Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2013. január 7., hétfő

Csicsókacsorba húsgombóccal


Borzasztó egyszerű, savanykás, egészséges könnyű, téli leves, 
húsgombóccal vagy anélkül is finom.


Hozzávalók a leveshez:

2-3 közepes csicsóka
1 közepes sárgarépa
1 kisebb petrezselyemgyökér
1 szelet zeller
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só, őrölt bors, 1 nagyobb babérlevél, 2 csipet tárkony
habaráshoz: 2 kanál tejföl, fél kanál liszt
savanyításhoz: vadalma ecet, vagy más világos színű ecet, esetleg citromlé

Hozzávalók a húsgombóchoz:

10 dkg darált hús,
1 kis gerezd fokhagyma reszelve
1 tojás
csipet só, bors

A levesbe szánt zöldségeket, csicsókát is, megtisztítva, lereszeljük. A csicsókát lehet hámozni, vagy csak alaposan megkefélve megmosni, én hámoztam. A vörös hagymát én félbe vágva tettem bele, de lehet azt is lereszelni.
Pici olajon, vagy zsíron feltesszük a hagymát, apróra vágott fokhagymát, majd egy perccel később a reszelt sárgarépát. Közben kevergetjük. Amikor a sárgarépa kiadta szép narancsos színét az olajon, mehet hozzá a többi reszelt zöldség. Pici együtt párolás után, felöntöttem vízzel, de lehet húslevessel vagy zöldség alaplével is. Fűszereztem.
Amikor felforrt rögtön beletettem a közben elkészített, kicsi húsgombócokat, melyhez a hozzávalókat egyszerűen összekevertem.
Amikor a húsgombóc megfőtt, tejfölös lisztes habarással, és ecetes savanyítással befejeztem a leves készítését. A reszelt zöldségek közben bőven megpuhulnak, tovább ne főzzük, mert szétfőnek.

csicsókáról és gyűjtéséről itt

csicsókás gombóc vadsnidlinges mártással

csicsóka


5 megjegyzés:

  1. Tegnap én is csicsókát sütöttem, de kakukkfűvel, fokhagymával, só, bors. A recept kívánta volna a tejszínt, s parmezánt, ez nem volt. Helytette tejfölöztem. Nem tudom melyiktől, vagy ezektől ezek így együtt, de egész délután morgott a hasam, s most finom voltam. Ezt a levest kipróbálom majd.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A morgást a csicsóka okozza, vagy együtt a fokhagymával, tejföllel. Van, akinek gyomra nem szereti a csicsókát, erről, már hallottam. Érdemes ez esetben keverni burgonyával.

      Törlés
  2. Kösz a válaszod, lehet,m hogy az "együtt" okozta a gondot. Csináltam egyszer lepénynek, akkor nem volt gondom, majd megfigyelem.

    VálaszTörlés
  3. A csicsóka nekem is hasonló gondokat okoz. Csak csipeteket eszem belőle akkor nagyon jó hatással van a bélműködésemre:))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...