2012. július 31., kedd

Vadszeder lekvár


Lassan itt az ideje a az erdei szederlekvár készítésének. Nekem ezzel a bejegyzéssel könnyű dolgom van, mert fotóalanynak elég sok tavalyi vadszeder lekvárom maradt. Bár az üvegeken nem az áll, hogy vad (akkor még nem gondoltam rá hogy fotóalanyok lesznek), de tényleg a közeli erdőszélekről és a vágásokban felnőtt szederbokrokról származnak. Szederlekvárt készíteni nagyon könnyű, ha aki gyűjti, tisztán, kocsány és levél nélkül hozza haza a gyümölcsöt. Megmosni is inkább csak azért kell, hogy a szemekre tapadt levél és virágdarabkákat lemossuk.


Nálunk igény a magnélküliség, így botmixerrel átdolgoztam, majd feltettem főni. Több részletben készült, van amelyikbe citromfüvet és/vagy reszelt citromhéjat is tettem ízesítésnek, de ezek nélkül is isteni. Amikor összeforrt, lekapcsoltam a lángot, és lefedve hagytam állni, mert közben magában is némileg tovább fő, majd átpasszíroztam. A lekvárba csak mag nélkül a gyümölcshús került, amit  visszatettem főni, közben édesítettem, majd egy rövid főzés után üvegekbe töltöttem. Szépen besűrűsödött, mert a szeder pektintartalma elég magas, és a gyümölcshéjban és a magokban található pektin belefőtt még passzírozás előtt. Készítettem darabos szederlekvárt is, mégpedig úgy, hogy a passzírozás után keletkező pépbe egész szedret tettem, kb. egyharmad mennyiségben. Ezzel főztem tovább addig, míg átforrósodtak az egész szedrek, de még nem estek szét. Én így szeretem a legjobban, de minden formában jöhet.



A kipasszírozott maradék sem veszett kárba, hogy mi lett vele arról hamarosan.


2012. július 30., hétfő

Erdei szedres - bodzás rétes


A hétvégén leszüreteltem az első bodzatermést. Még kevés van, ami érett. Szedret is szedtem, bár nem sok jutott haza, mert míg a szedésben nem igen volt segítségem, az elfogyasztásában már akadt. A bodza nyersen nem ehető, ez a kevés pedig nem sok mindenre elég. Szeder is kevés volt, így a kettőből egy gyors szedres, bodzás rétes született. A réteslap bolti (ezzel még nem próbálkoztam). A bodzát lebogyóztam összetörtem és ici-pici vízzel feltettem főni, csak épp, hogy összeforrt. Átpasszíroztam egy szűrőkanálon, mert a magot én nem szeretem (mérgező) és sajnos csak a szűrőkanál az, amin nem megy át. A kapott szép lila (inkább) lébe, beletettem a szedret egészben. Majd hozzákevertem annyi zabpelyhet és tönkölydarát, ami nagyjából majd felszívja a levet. Mézzel édesítettem, de nagyon kevés kellett. Mérni szokás szerint nem igen..... bocsánat azoktól, akik ezt is várnák. Majd megtöltöttem a réteslapokat. Tetejüket lekentem tejföllel, és be a sütőbe. Készítettem még tökös-mákos rétest és túrósat is, de hát azokban nincs semmi erdő, így azokat nem írom le. Mindegyik nagyon finom lett.






2012. július 26., csütörtök

Találós kérdés: Mi ez, és vajon mire jó?

Egy kis aktivitásra buzdítanám az erdőkóstolókat.  Mi ez? És vajon ehető? 


Nagyon nyár van, én sem vagyok túl aktív a blogon,
de nagyon kíváncsi vagyok, vajon tudjátok-e, használtátok-e.
 Írjatok! 

2012. július 23., hétfő

Már érik az egyik legfinomabb vadgyümölcs, a vadszeder

A jó kis forróság meghozta gyümölcsét, érik a szeder az erdőszéleken, cserjésedő gyepeken. A fényes, fekete gyümölcsű, magasabb bokrokon növő vadszeder (Rubus fruticosus) az, amit leginkább szedni érdemes, és szedni szoktak. Másik fajuk a hamvas szeder (Rubus caesius) termése világosabb, kisebb is, tényleg hamvas. Bokrai alacsonyabbak elfekvőek, az erdők aljában is gyakori. Enni azt is lehet, de kevésbé finom. Hosszú ideig, akár ősz közepéig is érik folyamatosan. Gyűjtéséhez érdemes hosszú szárú, vastag kesztyűkkel felszerelkezni! Sajnos a szélsőséges időjárás a vad növényeket sem kímélte. Sok helyen leszáradt vagy lefagyott a szeder virága. De érdemes keresni.....


