2012. október 27., szombat

Kökényes csatni és könyvajánló

Most már nagyon szépen érik a kökény, egyre finomabb, érdemes szedni sok mindennek. Kökénylekvár, kökényszörp, kökénycibere leves, kökénylikőr, kökénypálinka, és pl. ez a kökényes csatni. Én is sok mindent tervezek, de egyelőre csak tervezem. Viszont Ti ne maradjatok le erről, ezért egy könyvajánlóval együtt, íme a recept:

Eva-Maria Deyer és Wolfgang Dreyer: Vadnövények, bogyók és gombák felismerése, gyűjtése és felhasználása c. könyvéből egy kökényes recept. Szerintem finom lehet.


Hozzávalók: 
75 dkg kökény (gyümölcshús magok nélkül)
25 dkg salottahagyma
2 teáskanál olívaolaj
1 dkg mazsola
szegfűszegpor
5 dkg méz
1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
korinader



Elkészítés:
1. Áztassuk vízbe a mazsolát három óra hosszára
2. Pároljuk meg a finomra vágott salottahagymát olívaolajban, adjuk hozzá a kökényt és a mazsolát. Lassú tűzön pároljuk puhára.
3. Fűszerezzük szegfűszeggel, mézzel, gyömbérrel, korianderrel és kevés sóval
4. Hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek


Máj, illetve sertéshús mellé vagy vegetáriánus tönkölykroketthez ajánlják szerzők

Recept ebből a könyvből:
A könyvben évszakonkénti gyűjtésajánló (növények és gombák) sok recept, fajok bemutatása színes fotókkal.




2012. október 24., szerda

Hazai galagonyáink: cseregalagonya vagy kétbibés galagonya, egybibés galagonya és a nálunk védett fekete galagonya

Hazai három galagonya fajunk közül kettő termése ehető és virágos hajtásával együtt gyógynövény is. Harmadik fajunk védettsége és ritkasága miatt nálunk nem fogyasztható. Mindegyik cserje vagy kis fa.



Cseregalagonya (Crataegus laevigata v. oxyacantha) 
vagy kétbibés galagonya

Levelei nem mélyen szeldeltek, a fotón egy szinte alig szeldelt levelű.  De igen változatos.
Biztosabb bélyeg virágzáskor a virág két, olykor három bibéje és a termés két, olykor három magja szemben az egybibés galagonya egy magjával és egy bibéjével.






Egybibés galagonya (Crataegus monogyna)
Levelei mélyen szeldeltek. Termésében egy mag van





Fekete galagonya (Crataegus nigra) 

Termése nem piros, hanem sötétlila, szinte fekete. Magyarországon rendkívül ritka, védett faj. Tőlünk délre a Duna mentén gyakoribb. Én még nem kóstoltam, de a Drávaszögben savanykás galagonyának hívták.

A díszgalagonyák is érdekesek, ezekről később.

2012. október 19., péntek

Októberi piac erdei termékekkel, gömbadömpinggel, találós kérdéssel


Hazai csipkebogyó és csipkesűrítmény, lengyel tőzegáfonya, tökök lámpásnak, dió, gesztenye, méz, vadvirágos virágkötészet és erdei gomba minden mennyiségben. 
Az őszi piac kincsei közül a legérdekesebbek, zömmel az erdőből, a vad  természetből.


Ez az első fotó találós kérdés:
Vadon élő növények is vannak a csokorban több is, de kettő látványos. Az egyik különösen érdekes, kíváncsi vagyok van-e tippetek, kitaláljátok-e mik?  Nagy ötlet volt a virágkötő asszonytól. 



Csipke és csipkesűrítmény

Amerikai tőzegáfonya Lengyelországból,
szelíd gesztenye és gránátalma
Dió
tök  lámpásnak őszbúcsúztatásra vagy őszünneplésre
gesztenye
csipke, kökény, vargánya

Gombából dömping van és még egy pár napig, amíg meleg van, lesz. is. Egy gombász ismerősöm szerint, a kovácsgomba után, ami most terem nagy mennyiségben, már semmi nem lesz. Ha az letermett nem lesz gomba. A hosszú meleg hétvége kiváló alkalom egy kis gombászásra, ha valaki ért hozzá legalább alapfokon, és utána elviszi gyűjteményét szakértőhöz. 
A pécsi csarnok gombaszakértője tegnap reggel a rádióban említette, hogy nagyon sok gomba van, olyanok is előjöttek, amiket sok éve nem láttak, nem találkoztak vele gombavizsgálaton. Azt is mondta, hogy sajnos sokan válogatás nélkül hozzák be a nagyon gyilkos és a kevésbé gyilkos gombákat is keverve az ehetőkkel. Legalább a legfontosabb mérgezőket mindenki ismerje fel, ha gombát szed. Pécsett szerencsére ingyenes gombavizsgálat van, ami nem általános a Magyarországon. 

Ez nem a piacról, hanem a legutóbbi túránk legérdekesebb gombájaként.
Petrezselyemgomba. Ehető, fűszeres illatú és ízű gomba.

