2013. február 27., szerda

Alapfokú gombaismereti tanfolyam, ehető, vadon élő növény alapismerettel kiegészítve - Pécs. 2013. március 28-tól.





A tanfolyamon részvevők az ehető gombák felismeréséhez, valamint a gombák gyűjtésével, tartósításával, elkészítésével kapcsolatban kapnak hasznos ismereteket. A résztvevők a legalapvetőbb gombák, cca. 100 faj felismerését tanulják meg, hivatalos végzettséget azonban a tanfolyam nem ad. Szemléltetés fényképekkel és a gombaszezonban friss gombával.

Ehető, vad növények ismerete a gyakorlati gombaismeret túrákhoz kapcsolódik, ahol a túra során talált, legfontosabb, gyom és erdei zöldségnövények, ehető virágok és vadgyümölcsök, termések felismerésével is megismerkedünk. 

A tanfolyamot Orbán Imre gomba szakellenőr tartja.
Ehető vad növények ismerete: Dénes Andrea - botanikus

Az oktatás 9 x 4 óra elméletből és 8 gyakorlati gombaismereti túrából áll, ezek is kb. 4 órásak.

Az elméleti órákat csütörtök délutánonként 17 órától és kisebb részben szombaton 15 órától tartjuk. A tanfolyam órái a tavaszi-nyári és az őszi gombaszezonhoz alkalmazkodva, részben tavasszal, részben ősszel lesznek, nyári szünettel. Tavasszal 6x4 óra, ősszel 3x4 óra.  (Az órabeosztás és kezdési időpont a résztvevők többségének igénye szerint változhat.) Elméleti órák helyszíne: Természettudományi Múzeum Pécs, Szabadság utca 2.

gyakorlati túrák szombat délelőttönként lesznek 9-13 óra között, de az időpontokat - időjárás függvényében - rugalmasan kezeljük, hogy minél több gombát legyen esély találni és meghatározni. A gombaismereti túrák helyszíne elsősorban a Mecsek ill. a közeli Ormánsági erdők. Tavasszal 4x4 óra, ősszel 4x4 óra gyakorlat. A túrákon is csak a fizető hallgatók vehetnek részt, de gyerekeket örömmel látunk. A résztvevőknek kell eldöntenie, hogy a munkában, tanulásban mennyire zavar a gyerekek jelenléte.

A tanfolyam részvételi díja 25.000,- Ft, mely fedezi az összes elméleti és gyakorlati foglalkozás tandíját és a fénymásolt anyagok költségeit. Az ajánlott irodalom költségét és a gyakorlati túrákra utazás költségeit a tanfolyam részvételi díja nem tartalmazza. A részvételi díjat egy összegben kérjük befizetni a Természettudományi Múzeum pénztárában (Pécs, Szabadság u. 2). A számlaadás formai kötelezettségei miatt a befizetéshez mindenki hozza magával adó- vagy adóazonosító számát. Befizetés pénztári órákban lehetséges: keddtől-szombatig 10-16 óráig. A befizetett részvételi díjat a résztvevő akadályoztatása esetén vissza nem tudjuk téríteni, de a részvétel joga másra átruházható.

A tanfolyam legalább 20 de legfeljebb 25 fővel indul. Befizetést akkor kérjük, ha a megfelelő létszámú jelentkező megvan, erről minden jelentkező értesítünk.

Induló megbeszélés: március 28. csütörtök, 17 óra. Helye: Természettudományi Múzeum Pécs, Szabadság u. 2.
Jelentkezés: e-mailben: denes.andrea@jpm.hu
Jelentkezési határidő: március 20. Túljelentkezés esetén részvétel jelentkezési sorrendben. A jelentkezés a részvételi díj befizetésével válik véglegessé. Várólistát állítunk, az esetleges visszalépők helyét szintén  a jelentkezés sorrendjében töltjük fel.

Elérhetőségek, információ:
Szervező: Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya.
Információ: Dénes Andrea denes.andrea@ jpm.hu. Tel.: 72-213419 (kérjük elsősorban e-mailben érdeklődjön és jelentkezzen.)
Orbán Imre gomba szakellenőr elérhetősége: Tel. 30/824-8646)

2013. február 25., hétfő

Bloggerinák 2013

Rövid bejegyzés lesz. Nagyon egyetértek a zsűri döntésével.Az Év Bloggerinái Limara péksége ill. a Kifli és Levendula blog alkotói.