Ezt az imént szedtem..



Szedres ajánló:
Szedres leveles - Babette-főz
Szedres búzasüti - Szellem a fazékban
Rántott camembert dió bundában áfonyas-szedermártással - ez isteni lehet
Zsályás szeder hűsító - Babette-nél
A szederről sok minden - Házipatika.hu



2012. július 20., péntek

Pamukalmás, vadmentás ital a vadalmafák emlékére

Nagyon régen, amikor még sok vadalma termett az erdőkben, fás legelőkön.... De hol is van az az idő, hiszen ezeket a vadgyümölcsfákat már nem igen hagyják meg az erdőkben, a fás legelőkről pedig szintén csak múlt időben beszélhetünk lassan. Nemrégen jártunk egy Ormánsági, egykori fás legelőn, ahol pár éve még, akár 200 évesnél is idősebb famatuzsálemek sokasága állt. Ma nyomuk sincs. Ill. csak nyomuk van, kétasztalnyi vágásfelületek a legelőn, és várhatóan a legelő sem lesz sokáig. No de ennyi hirtelen jött természetsiratás után, vissza a vadalmákra. 




A régiek fontos itala volt a vadalmavíz. A gyümölcsöt igen nagy mennyiségben gyűjtötték, majd megmosva, áttörve, hordókba tették és leöntötték vízzel. Savanykás almaital keletkezett. Ezt itták, sokszor víz helyett is.

Öcsém nemrégen meglepett egy láda "pamukalmával, otthonról", ez nem vad, de régi almafajta. Felénk így hívnak egy apró, nyári, édes almát. Már lassan két hete esszük, nagyon finom, de már kezdett túlérni, ezért az utolsókból az alábbi lómentás, pamukalmás italt alkottam, emlékezve a régi almavíz készítőkre, és az eltűnt vadalmafákra.

Hozzávalók: egy csokor lómenta (felénk a leggyakoribb vadmenta), 5-6 szem apró, édes alma darabolva, kb. 1 l víz. Hűtőben pár óra alatt kiáznak az ízek. A menta és az édeskés alma ízével nagyon finom, cukormentes ital készült. A kancsót pedig, benne az ízesítőkkel, többször is újra lehet tölteni vízzel, "többszörhasználatos"!



Lómenta

2012. július 19., csütörtök

Mezei katáng salátákba, italokba, pótkávénak

Gyönyörűen virágzik igen sokfelé, réteken utak szélén, felhagyott szántókon, árkok szélén, kerítések mentén a mezei katáng (Cichorium intybus) vagyis vad cikória. Most érdemes megismerkedni vele, és figyelni majd tavasszal, amikor fiatal levelei salátának főzeléknek felhasználhatók. 

Virágai is fogyaszthatók, szép díszítő elemként, ízük miatt inkább salátákban, italdíszként. A cikória kávé is e növény nemesített változatából készül, egy másik változatát fodros leveles salátaként találhatjuk, ősére egyáltalán nem hasonlító formában, itt-ott, nem sok helyen piacokon. 

Őseink babkávémentes, ínséges időkben kezdték használni karógyökerét pótkávéként. Aki megkóstolná, gyökerét ősszel kell gyűjtenie, őrölve, megpörkölve, pótkávé főzhető belőle. Gyökérzöldségként is használható, de keserű íze miatt, néhány órára vízbe kell áztatni. Fiatal levelei salátákba szendvicskrémekbe tehetők. Virágai gyorsan hervadnak, ezért felhasználás előtt érdemes szedni őket.


