Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2013. február 8., péntek

Téli erdőkóstolás - zöldségnövények

Télen, és különösen az idei télen, amikor nem volt folyamatos hóborítás, sok egészséges zöld levélnövény gyűjthető a természetben. Enyhe teleken, fagymenetes időben a tél, de még inkább a kora tavasz a gyökerek, gumók gyűjtésnek ideje is. Ezekről azonban majd később. 

Most jöjjön néhány zöld növény.  
A fajok felismeréséről bővebben a blog fajfelismerés oldalán

Február elején, enyhe időben, már néhány virágzó faj is gyűjthető. A kosárban pitypang (gyermekláncfű) piros árvacsalán, tyúkhúr, vad snidling 

A tálban korábban, még szinte a hó alól gyűjtött fajok: Tyúkhúr, csalán, zamatos turbolya, pitypang, podagrafű, középen medvehagyma hagymája, amit a patak mosott ki, de lehet, hogy a vadak is besegítettek.

A pécsi piacon vadsnidlinget is árulnak telente, de még kora tavasszal is.
   
A vad snidling levele lapos, de összepöndörödik, Íze enyhén fokhagyma íz. Néhol tömegesen van erdőszéleken bozótosokban. Salátaként, vagy apróra vágva, ízesítőként, mártásokba, öntetekbe igen jól használható. 

Piros árvacsalán (Lamium purpureum) enyhe teleken korán kivirágzik, de kora tavasszal sok helyen gyűjthető. Gyümölcsösök aljában, erdőszéleken, parlagokon, bolygatott réteken, kertekben is tömeges lehet. 
Fiatal levelei virágai is bekeverhetők egy-egy salátában, de főzve is fogyasztható. Enyhén kesernyés. Gyorsan elvirágzik, de  magról gyakran újra kihajt. Felismerése nem nehéz, közeli rokona a szintén pirosas színű foltos árvacsalán (Lamium maculatum) szintén ehető. Annak legalsó leveleinek közepén fehér csík látható. A fehér árvacsalán (Lamium album) inkább gyógynövényként ismert. A később virágzó sárga árvacsalán (Lamium galeobdolon)  sem mérgező, de rossz illatú, fogyasztása nem jellemző.   
    
Piros árvacsalán (Lamium purpureum)

Csípős csalán (Urtica dioica). Télen is vannak fiatal levelei, amik jó ízűek, de sokat kell keresgélni. Kora tavasszal viszont tömegesen is szedhető majd.   

 Pitypang vagy gyermekláncfű (Taraxacum officinale) levele egész télen szedhető, ha keserű vízben áztatva mérsékelhetjük az ízt. Cukorbetegnek különösen ajánlott fogyasztása. 

 Február 8-án már néhol virágzott is a pitypang (Taraxacum officinale) Pécsett.

Podagrafű (Aegopodium podagraria). A legfinomabb erdei salátanövény szerintem, télen és tavasszal szedhetők levelei, de legfinomabbak azért a még ki nem terült legfrissebb levelek. Bővebben 

Tyúkhúr (Stellaria media)
Sokfelé előfordul, kertekben gyomként, erdőszéleken, bolygatott gyepekben, parkokban. Egész télen át zöldülhet, igen egészséges saláta és főzeléknövény. Óvatosan szedjük, mert könnyen bekeveredhet levelei közé más faj is.

Zamatos turbolya 
Késő ősztől gyűjthető, főképp erdőszéleken, bozótosok szélén. Finom fűszer- leves- és főzeléknövény.

3 megjegyzés:

 1. Na, ezek közül két nappal ezelőtt nálunk szinte semmi nem volt,ami volt, az nem volt elég étvágygerjesztő:)(tyúkhúr, pitypanglevél elég csúnyán nézett ki a hóolvadás után).Ellenben a titkos helyemen szedtem kakukkfüvet, nem is tudtam, hogy fagytűrő.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Talán kicsit később szebbek lesznek a zöldek. Kakukkfüvet nem kerestem mostanában, örülök, hogy legalább azt találtál.

   Törlés
  2. Talán kicsit később szebbek lesznek a zöldek. Kakukkfüvet nem kerestem mostanában, örülök, hogy legalább azt találtál.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...