2013. április 2., kedd

Áprilisi erdőkóstoló tál vadzöldekkel, gombával, egy ártéri erdőből, recepttel.

Ártéri erdőkben, melyek fűz és nyárligetek vagy magasabb részekan tölgy kőris-szil ligeterdők kevésbé vannak jelen a hegyvidéki erdőkből ismert fajok, mint pl. a salátaboglárka vagy a medvehagyma. Ezek az erdők nedvesebbek, gyakran (a folyók alsó szakszán) homokos talajukban korán előjön a cseh kucsmagomba, az áradások utáni iszaplerakódáson pedig sok ehető gyom terem. Az ártéri erdőkben tömeges lehet a nedvesség igényes fekete nadálytő és komló. Fiatal hajtásuk, ill. fiatal levelük ehető. A komlórügy, komlóhajtás csemege sokfelé. Spárgaszerűen elkészítve vagy leves,főzelék, saláta is készíthető belőle. Csalán, zamatos turbolya és tyúkhúr gyakran szintén egyöntetűen boríthatja az erdők alját. Gyakori a bodza, amelyen egész évben szinte, terem és szedhető a júdásfüle gomba.

Én most ezeket találtam április elsején: 


A tál tartalma:
Cseh kucsmagomba (Verpa bohemica) (ettől körben az óramutató járásának megfelelően)
Pongyola pitypang (Taraxacum officinale)
Csalán (Urtica dioica)
Zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium)
Pásztortáska (Capsella bursa-pastoris)
Fekete nadálytő (Symphytum officinale)
Hagymaszagú kányazsombor (Alliaria petiolata)
Komló (Humulus lupulus)
középen: Piros árvacsalán (Lamium purpureum)



Mi készülhet ebből? pl. egy jó kis vegyes erdei saláta, joghurtos öntettel a zöldekből és aszalt szilvával töltött baconban sült kucsmagomba kalapok .
A zöldeket meleg vízben is megmossuk összevágjuk, majd egy nagy pohár joghurtba két kis gerezd reszelt fokhagymát, pici édesítést, frissen őrölt fekete borsot, csipet sót teszünk, és ezzel leöntjük.

A kucsmagombát leforrázzuk, levét leöntjük, majd kalapjukba egy aszalt szilvát teszünk, betekerjük bacon-be és sütőben megsütjük a salátával tálaljuk. (recept a "Ha bolond, ne szedd le" blogról, de egy ismerősöm küldte).

Fontos:

A zöldek közül a fekete nadálytőből ne túl sokat együnk pirolizidin tartalma nagy mennyiségben májkárosító. A fiatal levelekben sokszor nincs, vagy kevesebb a mérgező anyag, mint az idősekben, erről fajról is azt írják, a fiatal levelekben nincs vagy nagyon kevés. Ezért csak nagyon fiatal leveleket ajánlom. Azt is bizonytalan mennyit kellene enni belőle, ami valóban gondot okozhat, mennyi okozhat mérgezést, ezért inkább csak keveset, mert egyébként finom és hasznos ásványi anyagokkal, vitaminokkal tele zöld növény.

A cseh kucsmagomba talán a legelső tavaszi gombánk. Finom ízletes, egyéni érzékenység esetén enyhe mérgezést, gyomorpanaszokat okozhat. Ajánlott főzés előtt leforrázni és a levet leönteni, vagy az első főzőlevet leönteni.

8 megjegyzés:

  1. Mindig lenyűgöz a tudásod, mennyire jól ismered az erdők-mezők növényeit! :) Nagyon jól hangzik a saláta és a sült gomba is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Hannka, ez tudás megtanulható bárki számára megvan lehetősége.

      Törlés
  2. Igen, igen, valahogy így gondoltam én, a múltkori kommentemben. Ami épp most szedhető, aktuális, arról most érdemes beszélni/megmutatni. Nagyon örülök ennek - én pl. a komlóhajtás felhasználhatóságáról még eddig nem is hallottam...Amúgy nagy kucsmagomba kedvelő vagyok, de de az én "lelőhelyem" nagy részét széttúrták a vaddisznók, tartok tőle, hogy egy időre elbúcsúzhatom ettől a finom csemegétől.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, igen örülök én is. Sajnos napjaimat nem az erdőben, hanem a számítógép előtt töltöm, de már várom, hogy ennek vége legyen, és akkor ígérem, több lesz az ilyen bejegyzés is. A komló finom és semmi kockázata, próbáld ki sok recept van a neten, még itt blogon is van ajánló.

      Törlés
  3. Köszönet a fotókért és az ismertetőért. Várom a folytatásokat és a hangulatos ismeretterjesztést:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Zsuzsa! Én is szeretem a te bejegyzéseid, köszi!

      Törlés
  4. Nagyon örvendek, hogy megtaláltam a blogodat! Külön öröm, hogy a szép fotókról könnyű beazonosítani mindent. A házunk előtti mezőn vörös árvacsalán, tyúkhúr, ibolya, százszorszép biztos, hogy van, kész salátatál..eddig csak a tyúkhúrról tudtam, hogy ehető. Köszönet érte!

    (és látom, csupa ismerős jár erre:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is örvendek Neked, gyere máskor Is! És óvatosan mindennel, csak ha biztosan felismered!
      Andrea

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...