Katángreceptek Radics László (itt) könyveiből:
Katángsaláta I. A fiatal, még sárgás leveleket apróra vágjuk és fokhagymával kikent tálba öntjük. Olajjal, citrommal, sóval ízesítjük, fokhagymával megkent, pirított kenyérdarabkákkal szaporítjuk. Az egészet jól összekeverjük. Előételként fogyasztjuk.
Katángsaláta II. A fiatal leveleket (400 g) apróra vágjuk, kis fej összevágott hagymából, 1 pohár joghurtból, néhány szem kapribogyóból késhegynyi sóból és cukorból és csipetnyi őrölt borsból készült öntettel leöntjük.
Katángsaláta III. Fehér száraz babot (500 g) sós vízben puhára főzünk, leöntjük a levét, lecsepegtetjük. Ízlés szerinti mennyiségű apróra vágott cikórialevelet adunk hozzá. Olaj (2 evőkanál), citromlé (3 evőkanál), csipetnyi cukor és só, mustár (2 kávéskanál), bors (késhegynyi), 1 gerezd szétnyomott fokhagyma hozzáadásával öntetet készítünk, hozzákeverjük. Tálalás előtt fél óra hosszat hűtőgépben érleljük.
Sonkás tekercs katánglevéllel. (Személyenként 2-3 tekercs.) A hajtatott, fehéres katángleveleket egyben levágjuk a gyökérről és megmossuk. Enyhén sós vízben félpuhára főzzük. Lecsurgatjuk, és lehűlés után 1-1 sonka­szeletbe tekerjük. A tekercseket lapos jénai üvegtálba vagy tűzálló kerámiatálba egymás mellé fektetjük. Vajjal és reszelt sajttal besamelmártást készítünk, melyet ráöntünk, hogy éppen elfedje. Tetejét reszelt sajttal meghintjük, és tálalás előtt kb. 10 percre forró sütőbe tesszük. Ha a teteje is megpirult, tálaljuk.
Katángkávé. A gyökeret ősszel kiássuk, gondosan megtisztítjuk, megszárítjuk, összeaprítjuk, finoman megpörköljük. Lobogó vízhez adjuk, negyedóráig főzzük, majd másnapig állni hagyjuk. Reggeli tejünkhöz ízlés szerint öntünk belőle.
Kávékrémcukorka katángból. 56 dkg cukrot, 1/4 l, a fentiek szerint elkészített erős cikóriakávét és 25 dkg krumplicukrot, 1 tasak vaníliás cukrot habüstben felforralunk. Amint a cukor elolvadt, hozzáadunk 11 g vajat és 3/4 l tejszínt. Gőzben főzzük és kavarjuk kb. másfél óra hosszat, addig, amíg egy cseppje hideg vízbe cseppentve megkeményedik. Ekkor kivajazott tepsibe öntjük, szépen elsimítjuk és amikor már langyos, de még nem hűlt ki, apró kockákra vágjuk.
Katánggyökérleves. A gyökereket alaposan megmossuk, néhány órán át vízben áztatjuk azért, hogy elveszítse kesernyés ízét. Apróra vágott hagymát zsírban megpirítunk. Az összevágott, megtisztított cikóriagyökereket hozzáadjuk, a forró zsírban megforgatjuk, vízzel felöntjük, megsózzuk. Puhára főzzük, a levest berántjuk, melegen tálaljuk.
Katángfőzelék. A fiatal leveleket jól megmossuk, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, finomra vágjuk. Húslével felöntve jól felfőzzük. Tojásrántottát adunk hozzá. A tojásrántottát hagymával, fokhagymával, szerecsendióval ízesíthetjük.


Mezei katángos, mentás, apró szulákos limonádé Biától
Biobia Porta Pajtaszálló Cserkúton
Aki vadnövényes ételeket szeretne kóstolni és ismerkedne is
ezekkel, keresse meg Biát Cserkúton, a Mecsekben. 
A Jakab-hegy Cserkútnál


Lábatlan, habos cikória kávéval ,Tihany, Ízőrzők alapján:

Lábatlan
Hozzávalók: 20 dkg porcukor, 2 tojás, két dl tejföl, 20 dkg liszt, késhegynyi szódabikarbóna. A tetejére cukros darált dió. A tepsi előkészítéséhez sertészsír, kevés liszt. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A sárgákat porcukorral kikeverjük, és hozzáadjuk a tejfölt. A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, és a tejfölös masszába vegyítjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és lazán a masszához keverjük. Kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntjük, a tetejét cukros dióval gazdagon megszórjuk, és
készre sütjük.

Habos cikória kávé
Hozzávalók: fél liter víz, 4 evőkanál cikória kávé, fél liter tej, ízlés szerint méz. A vizet felforraljuk, habverővel folyamatosan verve hozzáadjuk a cikóriakávét, majd kicsit állni hagyjuk, hogy leülepedjen. Egy másik edényben felforraljuk a tejet, és folytonosan tovább verve, hozzáadjuk a kávét. Habosra verjük, kávéspoharakba öntjük, és ízlés szerint mézet csurgatunk a tetejére. Nagyon finom a lábatlannal együtt!


