2013. március 26., kedd

Fűszeres vajon párolt vadzöldségek, pirított céklával, sárgarépás húsgombóccal, csicsókás krumplipürével.

A vajon párolt erdei zöld levelek nagyon finomak, egészségesek, de érdemes jól fűszerezni őket. Családom aggódik a nyersen tálalt, erdőben gyűjtögetett étkek esetleges fertőzöttsége miatt. Vadállatok által terjesztett kórokozók tényleg kerülhetnek a talajon levő zöldekre. Biztosan más is aggódik, és bár biztosan nem gyakori, de előfordulhat ez is. Alapos mosás, meleg vízben is, és hőkezelés után azonban már az aggódóknak sem kell aggódni. Tápanyag és vitaminkímélő hőkezelés pl. a vajon párolás. Az épphogy összevágott erdei zöldségeket (csalán, salátaboglárka, medvehagyma, podagrafű) vegyesen, fűszeres (bors, fokhagyma, pici majoránna, csipet kömény) vajon megpároltam. Színes borssal, só nélkül roppanósra pirított céklával és csicsókával vegyesen főzött krumplipürével, valamint a böjt jegyében reszelt sárgarépával "felhigított" (30 dkg darált hús, 1 közepes apróra reszelt sárgarépa, 1 közepes reszelt krumpli, 1 tojás, fűszerek), sütőben sült húsgombócokkal tálaltam.     

2013. március 24., vasárnap

Vadsnidlinges sóskaszósz

Medvehagymával már próbáltam a sóskát párosítani, nagyon finom, egymás karakteres ízét gyengítik, és ez jó. A vadsnidling vagy kígyóhagyma vagy érdes hagyma (Allium scorodoprasum, A. oleraceum ) fiatal levelei finomak, fokhagymaszerű ízűek. Kevésbé sűrű erdőkben, erdőszéleken, az előző évben elszórt magokból sűrűn kihajtó snidlingszerű, és méretű fiatal levelek szedhetők. Felismeréshez fontos a fokhagyma illat és íz. Levele lapos, de sokszor összetekeredik. Én most a piacon vettem a (kerti) sóskával együtt. Felénk a sajnos egyiket sem találom, sem a hagymát sem a mezei sóskát.


Elkészítése nem ördöngösség: Apróra vágtam egy csokor kígyóhagymát, kevés vajas olajon feltettem illatozásig. A megmosott  (30 dkg) sóskát is kicsit összevágtam, majd ráborítottam az illatozó, piruló vadhagymára. Együtt párolódtak míg a sóska összeesett, majd vízzel felöntve, forrásig melegítettem, közben sóztam, picit borsoztam. Zabkorpás liszttel sűrítettem, majd botmixerrel pépesítettem. (Variációk lehetnek: húslével vagy zöldséglével felöntve főzni és tejszínesen, tejfölösen is lehet habarni.)  Tejföl csak a tetejére került. Apróra vágott, főtt tojással tálalva, jó kis hétköznapi ebéd volt. Cukrot nem tettem bele, nem maradt ki a receptből, én nem szeretem a sóskát sem édesen, de ebbe a vadhagymás variációba nem is jó.

Kígyóhagyma gyűjtés természetvédelmi szempont: Csak a hagymalevelek felső, sötétzöld részét vágjuk le, sokkal kevésbé tőben, mint amit a piacon vásároltnál, az alábbi fotón. Úgy vágva a levelek tovább nőnek, és később akár ismét levághatók, ill virágozni, magot hozni is tud a növény. Védett területen ne szedjük. Hasonló:Vadsóska mártás medvehagymával

2013. március 22., péntek

Medvehagymával és más "vadzöldekkel" töltött kelt kifli

Kelt tésztából gyakran készítek töltött kifliket, tekercseket. Fűszeres, tejfölös szósszal mártogatós kalácskákat. Finom lágy kelt tészta kell, ez fontos. A töltelék ezerféle lehet, pl. házi, igazi lekvár, nem árt, ha több éves, és már szinte úgy kell kivágni az üvegből, mert az biztosan nem folyik ki a kifliből. Nekem ilyen sok van, nem azért mert rossz a lekvár és nem fogyna el, hanem mert ilyen is kell. Ha celofánnal kötöm le az üveget, akkor állás során szépen besűrűsödik, mint a birsalmasajt.

