2013. január 28., hétfő

Itt az ideje

Benevezték az Erdőkóstolót a Nők Lapja Café blogversenyére, melyben keresik az ország legjobb bloggerináját. Nos a bloggerina stimmel. De, hogy a legjobb lenne? Hát van még mit javítani. De ha Ti kedvelitek, mint Bia aki benevezte, akkor szavazhattok 
itt: Szavazok
És aminek még itt az ideje, azt a kép alatt sorolom:


Szóval aminek még itt az ideje:
Mondjuk nézzetek körül itt, ha még nem tettétek:.Vadnövénykóstolós, nagyszerű, amerikai blog 

és az Erdőkóstoló blog jobb oldali sávjában még találtok párat, ahol érdemes körülnézni.

És igen, ideje elfogyasztani a betárolt medvehagyma készítményeket, mert lassan itt az új. Bármennyire is hihetetlen (számomra) lassan egy éve indult a blog, éppen a medvehagymaszezon kezdetén. 


Aztán: aki nem követi az Erdőkóstolót a Facebook-on, akkor itt az ideje, hogy néha oda kattintson, mert ott sokkal több információ megosztására is lehetőség van, így ott jobban pörög az "Erdőkóstolás".

Pl.
mert annak is itt az ideje, hogy kihasználjuk a téli vadzöldségeket a zöldségínséges időkben, mint a pl. tyúkhúr, zamatos turbolya, csalán, melyek most is gyűjthetők.


2013. január 22., kedd

Ehető, vadnövényes, gyógynövényes és gombász előadások, túrák, fesztiválok, tanfolyamok


Lassan elindul ez az év is, sorban jelennek meg az idei programajánlók. Ami kicsit is a témába vág, azokat itt gyűjtögetem majd, ha rábukkanok. De örülnék, ha el is küldenétek azokat az eseményeket, amikről tudtok. Túrákat, előadásokat, vad növényes kóstolókat gombafesztiválokat, vad növényes fesztiválokat. 

Én az alábbiakat találtam:

Váralja, Mecsek
Jánosi Anikó fotója



Előadások, túrák Pécs:

Március 5. 17 óra:
Gyógyító természetünk - egy előadás a vadon termő gyógynövényekről, gyógygombákról nem kihagyva a gyógynövények "leges-legjét" a medvehagymát sem. - Túravezetők klubja, Baranya Megyei Természetbarát Szövetség Központja (Pécs, Tímár u. 21.) Előadó: Dénes Andrea botanikus (JPM) - ingyenes

Március 25. hétfő, 15 óra:
Tájak korok Múzeumok Klub szervezésében - TAVASZI VEGETÁCIÓ A KÁLVÁRIA-DOMBON – séta. Vezeti: Dénes A. botanikus (JPM) ingyenes

Április 5. Péntek 14.30:  MEDVEHAGYMA KÓSTOLÓ SÉTA A KANTAVÁRHOZ. Találkozó: Pécs, Dömör-kapunál lévő buszmegállóban. Vezeti: TILLAI Gábor történész (JPM) „Részvételi díj”: Húsvéti sonka és tojás maradék. (Tájak Korok Múzeumok Klub szervezésében)

Május 14. kedd, 18 óra.
MME Baranya Megyei Csoport klubnapja - Az erdő ízei - előadás. Helyszín: Pécs, Akvárium-Terrárium, Munkácsy M. u. 31. előadó: Dénes Andrea botanikus JPM - ingyenes



Galagonya túrák, márciustól novemberig minden hónap 3. vasárnapján indulnak, Budapest Moszkva térről: http://www.eletero-haz.hu/galagonya-tura

Gyógynövénygyűjtő túrák Bükkszentkereszten: http://gyorgytea.hu/gyogynovenygyujto-turak-a-bukkben

Nyílt természetjáró túrák Baranya:

Nyílt túrák országszerte, mert egyedül nem mindig jó túrázni, itt lehet csatlakozni: http://termeszetbarat.hu/tagszervezetek
Vadnövényes fesztiválok és gombafesztiválok 2013

Medvehagyma fesztivál
2013.március 30-31 Orfű, Mecsek


Gombafesztiválok 2013:

2013 július 6. Kárász, Mecsek: Gombafesztivál  http://www.iranymagyarorszag.hu/viii_gombafesztival/E1007130/


2013. január 14., hétfő

Gombák egy fagyos, januári napon a Drávánál

.... egy fagyos, de szép napsütéses, januári napon a Drávánál  
...szépségek és finomságok

narancsvörös csészegomba


Júdásfülgomba

Júdásfülgomba a képen éppen jegesen, de felolvadva finom, és gyakori ehető gomba. Porcos állaga a különlegessége. Finom gombás tojásként, gombasavanyúságként, tejszínes mártásokban, más gombával vegyesen gombapörköltben vagy szószosan is. (Felolvadás után már nem szabad tárolni)


Napsütéses, de fagyos januári túra képei

Zölden terített az erdő alja.
Télen, különösen a kevésbé természetes erdők alja az ehető tyúkhúrtól és zamatos turbolyától is zöldülhet.
Ez az akácos, fekete bodzás, fiatal erdő is ilyen volt.