2012. július 16., hétfő

Zselnicemeggy termés felhasználása

Sötétlila színű, sajnos csak nagyjából borsó méretű, fürtökben termő zselnicemeggy (Padus avium) termése ehető. Magja, hasonlóan a bodzához, kéksavat tartalmaz, ezért a gyümölcshús csak passzírozva használható fel. Kicsit kesernyés íze miatt, és mert egyébként sem túl gazdaságos gyűjteni, más gyümölccsel főzhető össze. Nálunk nem túl ismert és nem igen használt. Német, ehető vadnövényes könyvek, oldalak foglalkoznak vele.

Májusban virágzott és július-augusztusban érik. Szörp, zselé, lekvár, és kinek mit enged meg a fantáziája, készíthető belőle.



  
Virágzása


2012. július 15., vasárnap

Bodzakérdések

Lassan érik a fekete bodza (Sambucus nigra). A bokrokon már termés, miközben lágyszárú rokona a gyalogbodza (Sambucus ebulus) most virágzik. Nálunk a fekete bodza árnyékos helyeken még zöld, napos oldalakon már pirosodik.

Kérdést kaptam: Lehet-e a zöld bodzabogyóból bodzakaprit készíteni. Még nem hallottam erről, de van aki készít, találtam a világhálón receptet is. A bodza zöld részei, zöld bogyója is, azonban mérgező. Hogy savanyítva mérgező anyagok mennyiben bomlanak le erre nem találok megbízható forrást. Rosszullétet, hányást okozhat.  Érett termése is csak hőkezelve (főzve) és magját kipasszírozva ajánlott, legalábbis nagyobb mennyiségben. Tudom sokan nem passzíroznak, én azonban ajánlom, mert a mag is mérgező, kéksavat, hidrogén-cianidot tartalmaz, bár nem biztos, hogy ez ki is oldódik jobb úgy... és mag nélkül sokkal finomabb is a lekvár.

Közben megérett, ezért beszúrom ide is az újabb bodzás bejegyzést: Bodzalekvár és három hazai bodzafaj felhasználásról felismeréséről - Bodzakérdések II.




Bodzalekvár, többféle - Krinsznél

2012. július 13., péntek

Vadzöldséges süti és szósz

Nagyon csúnyácska sütijeimet, eddig nem is akartam feltenni, de "ínséges időkben", most, jók lesznek, hiszen kinézetük ellenére nagyon finomak voltak. Többféle tésztába lehet tölteni párolt zöldségkeveréket, ami most nekem vadsóska, cickafark, útifű, csalán, spenót volt. Még tavasszal tettem el, forrón, steril üvegekbe töltve.

A vadsóska szósz alap eltevéséről Erzsikétől hallottam, aki naponta járja kis kutyájával kis falunk környékét, ismer minden termő vadgyümölcsfát és minden más felhasználható növény lelőhelyét. Ha találkozunk, jót szoktunk beszélgetni. Vegyes vadzöldséges szószt Biánál ettem először itt

A süti töltelékében a zöldeket zabpehellyel és kevés reszelt sajttal kevertem. A tészta kelt volt, hajdinaliszt-zabpehelyliszt és zabpehely keverékből. No nem akartam ennyire reformra, de amikor már nekiálltam, akkor vettem észre, hogy nincs otthon "normális" liszt. Az arányokat nem tudom, csak kevertem. Persze csúnya lett, de kísérletnek nem rossz, és el is fogyott. Más tésztába is tölthető vadszósz. Nagyon finom pl. hájasba töltve, sok maggal megszórva az eltett medvehagyma szósz vagy pesztó alap.

Vadzöldséges hajdina-zabpehely süti
Vadzöldséges szósz
Néhány további "virágos" ajánlás az Erdőkóstoló Facebook oldalán, itt

2012. július 6., péntek

A nem ehető eper....


Díszeper (Duchesnea indica)
Sokfelé elszaporodott parkokban, gyepekben. A fűnyírást is jól elviseli. 
Többektől hallottam, hogy kóstolgatják. Termését azonban egyes források enyhén mérgezőnek jelzik, íze sem túl jó. Ehetőségéről tehát megoszlanak a vélemények. 

Felismerése:
Termése nem lefelé lóg, hanem felfelé áll
Virága sárga
Levelei nagyon hasonlítanak az eperlevelekre






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...