifőzött fedőkkel lefedem. Majd biztos, ami tuti, még forró vízbe állítom az üvegeket, és újra felforralom üvegestől. Majd letakarva a vízben hagyom kihűlni. Így nem romolhat meg tartósító nélkül sem.  Mire lehet használni. Lehet kanalazva megenni, ha elég híg. Lehet krémleveshez, szószhoz, tészta pesztóhoz, pástétomhoz, stb. használni.   

Mit lehet beletenni? Az alábbi vadakat biztosan, de kertieket is: 

Fiatal pitypang levél (baloldalt), podagrafű (fenn),
medvehagyma (jobb oldalt.), csalán (alul)
medvehagyma, podagrafű
és komlóhajtás 
komlóhajtás
mezei sóska
salátaboglárka virágzás előtt szedve
zamatos turbolya
japánkeserűfű
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...