2013. január 9., szerda

Csalános medvehagyma-csicsóka krémleves, medvehagyma kaprival

A csicsóka miatt főként télen készíthető krémleves. A hozzávalók mind nagyon egészséges, hazai és jó helyen gyűjtve bio zöldségnövények. 


Hozzávalók:

  • Frissen szedett csalánhajtások 10-15 (csak a legfelső pár levéllel szedve, télen is gyűjthető)
  • Olajban eltett medvehagymából három-négy evőkanállal, vagy a fagyasztottból ennek megfelelő mennyiség.
  • 4-5 közepes csicsóka
  • víz vagy alaplé v. húsleveslé v. zöldségleveslé
  • 1 dl tejszín (vagy 1 dl tejföl- kevés tejjel keverve)
  • 1 evőkanál liszt vagy keményítő 
Elkészítés:
  • A csicsókát meghámozva, megfőzzük.Az olajban eltett medvehagymával együtt megpároljuk az apróra vágott csalánhajtásokat. Ha fagyasztott a medvehagyma akkor azt felengedve, kevés olajon összepároljuk az apróra vágott csalánnal.  
  • Hozzátesszük a főtt csicsókát, majd felöntjük húslével, zöldséglével vagy vízzel, 
  • Turmixoljuk, de aki darabosan szereti úgy is jó, de akkor a csicsókát villával törjük össze.
  • Összeforraljuk, tejszínes (vagy tejes-tejfölös) lisztes, habarással sűrítjük, mindkettővel finom.
  • Tálaláskor megszórjuk medvehagyma kaprival, pirított kenyérszelettel tálaljuk
A csalán nem érezhető benne, de a tudat. hogy benne van az egészen jó érzés.


További csicsókások:

medvehagyma olajban


2013. január 8., kedd

Medvehagyma kapris, gyors, egyszerű, téli saláta

Gyors, egyszerű, téli saláta, csak hazaiból.


Hozzávalók:
Sárgarépa, félig főtt, vagy nyers cékla zöldséghámozóval széles szalagokra vágva, (esetleg hasonló módon vágva, alma is) medvehagyma kapri. Öntet: 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál lé a kapri levéből 2 evőkanál finom olivaolaj, frissen őrölt bors.
.
Medvehagyma kapri az Erdőkóstolón

2013. január 7., hétfő

Csicsókacsorba húsgombóccal


Borzasztó egyszerű, savanykás, egészséges könnyű, téli leves, 
húsgombóccal vagy anélkül is finom.


Hozzávalók a leveshez:

2-3 közepes csicsóka
1 közepes sárgarépa
1 kisebb petrezselyemgyökér
1 szelet zeller
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só, őrölt bors, 1 nagyobb babérlevél, 2 csipet tárkony
habaráshoz: 2 kanál tejföl, fél kanál liszt
savanyításhoz: vadalma ecet, vagy más világos színű ecet, esetleg citromlé

Hozzávalók a húsgombóchoz:

10 dkg darált hús,
1 kis gerezd fokhagyma reszelve
1 tojás
csipet só, bors

A levesbe szánt zöldségeket, csicsókát is, megtisztítva, lereszeljük. A csicsókát lehet hámozni, vagy csak alaposan megkefélve megmosni, én hámoztam. A vörös hagymát én félbe vágva tettem bele, de lehet azt is lereszelni.
Pici olajon, vagy zsíron feltesszük a hagymát, apróra vágott fokhagymát, majd egy perccel később a reszelt sárgarépát. Közben kevergetjük. Amikor a sárgarépa kiadta szép narancsos színét az olajon, mehet hozzá a többi reszelt zöldség. Pici együtt párolás után, felöntöttem vízzel, de lehet húslevessel vagy zöldség alaplével is. Fűszereztem.
Amikor felforrt rögtön beletettem a közben elkészített, kicsi húsgombócokat, melyhez a hozzávalókat egyszerűen összekevertem.
Amikor a húsgombóc megfőtt, tejfölös lisztes habarással, és ecetes savanyítással befejeztem a leves készítését. A reszelt zöldségek közben bőven megpuhulnak, tovább ne főzzük, mert szétfőnek.