Lehet még zöldfűszeres-sajtos, zöldfűszeres-vajas-tejfölös. Ha kicsit leves a töltelék, amit beleteszek akkor egy pici zabpehely (lágy), zabkorpa vagy esetleg sima liszt hozzá keverésével nem ázik el a tészta a tölteléktől.


Töltelék:
2-3 maroknyi apróra vágott vegyes erdei zöld,úgymint: medvehagyma (sok), salátaboglárka, pitypang levél, podagrafű fiatal levele, csalán friss hajtása
1/2 kicsi vaj
2 evőkanál tejföl
1-2 evőkanál zabkorpa vagy liszt
(ha nincs benne medvehagyma, akkor egy gerezd reszelt fokhagyma)
só, bors
kb. 5 dkg reszelt kemény sajt, több is lehet
esetleg apróra vágott sonka
A fentieket összekeverjük


Kelt tészta:
1/2 kg liszt (lehet lisztkeverék is, én most zabpehelylisztet és kevés zabpelyhet is kevertem a sima búzaliszthez)
kb. 1/4 liter tej
2,5 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
2 kanál olvasztott vaj vagy olaj
fél teáskanál só

Dagasztás során lágy, rugalmas tésztát kell, hogy kapjunk, amit kétszeresére hagyunk kelni, majd újra, finoman átgyúrva megtöltjük a kifliket, és negyed órás kelés után mehetnek a sütőbe. Aki szép fényes kifliket szeretne, lekenheti tojássárgájával őket, akkor nem lesznek, ilyen lisztesek, de nekünk így is finom lett.
Csalán (Urtica dioica)
Pongyola pitypang vagy gyermekláncfű (Taraxcum officinale)
Salátaboglárka (Ranunculus ficaria)
Podagrafű (Aegopodium podagraria)
Medvehagyma (Allium ursinum)

2013. március 9., szombat

Kora tavaszi, sonkás, erdei, vegyes saláta

Kora tavaszi, vegyes, erdei saláta húsevőknek, amivel rögtön gyógyítjuk is a húsevés kellemetlen hatásait. Ugyanis sült sonkás és podagrafüves. Egyik köszvényt okozhat, a másik gyógyítja. Így talán egálban lesznek.


Hozzávalók (alább a tálon sorban, körben): Friss csalánhajtás, pongyola pitypang fiatal levelei, salátaboglárka fiatal levelei, podagrafű éppen kihajtott zsenge levelei, medvehagyma levelek. A salátába került még főtt csicsóka és főtt burgonya kocka, valamint sült házi sonka kockák. Salátaöntet: Vadalma ecet (házi), méz, pici só, őrölt fekete bors, pici hidegen sajtolt napraforgó olaj. Cukorbetegnek is ajánlható, a csicsóka és a pongyola pitypang ugyanis kedvezően hat a vércukorszintre.

Csalán (Urtica dioica)
Pongyola pitypang vagy gyermekláncfű (Taraxcum officinale)
Salátaboglárka (Ranunculus ficaria)
Podagrafű (Aegopodium podagraria)
Medvehagyma (Allium ursinum)

2013. március 7., csütörtök

Medvehagyma szezon kezdésre - Kis ismétlés a fontos tudnivalókról. Törvények, szabályok


A vad növény gyűjtésre vonatkozó törvények, szabályok


Szabályok:

Csak a biztosan felismert, ehető vagy gyógynövényt szabad gyűjteni.

Fontos, hogy mindenki úgy gyűjtsön bármilyen növényt, ehető, vad növényt vagy gyógynövényt, hogy ugyanott, ugyanazt jövőre, vagy hosszú távon is megtalálja, vagyis az egyed és a faj állománya túlélje a gyűjtést.

Mindig csak annyit gyűjtsünk, amit maradéktalalnul fel tudunk használni.


Soha ne húzzuk ki gyökerestől a növényt, mindig hagyjunk elegendő levelet vagy virágot az egyed túléléséhez, szaporodásához. (Gyökereket, hagymákat csak a nagyon gyakori fajok esetében, és kis mennyiségben gyűjtsünk egy-egy területen.)

Ne tépjük, nyúzzuk, húzzuk, hanem ollóval vágjuk le a gyűjteni kívánt növényi részeket (kivéve persze a könnyen leváló terméseket).

Az élőhelyet, ahol gyűjtünk ne tapossuk össze. Sáros, vizes területen különösen vigyázzunk erre. Réteken, kaszálókon, a tulajdonos engedélyével, a rétet nem összevissza járkálva, taposva (különösen nem kaszálás előtt letaposva) gyűjtsünk.

Fákról, bokrokról csak a virágot, termést, ágak letörése nélkül szedjük. Rügyeket, hajtásokat oldalhajtásokról és ne a vezér (csúcs) hajtásokról gyűjtsünk.

Területileg ritka növényeket ne gyűjtsünk, csak a gyakori fajokat. Aki rendszeresen gyűjt az tudja, mely fajok ritkák ott, ahol gyűjt. Fontos ezek kímélete, állományuk túlélése, esetleg szaporodás érdekében.

Tiszta helyről, tiszta, egészséges növényi részeket gyűjtsünk.


Törvények:


A vadnövény-gyűjtést természetvédelmi törvények és az erdőtörvény szabályozzák:


1. A TERMÉSZETVÉDELMI TÖRVÉNYEK alapján:

Védett növényt tilos gyűjteni. A jelenleg hatályos jogszabályok (1996. évi LIII. törvény 38. § (1) a) pontja) a védett természeti területen történő gyűjtést, és a gyűjthető mennyiséget is szabályozzák. Védett terüten csak engedéllyel lehetséges a gyűjtés. Az engedélyt a területeileg illetékes Zöldhatóságtól (Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség) lehet kérelmezni. A teljes törvény itt olvasható: 1996 évi LIII törvény a természet védelméről.
Vonatkozó 38. § (1) a) pont:

38. § (1) Védett természeti területen a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges különösen:

a) kutatás, gyűjtés, kísérlet végzéséhez, kivéve, ha a kutatást országos jelentőségű védett természeti területen az igazgatóság végzi;

Natura 2000 területek térképen itt

Védett területek térképen (TIR) itt


2. AZ ERDŐTÖRVÉNY alapján:

Nem védett erdőkben a növénygyűjtés erdei haszonvételnek minősűl. Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009 évi XXXVII. törvény 68. § f) és 69. § (7) pontja értelmében állami erdőben az egyéni szükségletet meg nem haladó, mennyiséget, erdő talaját és biológiai sokféleségét nem károsító módon lehet gyűjteni

A teljes törvény itt olvasható: 2009 évi törvény az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról

A vonatkozó pragarafusok az erdőtörvényből:

Az erdei haszonvételek általános szabályai:

68. § Erdei haszonvételnek minősül:

a) a fakitermelés;
b) az erdészeti szaporítóanyag gyűjtése;
c) a vadászati jog gyakorlása vagy hasznosítása az e törvény hatálya alá tartozó területen;
d) az elhalt fekvő fa és gally gyűjtése, illetőleg elhalt, száraz ág nyesése;
e) a kidöntött fáról történő fenyőgally, toboz és díszítőlomb gyűjtése;
f) a gomba, vadgyümölcs, virág, illetőleg gyógynövény gyűjtése;
g) a bot, nád, sás, gyékény termelése és fű kaszálása;
h) a méhészeti tevékenység;
i) a fenyőgyanta gyűjtése;
j) cserje kitermelése, élő és elhalt cserjék hajtásainak gyűjtése.

