Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2013. április 5., péntek

Vadnövények egészen vad használata - "gyorskaja" az irodában az erdőből

Van, amikor "gyorskaja" kell, mert az idő.....kevés és az idő.. "kint zuhog". Egy szendvicset persze ennél szebben is fel lehet dobni egészséges vadsalátával, de ezek így is nagyon finomak voltak. Van amelyikbe csak csalán jutott. A csalánt megmostam, és egy tálba téve, vízzel leöntve, a víz alatt megdörzsöltem, így nem csíp. Kefires fűszeres öntet dobta még fel a sonka-sajtos szendvicseket, amikbe vegyesen összevágott vadzöldeket tettem. Pl. csalánt, zamatos turbolyát, salátaboglárkát, pásztortáska levelet, pitypang levelet, piros árvacsalánt, ibolyát, de mást is lehet.
4 megjegyzés:

 1. Ó, de jó:) Ilyet én is akarok enni! A hétvégén gyűjtök én is ilyen ehető finomságokat:)

  VálaszTörlés
 2. Én is kedvet kaptam! Sajnos túl sok mindent nem ismerek fel megbízhatóan, de a csalán tutira menni fog! :-D

  VálaszTörlés
 3. pont mint Zsuzska, csak az olyan nagyon könnyen felismerhetőket merném gyűjteni, mint az ibolya. A piros árvacsalánról nem tudtam, hogy ehető, de a kutyusom nagyon szereti (bár ő sajnos mindent megeszik)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem nehéz felismerni a legtöbb fajt, jó szem kell hozzá, és egy két bélyeget megnézni. Hogy a kutyus mit eszik, azt nem szabad figyelembe venni. Nagyon nem! Másképp hat az állatokra és az emberre egy-egy növény. Vannak fajok melyek mérgezőek a kutyákra, macskákra, stb. és fordítva, vannak amik ők megszenek és mi nem ehetjük!!!.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...