csicsókáról és gyűjtéséről itt

csicsókás gombóc vadsnidlinges mártással

csicsóka


2013. január 6., vasárnap

Galagonyalekvár birssel, céklával


A fagyasztóban őrizgetett galagonyából végre sikerült lekvárt főznöm. Kb. 5 kg volt, és már nagyon foglalta a helyet. Volt még kevés feldolgozásra váró birsalmám is, kb 1 kg, ez is belekerült. S mivel a birstől színe elég gyenge lett, ezért két darab céklát is belefőztem. Így már szép színe lett. Finom és gyógyhatású lekvár lett. Korábban is főztem, ott bővebben a galagonyáról is: galagonyalekvár 



A galagonyát külön felettem főni egy teáskanál citromsavval, barnulás ellen, és hogy a terméshéj piros színét is jobban kioldjam. A birset félbevágva magházastól, héjastól, a céklát egészben külön-külön megfőztem. A galagonyát miután kezdtek szétesni a termések, botmixerrel megdolgoztam, majd átpasszíroztam. Hozzátettem magház nélkül, de héjastól a birseket és a meghámozott főtt céklát. Ezekkel is pépesítettem, majd ismét főzés, édesítés cukorral, de lehet mással is. Majd forrás után, kb. fél órás sűrítést követve (tovább nem vállaltam, mert mint egy vulkán, úgy működött az anyag és féltem, hogy előbb-utóbb a konyha falát díszíti.) forrón, steril üvegekbe töltöttem, lezártam és száraz dunsztba tettem. Persze tartósító nélkül. Nem fog megromlani.


2013. január 4., péntek

Akár most is gyűjthető a közönséges boróka termése - fűszernek, teának, borókavíznek


Teát készítettem a frissen gyűjtött borókabogyóból, ill. a friss és összetört, C-vitamintartalmú tobozbogyók áztatásával is kísérleteztem. A szárított termések elveszítik C-vitamin tartalmukat, ezért a frissen gyűjtöttből érdemesebb áztatott italt készíteni. Áztatva (kb. fél napig) nem kaptam olyan karakteres ízt,  mint korábban a fenyőtű áztatásával. A tea enyhén boróka ízű, a borókavíz alig ízesedett. Legközelebb több bogyóval, tovább áztatva, ill. más növénnyel keverve próbálkozom.    


A boróka előfordulásáról:
Valaha országszerte gyakoribb lehetett a közönséges boróka (Juniperus communis). Egykor a Mecsekben is volt sok. Legalábbis ezt írta a Mecsek nagy botanikusa Horvát Adolf Olivér. Ma már csak elvétve találkozni egy-egy öreg példánnyal, fiatalokat pedig sajnos egyáltalán nem látok. Szilveszteri túránkon egy ilyen öreg terméses borókával is találkoztunk. Néhány terméses ágacskát hoztam is a sajnos a szél, hó vagy vandálok által kitört ágairól. Ki tudja meddig él még. Az ország két nagy „ősborókása” a barcsi-darányi és a bugaci is jelentős részben leégett az elmúlt években. Hogy mennyire lehet vadon találkozni más tájainkon ezzel fajjal, kevésbé tudom, de főképp hegy- és dombvidékeinken előfordul. A környező igazi hegyekben gyakoribb.

Termését, tobozbogyóit, csak az érett, második éveseket, a hamvas kékeket gyűjtik, leginkább lerázogatva, mert leszedni szinte lehetetlen, annyira mélyen az igen szúrós tűlevelek között ülnek.

A boróka felhasználása az étkezésben: Termése főként fűszerként ismert, talán leginkább vadhúsokhoz és szárnyasokhoz illik. Hagyományosan savanyú káposzta és sonkapár fűszerkeverékében is használják. A gin, a borovicska és a fenyővíznek is nevezett székely borókapálinka sem lenne nélküle. Baranyában egykor, leveles, terméses ágait húsfüstöléshez is felhasználták. Kellemes ízt adott a füstölt termékeknek.


Gyógyhatásait tekintve emésztési és húgyúti problémák kezelésére ajánlják, kúraszerűen, egyhuzamban legfeljebb 6 hétig, mert vesekárosodást okozhat. Fontos figyelmeztetés, hogy terhesség esetén nem szabad használni.

Illóolaját külsőleg, ízületi gyulladás, köszvény esetén, ill. a narancsbőr kezelésére is ajánlják, mert a salakanyagok távozását elősegítheti a bőr alatti kötőszövetből. Aromaterápiához és illatosításra is alkalmas. Ágainak főzete korpás haj kezelésére használható. 