Meglepő még számomra is, hogy mennyire sikerült a zsűrinek azt a két blogot kiválasztani, ami nekem is sokat jelent. Ők voltak a két első blog, amit elkezdtem olvasni, és hosszú ideig csak őket néztem. Azt gondoltam, ha valahogy érdemes blogot írni, akkor úgy, mint ők. Az Ő hatásuk is kellett ahhoz, hogy én is belevágtam. Gratulálok őszinte szívvel és köszönöm nekik!



2013. február 14., csütörtök

A tavasz első ehető jelei


Ma, ill. a napokban (2013 február) a Mecsekben készült fotókon 

salátaboglárka (Ranunculus ficaria)

medvehagyma (Allium ursinum) 
legelső kibújt levelei

Virágzó pitypang vagy gyermekláncfű
(Taraxacum officinale)

2013. február 13., szerda

Vadgyümölcsös, vadvirágos tekeverék

A tavaly begyűjtött megszárított gyógyfüvek, szárított bogyók, vadvirágok eltarthatósága, hatóanyag tartalmuknak csökkenése fajonként változó. Van, ahol azt olvasom, egy évig tarthatók el, van ahol azt, két évig használhatók hatásosan fel. Persze, a legjobb, ha nem tarjuk túl sokáig őket. S mivel lassan új tavasz jön, és új nyár, nem kell visszafogni magunkat olyan fajok esetében, melyekből finom élvezeti tea készíthető. 



A fajok a teatálban, vadak és nem vadak, melyek a keverékbe kerültek: Az élénk piros magozott csipkebogyó, felette, körben tovább, aszalt kivi (savanykás íze és szép színe miatt) vadrózsaszirom, galagonya virágos hajtása (ez sosem árt felnőtt korban) aszalt vadalma és vadkörte fantasztikus illatuk és ízük miatt, aszalt narancs, akácvirág, patika párlófű (vagy más néven apróbojtorján) bodzavirág, édes alma aszalva. Mehet bele aszalt galagonya és kökény is. A tea vöröses színét majd a patika párlófű adja, illatát és aromáját leginkább az aszalt vadalma és vadkörte, melyek apró gyümölcsében a termesztett almák és körték többszörös aromája koncentrálódik. Savanykás a narancstól és a kivitől és édeskés az édes aszalt almától. Gyógynövényei élvezeti teaként is ihatók. Galagonyavirág tartalma a stresszes napokon jó hatású lesz. Szép napot, egészséget mindenkinek!



2013. február 11., hétfő

Medvehagyma kapris, szalonnás tekercsek



Hozzávalók

Tészta:
50 dkg liszt 
10 dkg vaj vagy zsír
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej,
1 evőkanál cukor 
1 kávéskanál só

Töltelék:
Egy jó szelet apróra vágott szalonna (kolozsvári jellegű, házi, húsosabb)
medvehagyma kapri
15 dkg reszelt kemény sajt
három, négy kanál tejföl
pici só (szalonna és kapri is sós!)
bors

Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd összedolgozzuk a tészta többi alapanyagával. Alaposan kidagasztjuk. Kétszeresére kelesztve, két darabban, téglalap alakúra nyújtjuk (kb. fél cm vastagságúra). A lapokat először megkenjük vékonyan tejföllel, majd rászórjuk az apróra vágott szalonnát, medvehagyma kaprit és a reszelt sajtot. Picit sózzuk, borsozzuk. Feltekerve, kb. 1,5 cm-es szeletekre vágjuk. Tepsiben még kel egy fél órát, majd legalábbis az első adagot hideg sütőbe tehetjük sütni, a második adag még kelhet tovább.   

Hasonló finomság:

2013. február 8., péntek

Téli erdőkóstolás - zöldségnövények

Télen, és különösen az idei télen, amikor nem volt folyamatos hóborítás, sok egészséges zöld levélnövény gyűjthető a természetben. Enyhe teleken, fagymenetes időben a tél, de még inkább a kora tavasz a gyökerek, gumók gyűjtésnek ideje is. Ezekről azonban majd később. 

Most jöjjön néhány zöld növény.  
A fajok felismeréséről bővebben a blog fajfelismerés oldalán

Február elején, enyhe időben, már néhány virágzó faj is gyűjthető. A kosárban pitypang (gyermekláncfű) piros árvacsalán, tyúkhúr, vad snidling 

A tálban korábban, még szinte a hó alól gyűjtött fajok: Tyúkhúr, csalán, zamatos turbolya, pitypang, podagrafű, középen medvehagyma hagymája, amit a patak mosott ki, de lehet, hogy a vadak is besegítettek.

