2013. március 22., péntek

Medvehagymával és más "vadzöldekkel" töltött kelt kifli

Kelt tésztából gyakran készítek töltött kifliket, tekercseket. Fűszeres, tejfölös szósszal mártogatós kalácskákat. Finom lágy kelt tészta kell, ez fontos. A töltelék ezerféle lehet, pl. házi, igazi lekvár, nem árt, ha több éves, és már szinte úgy kell kivágni az üvegből, mert az biztosan nem folyik ki a kifliből. Nekem ilyen sok van, nem azért mert rossz a lekvár és nem fogyna el, hanem mert ilyen is kell. Ha celofánnal kötöm le az üveget, akkor állás során szépen besűrűsödik, mint a birsalmasajt.

Lehet még zöldfűszeres-sajtos, zöldfűszeres-vajas-tejfölös. Ha kicsit leves a töltelék, amit beleteszek akkor egy pici zabpehely (lágy), zabkorpa vagy esetleg sima liszt hozzá keverésével nem ázik el a tészta a tölteléktől.


Töltelék:
2-3 maroknyi apróra vágott vegyes erdei zöld,úgymint: medvehagyma (sok), salátaboglárka, pitypang levél, podagrafű fiatal levele, csalán friss hajtása
1/2 kicsi vaj
2 evőkanál tejföl
1-2 evőkanál zabkorpa vagy liszt
(ha nincs benne medvehagyma, akkor egy gerezd reszelt fokhagyma)
só, bors
kb. 5 dkg reszelt kemény sajt, több is lehet
esetleg apróra vágott sonka
A fentieket összekeverjük


Kelt tészta:
1/2 kg liszt (lehet lisztkeverék is, én most zabpehelylisztet és kevés zabpelyhet is kevertem a sima búzaliszthez)
kb. 1/4 liter tej
2,5 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
2 kanál olvasztott vaj vagy olaj
fél teáskanál só

Dagasztás során lágy, rugalmas tésztát kell, hogy kapjunk, amit kétszeresére hagyunk kelni, majd újra, finoman átgyúrva megtöltjük a kifliket, és negyed órás kelés után mehetnek a sütőbe. Aki szép fényes kifliket szeretne, lekenheti tojássárgájával őket, akkor nem lesznek, ilyen lisztesek, de nekünk így is finom lett.




Csalán (Urtica dioica)
Pongyola pitypang vagy gyermekláncfű (Taraxcum officinale)
Salátaboglárka (Ranunculus ficaria)
Podagrafű (Aegopodium podagraria)
Medvehagyma (Allium ursinum)

6 megjegyzés:

  1. Hát ez nagyon finom lehet! El is mentettem a receptet, biztos kipróbálom ez a tölteléket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, kíváncsi vagyok hogy ízlik majd.

      Törlés
  2. Idén már tényleg kipróbálom a medvehagymát, tavaly annyit kacsingatott rám a blogokról, de nem csábultam el. Ma a zöldségesnél pont elvitték az utóját, na de majd legközelebb! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem találsz, mert medvehagyma nélkül .....

      Törlés
  3. De nagyon tetszik ez a medvehagymás kifli, sajnos nálunk még mindenütt méteres hó van, időbe telik mire a természet feléled és lehet gyűjtögetni. Medvehagymát itt még nem láttam, de majd utána nézek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom van-e Norvégiában megnézem én is írnak-e róla. A hó nálunk is visszajött sajnos úgy 40 cm borítja most is medvehagymákat.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...