Medvehagymával és más "vadzöldekkel" töltött kelt kifli
Kelt tésztából gyakran készítek töltött kifliket, tekercseket. Fűszeres, tejfölös szósszal mártogatós kalácskákat. Finom lágy kelt tészta kell, ez fontos. A töltelék ezerféle lehet, pl. házi, igazi lekvár, nem árt, ha több éves, és már szinte úgy kell kivágni az üvegből, mert az biztosan nem folyik ki a kifliből. Nekem ilyen sok van, nem azért mert rossz a lekvár és nem fogyna el, hanem mert ilyen is kell. Ha celofánnal kötöm le az üveget, akkor állás során szépen besűrűsödik, mint a birsalmasajt.
Lehet még zöldfűszeres-sajtos, zöldfűszeres-vajas-tejfölös. Ha kicsit leves a töltelék, amit beleteszek akkor egy pici zabpehely (lágy), zabkorpa vagy esetleg sima liszt hozzá keverésével nem ázik el a tészta a tölteléktől.
Töltelék:
2-3 maroknyi apróra vágott vegyes erdei zöld,úgymint: medvehagyma (sok), salátaboglárka, pitypang levél, podagrafű fiatal levele, csalán friss hajtása
1/2 kicsi vaj
2 evőkanál tejföl
1-2 evőkanál zabkorpa vagy liszt
(ha nincs benne medvehagyma, akkor egy gerezd reszelt fokhagyma)
só, bors
kb. 5 dkg reszelt kemény sajt, több is lehet
esetleg apróra vágott sonka
A fentieket összekeverjük
Kelt tészta:
1/2 kg liszt (lehet lisztkeverék is, én most zabpehelylisztet és kevés zabpelyhet is kevertem a sima búzaliszthez)
kb. 1/4 liter tej
2,5 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
2 kanál olvasztott vaj vagy olaj
fél teáskanál só
Dagasztás során lágy, rugalmas tésztát kell, hogy kapjunk, amit kétszeresére hagyunk kelni, majd újra, finoman átgyúrva megtöltjük a kifliket, és negyed órás kelés után mehetnek a sütőbe. Aki szép fényes kifliket szeretne, lekenheti tojássárgájával őket, akkor nem lesznek, ilyen lisztesek, de nekünk így is finom lett.
Lehet még zöldfűszeres-sajtos, zöldfűszeres-vajas-tejfölös. Ha kicsit leves a töltelék, amit beleteszek akkor egy pici zabpehely (lágy), zabkorpa vagy esetleg sima liszt hozzá keverésével nem ázik el a tészta a tölteléktől.
Töltelék:
2-3 maroknyi apróra vágott vegyes erdei zöld,úgymint: medvehagyma (sok), salátaboglárka, pitypang levél, podagrafű fiatal levele, csalán friss hajtása
1/2 kicsi vaj
2 evőkanál tejföl
1-2 evőkanál zabkorpa vagy liszt
(ha nincs benne medvehagyma, akkor egy gerezd reszelt fokhagyma)
só, bors
kb. 5 dkg reszelt kemény sajt, több is lehet
esetleg apróra vágott sonka
A fentieket összekeverjük
![]() |
1/2 kg liszt (lehet lisztkeverék is, én most zabpehelylisztet és kevés zabpelyhet is kevertem a sima búzaliszthez)
kb. 1/4 liter tej
2,5 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
2 kanál olvasztott vaj vagy olaj
fél teáskanál só
Dagasztás során lágy, rugalmas tésztát kell, hogy kapjunk, amit kétszeresére hagyunk kelni, majd újra, finoman átgyúrva megtöltjük a kifliket, és negyed órás kelés után mehetnek a sütőbe. Aki szép fényes kifliket szeretne, lekenheti tojássárgájával őket, akkor nem lesznek, ilyen lisztesek, de nekünk így is finom lett.
![]() |
Csalán (Urtica dioica) |
![]() |
Pongyola pitypang vagy gyermekláncfű (Taraxcum officinale) |
![]() |
Salátaboglárka (Ranunculus ficaria) |
![]() |
Podagrafű (Aegopodium podagraria) |
![]() |
Medvehagyma (Allium ursinum) |
Hát ez nagyon finom lehet! El is mentettem a receptet, biztos kipróbálom ez a tölteléket!
VálaszTörlésÖrülök, kíváncsi vagyok hogy ízlik majd.
TörlésIdén már tényleg kipróbálom a medvehagymát, tavaly annyit kacsingatott rám a blogokról, de nem csábultam el. Ma a zöldségesnél pont elvitték az utóját, na de majd legközelebb! :)
VálaszTörlésRemélem találsz, mert medvehagyma nélkül .....
TörlésDe nagyon tetszik ez a medvehagymás kifli, sajnos nálunk még mindenütt méteres hó van, időbe telik mire a természet feléled és lehet gyűjtögetni. Medvehagymát itt még nem láttam, de majd utána nézek:)
VálaszTörlésNem tudom van-e Norvégiában megnézem én is írnak-e róla. A hó nálunk is visszajött sajnos úgy 40 cm borítja most is medvehagymákat.
Törlés