2013. január 1., kedd

Az igazi sárközi orjaleves - tormásan, savanyítva, hagyományosan az újév első napján főzve

Az újév első napja két emléket mindig felidéz bennem. Hogy apuval együtt hallgattuk a bécsi újévi koncertet, és mindig terveztük, hogy egyszer, együtt, élőben hallgatjuk majd. Hát ez nem sikerült. De, ami egy vadnövényes gasztroblogra leginkább kívánkozik, az az újévi ebédünk.


Apu többször mondta, hogy "na, ez az igazi sárközi orjaleves, amit anyu főz, és nem az, amit országszerte e néven árulnak". És hihetünk neki, hiszen életét a Sárközben töltötte, decemberi disznóvágásokon felnőve, ahol is eltették e leves legfontosabb hozzávalóját a sózott orját. Aztán, ami még az igazi sárközihez kell: reszelt torma, na nem utána a főtt húshoz, hanem bele a levesbe. Na és kell még az igazihoz ecet, tejföl, őrölt paprika és sok babérlevél, pici tárkony. A többi már ugyanaz, mint egyébként egy normál orjalevesbe, ill egy bármilyen húslevesbe kell.
És amitől vadnövényes: házi vadalmaecetet használtam, egykor is ezt, hiszen nem volt más. Az enyémben most egyedül ez volt a vadnövény eredetű. De egyébként valaha a tormát is vadon gyűjtötték országszerte, így valószínűleg a Sárközben is.

A lelkes bevezető után azért bevallom, nem is tudom pontosan, hogyan készült ez a leves, mert nem tanultam meg, bánom is nagyon. De emlékszem az ízére, és nagyjából a hozzávalókra, így megpróbáltam rekonstruálni. Jó lett. Csak az igazi sózott orja hiányzott belőle. Ehhez nem sikerült hozzájutni, de egyszer teszek el, az biztos. Egyébként orjához sem lehet ma már hozzájutni, mert másképp bontják szét a disznót, mint egykor, a falusi disznóvágásokon. Orja a húsos gerinc a gerincvelővel együtt. Ma csak csontos tarja kapható, ami hosszában kettévágott gerinc, így én azt használtam, leszedve róla a hús nagy részét.

Na jó....igen, mondjuk ezek után csak majdnem igazi sárközi. De az biztos, hogy ennek és az igazi sárközi orjalevesnek sincs sok köze ahhoz, amit sok vendéglőben e néven árulnak. Elhihetitek nekem.

Ez a leves ránézésre nehéznek, zsírosnak tűnik, de mégsem az. Eleve csontos húsból készül, a torma, a savanyítás és a babérlevél pedig könnyebben emészthetővé teszi. Szóval nem kell megijedni tőle.



Hozzávalók:
Orja, vagy csontos tarja csontja, elég húsosan (hagyományosan téli disznóvágáskor, sózva eltett orja, amiből újévkor előzetesen kiáztatták  a sót)
2-3 sárgarépa,
2-3 petrezselyemgyökér
sok, 5-6 babérlevél
morzsolt tárkony 1 kávéskanállal
egy közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
egész fekete bors 8-10 szem
só ízlés szerint
*
fél ek. őrölt paprika
egy ek. liszt
reszelt, friss torma (vagy ha nincs ecetes is jó, de ez esetben ecet külön nem kell)
*
tejföl (nem zsírszegény)
ecet (nálam most házi vadalmaecet volt)

Elkészítés:
A csontos húst és a zöldségeket a babérlevéllel, tárkonnyal, egész borssal, hagymával, fokhagymával, mint egy húslevest megfőztem. (Amikor elkészült, kihűtöttem és leszedtem a zsír egy részét. Ezt nem kell feltétlenül, de sajnos nagyon zsíros volt a hús, így a leves is az lett, és hűtve könnyebb leszedni a zsírt a tetejéről)

A leszedett zsír egy részében készítettem a tormás rántást. Egy nagyobb tormát lereszeltem, és picit átpirítottam, majd a tűzről levéve, hozzáadtam egy jó fél kanálnyi, őrölt pirospaprikát. Mikor kiadta a színét, hozzátettem a kanál lisztet. Egy merőkanállal kivéve, a közben ismét felmelegített levesből, felengedtem egy fél pohár tejfölt és apránként, csomómentesre keverve, hozzáöntöttem a tormás rántáshoz. Mehetett is a levesbe. Vadalmaecettel kellemesre savanyítottam a levet, majd összemelegítve, el is készült a majdnem igazi, újévi, sárközi orjaleves. Próbáljátok ki nagyon finom!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...