A pécsi piacon vadsnidlinget is árulnak telente, de még kora tavasszal is.
   
A vad snidling levele lapos, de összepöndörödik, Íze enyhén fokhagyma íz. Néhol tömegesen van erdőszéleken bozótosokban. Salátaként, vagy apróra vágva, ízesítőként, mártásokba, öntetekbe igen jól használható. 

Piros árvacsalán (Lamium purpureum) enyhe teleken korán kivirágzik, de kora tavasszal sok helyen gyűjthető. Gyümölcsösök aljában, erdőszéleken, parlagokon, bolygatott réteken, kertekben is tömeges lehet. 
Fiatal levelei virágai is bekeverhetők egy-egy salátában, de főzve is fogyasztható. Enyhén kesernyés. Gyorsan elvirágzik, de  magról gyakran újra kihajt. Felismerése nem nehéz, közeli rokona a szintén pirosas színű foltos árvacsalán (Lamium maculatum) szintén ehető. Annak legalsó leveleinek közepén fehér csík látható. A fehér árvacsalán (Lamium album) inkább gyógynövényként ismert. A később virágzó sárga árvacsalán (Lamium galeobdolon)  sem mérgező, de rossz illatú, fogyasztása nem jellemző.   
    
Piros árvacsalán (Lamium purpureum)

Csípős csalán (Urtica dioica). Télen is vannak fiatal levelei, amik jó ízűek, de sokat kell keresgélni. Kora tavasszal viszont tömegesen is szedhető majd.   

 Pitypang vagy gyermekláncfű (Taraxacum officinale) levele egész télen szedhető, ha keserű vízben áztatva mérsékelhetjük az ízt. Cukorbetegnek különösen ajánlott fogyasztása. 

 Február 8-án már néhol virágzott is a pitypang (Taraxacum officinale) Pécsett.

Podagrafű (Aegopodium podagraria). A legfinomabb erdei salátanövény szerintem, télen és tavasszal szedhetők levelei, de legfinomabbak azért a még ki nem terült legfrissebb levelek. Bővebben 

Tyúkhúr (Stellaria media)
Sokfelé előfordul, kertekben gyomként, erdőszéleken, bolygatott gyepekben, parkokban. Egész télen át zöldülhet, igen egészséges saláta és főzeléknövény. Óvatosan szedjük, mert könnyen bekeveredhet levelei közé más faj is.

Zamatos turbolya 
Késő ősztől gyűjthető, főképp erdőszéleken, bozótosok szélén. Finom fűszer- leves- és főzeléknövény.

2013. február 5., kedd

Tavaszt idéző, akácvirágos citruslekvár

A tavasz ízeit és illatát szerettem volna becsempészni ebbe a citruslekvárba. 


Vásároltam biomandarint és egy-két biocitromot. Héjukat lereszeltem a lekvárhoz, majd jött a neheze. Néhány narancsot, vérnarancsot (ettől szép színe lett), ill, a már lereszelt biomandarinok és a biocitromok belsejét megtisztítottam, amennyire lehetett a gerezdeket hártyátlanítottam. Nem teljesen sikerült, de pici keserű nem ártott. (Ha a teljes héjat beleteszem szerintem igen keserű lett volna.) Majd a citrus húst, annyi sűrű akácvirágszörpben feltettem főni amennyi bőven ellepte. A májusban eltett, celofánnal fedett egyik akácszörpöm eléggé besűrűsödött, így ez igazán alkalmas volt erre a célra. Édesítettem, és forrástól számítva még rövid ideig főztem, de nem akartam sokáig, mert elég híg volt ahhoz, hogy főzéssel besűrűsödjön. Pépesítettem botmixerrel, közben kevés stabark zselésítőt is belemixeltem. Visszatettem kis időre forrni, majd steril befőttes üvegekbe töltve dunsztoltam a forró vízben, amiben a befőttes üvegeket sterilizáltam. (Nekem a stabark zselésítő elég jól bevált, és ha minden igaz, nincs benne semmi problémás anyag.) A lekvár nagyon finom lett 10 év alatti szakértőim szerint is, így már vár a következő adag narancs, hogy újabb pár üvegecske lekvár készüljön. Mennyiségeket nem adok meg, mert igazán egyszerű elkészítése, és az ízesítése is ízlés kérdése. Az ajánlott stabark mennyiség pedig a stabark csomagolásán olvasható. Igen kevés kell belőle, ezért óvatosan adagoljuk.    


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...