Rókagomba

tinóruk
több fajuk volt a piacon

Nagy nagy őzláb

galambgombák és szegfűgomba


Ezt a tuskógombafajt hívják kovácsgombának
30 perc főzés után ehető

vörös érdestinóru

ízletes vargánya

csiperkék

Ahogy  a gombaszekértő kijavította (köszönet érte) ez pikkelyes pöfeteg
az óriás pöfeteg helyett.

Lilatönkű pereszke

2012. október 17., szerda

Ehető vad levelek ősszel

A mostanában már biztosan mindenfelé szépen érő vadgyümölcsök mellett, számos vadon élő, zöld levélnövény is feléledt. Kihajtott magról vagy tőről az őszi esők hatására. Több faj egész nyáron is szedhető lett volna, ha nincs az aszály. Most ezek is feléledtek. Érdemes keresni az alábbi fajokat, melyekről bővebben a a blog fajfelismerés oldalán található információ:

Zamatos turbolya, magról hajtott ki. Zsenge fiatal levelei olykor
szőnyegként borítják az erdő szélét, alját.  

Hagymaszagú kányazsombor most így néz ki,
nyersen ehető fiatal levele
Hagymaszagú kányazsombor virágzáskor, tavasszal

Vasfű

Podagrafű
Podagrafű nyári virágzáskor

Tyúkhúr. Most nem virágzik, de friss levelek lesznek még sokáig 

Vadsóska, mezei sóska, bár nem láttam,
de szerintem ez is lehet 

Csalán, legfelső vagy legfrissebb levelei jók enni

lómenta

Cickafark. Friss leveleit kell szedni, a z öregek keserűek

Pongyola pitypang

Lándzsás útifű, ez is nyári fotó, de most
vannak friss levelei

Még van kövér porcsin, persze már nem virágzik, ez nyári fotó

Mezei katáng ennek levelei most nem jók, azért van itt,
mert néhol még virágzik. Virága szép, ehető dísz.
 Gyökere mostantól gyűjthető. Cikória kávé lesz belőle
szárítva, darálva. pörkölve.


2012. október 14., vasárnap

Kökénylekvár és kökényes receptek

A kökénylekvár készítése szerintem nagyon egyszerű, egyetlen macera a passzírozás. De nem kell órákig főzni, mert a viszonylag sok gyümölcshéj belefőzésével, elég sűrítő hatású pektin fő a lekvárba. Ezért merem állítani, hogy nem nehéz.  


Lépések:
1. Kökénygyűjtés. Nagyszemű, érett kökényeket keressünk.
2. Szártalanítás, válogatás, mosás., lecsepegtetés
3. Fagyasztás legalább egy napra, de tovább is lehet. Fanyar íze mérséklődik, helyettesíti a "dércsípést".
4. Főzés magostól, annyi vízben amennyi éppen ellepi, inkább kevesebben. Forrástól számítva 10-15 perc után, valószínűleg puha lesz. Ha kicsit hűlt gumikesztyűs kézzel szét kell nyomkodni, vagy botmixerrel kicsit megdolgozni, de óvatosan, hogy a magok ne törjenek fel (kéksav/cianid tartalmuk mérgező).
6. Magmentesítés passzírozással. Akkora lyukú szűrőn, amin a magok éppen nem mennek át. Nem kisebb lyukún, mert akkor nagyon sokáig tart, és nagy a veszteség. 
7. A magmentes anyagot ismét felforraljuk, ízlés szerint édesítjük, majd ismételt forrástól számítva, kb. 20 percig kis lángon kevergetve főzzük. 
8. Forrón, sterilizált (sütőben, mikróban vagy forró vízben) üvegekbe töltjük. Szintén steril tetőkkel lezárjuk, és kihűlésig dunsztba tesszük.


Tippek:
1. Kevés citromsav hozzáadásával a passzírozás után, még jobban előhozhatjuk a kökény színanyagait. A citromsav /citromsó a tartósítást is segíti. De mértékkel, mert a kökény egyébként is savanykás

2. Fűszerezni lehet 
- citromhéjjal, citromporral (nálunk kapható volt, keresem újra, mert bár számomra ismeretlen eredetű, és készítésű, de nagyon finom fűszer)
- vagy mandula darabkákkal (lapocskák vagy hasábok), kevéssel, mert mire összeérik majd az üvegben, nagyon karakteres mandulás ízt ad a lekvárnak.
- vagy egész fahéjjal , de azt már a főzés elején tegyük bele és a végén vegyük is ki.
   
3. A magokkal együtt kipasszírozott, veszteségnek számító anyagot vízzel felöntve, ismét felfőzve, pici citromsavval a színeket még jobban kioldva, majd újrapasszírozva egy kisebb lyukú szűrőn, édesítve, még mindig nagyon élénk színű és finom ízű szörpöt készíthetünk. Ezt is forrón, sterilen eltehetjük télire.

A hőkezelés a kökény egyébként magas C-vitamintartalmát már tönkretette, de még így is számos jótékony hatású anyag marad a lekvárban és szörpben.  

Kökényes és más vadgyümölcsös itókák (alkoholos italok): itt az Erdőkóstolón: shttp://erdokostolo.blogspot.hu/2012/11/csipkegrappa-kokenylikor-galagonyas.html

"Jó tudni" a vadgyümölcsök felhasználásához


További kökénylekvár és egyéb kökényes receptek:










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...