69. §
(1) Az erdei haszonvételek gyakorlása nem károsíthatja, illetve veszélyeztetheti az erdő biológiai sokféleségét, felszíni és felszín alatti vizeit, talaját, természetes felújulását, felújítását, a védett természeti értéket, valamint az erdei életközösséget.
(2) Az erdőgazdálkodó az erdei haszonvételeket e törvényben meghatározott feltételekkel gyakorolhatja.
(3) Az erdei haszonvételnek minősülő vadászati jog gyakorlására, hasznosítására a külön jogszabály rendelkezéseit az e törvényben foglalt kiegészítésekkel kell alkalmazni.
(4) A 68. § b), valamint d)-j) pontjai szerinti erdei haszonvételek gyakorlásának feltételeit - amennyiben jogszabály másként nem rendelkezik - az erdőgazdálkodó jogosult meghatározni.
(5) A földalatti gomba fajok az erdőgazdálkodó engedélyével, az e törvény végrehajtására kiadott jogszabályban előírtak szerint gyűjthetőek.
(6) Az erdei életközösség védett fajai fennmaradásának és fejlődésének biztosítása érdekében az erdészeti hatóság - hivatalból vagy a természetvédelmi hatóság megkeresése alapján - korlátozza vagy megtiltja erdőben a cserjék kitermelését, az elhalt, fekvő fa és gally, valamint élő és elhalt cserjék hajtásainak gyűjtését.
(7) Az erdőgazdálkodó köteles tűrni - ha jogszabály másként nem rendelkezik - az egyéni szükségletet meg nem haladó gomba, vadgyümölcs, gyógynövény állami erdőben való gyűjtését.
Magántulajdonú erdőkben a tulajdonost illik megkérdezni, kérni engedélyét. Hogy mely erdők magántulajdonúak, arról mindenki saját környezetében tájékozódhat.
"Jó", fontos felismerni a fajokat

Csak a biztosan felismert fajokat gyűjtse mindenki. Vannak erősen mérgezők! Gombákat vigyük szakértőhöz, fontos!!! Segítség a fajok felismeréshez az erdőkóstoló fajfelismerés oldalán, itt.Jó tudni az őszi vadgyümölcsök használatáhozTöbb, nyárvégén, ősszel érő vadgyümölcs magja mérgező kéksavat tartalmaz. Többek között, a fekete bodza, a zelnicemeggy (vagy zselnice), a vadalma, a kései meggy, a kökény. Ezek magjait egészben eltávolítva, a gyümölcs többi része teljes biztonsággal fogyasztható. Ha nyersen esszük, a magot nem szabad megrágni vagy feltörni.

Több, őszi vadgyümölcs ízét befolyásolhatjuk, ha szedés után lefagyasztjuk. Így valamivel édesebbek lesznek, ha van kesernyés ízük, az is mérséklődik. Régen ezért várták meg, hogy megcsípje a dér a gyümölcsöt, és ezután szedték. Kökény, galagonya, csipke éppen ezért, akár egész télen át is szedhető, persze, ha nem potyog le, vagy a madarak vagy mások nem előznek meg bennünket. A fagyasztás a nyersen való feldolgozást is segíti. A szétfagyott sejtekből könnyebben kiszabadítható a gyümölcshús, könnyen pépesíthető, passzírozható lesz a vadgyümölcsünk, könnyen kiáztathatjuk levüket, pl. egy vadgyümölcsvízhez. Így vitamintartalmuk is megmarad. Míg főzéssel a 30 fokon elbomló C-vitamintartalmuk biztosan elvész.

A madárberkenyénél - ami nálunk ritkább, inkább északi országokban szedik, fanyar lekvárt, likőrt, szirupot, szörpöt készítenek belőle - pedig kifejezetten ajánlott a több hónapra lefagyasztás. Keserű íze így átalakul fanyar, kellemes aromává. Én majd mostanában megyek madárberkenyét keresni, remélem lesz termése.


2013. március 1., péntek

A tavasz első napjának piaci képei - egy éves a blog

2012 .március 1. emlékezetes dátum. Pont egy éve indítottam ezt a blogot, de majdnem el is felejtettem az évfordulót. Most jutott eszembe, miközben feltöltöttem a fotókat és címet kerestem ezeknek az üde, tavaszi, piaci állapotokat megörökítő képeknek. Ünneplésre tehát nem készültem, talán majd később. De az biztos, hogy jól emlékszem, tavaly ezen napon is ilyen szép napsütéses idő volt. Mert Pécsre ma tényleg megérkezett a tavasz és nem csak a naptárban. 
A képeken medvehagyma, kígyóhagyma ami erdei vad ehető növény és sok virág barka.
Szép tavaszt mindenkinek! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...