Vadontermő zöldek konzerválása

Az erdőben, réteken, de néha nem vegyszerezett tiszta kertekben gyűjtött kerti gyomnövény levélzöldségeket vegyesen fagyasztás nélkül is házilag konzerválhatjuk. Tartósítószer nélkül persze, mert mint általában, azt ehhez sem használok.


A begyűjtött zöldeket (alább bővebben, hogy miket), de most leginkább a komlóhajtást kis levéllel, podagrafüvet, japánkeserűfű hajtáscsúcsot hámozva, legfelső leveleket a csalánhajtásról, és most tombol a vadsóska természetesen abból is lehet beletenni, de akár kertiből is. A vadon élő fajok felismerése nagyon fontos,  ehhez segítséget adhatnak az Erdőkóstoló blog fajfelismerés bejegyzései)

Elkészítés:
A zöldeket apróra vágom, fokhagymás olajon párolom. Mennyiségtől függően lehet elég sok fokhagymát tenni hozzá, de ha még, és ahol van medvehagyma, akkor azt is. 

A zöldeket rövid párolás után vízzel felöntöm kicsit, elég jól megsózom, beszámítva a felhasználáskori hígítást is. Én spórolok az üveggel és hellyel, ezért elég sűrűre készítem. De akinek van helye, hígabban több vízzel is készítve praktikus, hiszen akkor egy kis üveg egy vacsora, és nem kell aggódni, hogy a felbontott üveg megromlik. Amikor megfőttek a levelek, akkor előzetesen csírátlanított üvegekbe töltöm és szintén kifőzött fedőkkel lefedem. Majd biztos, ami tuti, még forró vízbe állítom az üvegeket, és újra felforralom üvegestől. Majd letakarva a vízben hagyom kihűlni. Így nem romolhat meg tartósító nélkül sem.  Mire lehet használni. Lehet kanalazva megenni, ha elég híg. Lehet krémleveshez, szószhoz, tészta pesztóhoz, pástétomhoz, stb. használni.   

Mit lehet beletenni? Az alábbi vadakat biztosan, de kertieket is: 

Fiatal pitypang levél (baloldalt), podagrafű (fenn),
medvehagyma (jobb oldalt.), csalán (alul)
medvehagyma, podagrafű
és komlóhajtás 
komlóhajtás
mezei sóska

zamatos turbolya
japánkeserűfű

Megjegyzések

  1. Ó,az ilyeneket úgy szeretem!!!!!A mező zöldjeit felhasználni!Köszönöm az ötletet!!!!
    A podagrafűt nem ismertem,de utánaolvasok.A japán keserűfű ismerősnek tűnik.Zamatos turbolyánk rengeteg van, néhány éve tudtam meg,hogy gyógynövény.

    VálaszTörlés
  2. De szívesen megkóstolnám! A sok zöld így együtt olyan guszta! Köszönöm ezt a rengeteg ismertetést...talán te adsz bátorságot, hogy kezdjek is velük valamit! D:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Flóra csak bátran, mert finomak, de óvatosan is!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések