2012. április 29., vasárnap

Mentás galagonyavirág ital galagonyavirág gyűjtés idején

A galagonya a "modern ember gyógyszere", a "szív karbantartója", szokták mondani. A stresszes életmód megviseli szívünket, érrendszerünket. A galagonya főként a szív és a keringési zavarok gyógynövénye. Javítja a szív koszorúereiben az áramlást, regenerálja és erősíti a szívünket, lassítja a felgyorsult szívritmust. Hat az érelmeszesedés ellen is. Enyhe nyugtató, vérnyomáscsökkentő. Nem lehet túladagolni. Rohanó életmód mellett és 40 év felett már ajánlott fogyasztása. Gyerekeknek viszont ne adjuk.
  
A galagonya tea íze nem a legjobb, ezért mentával kombináltam. A frissen szedett rövidhajtásokat és ugyanannyi friss mentát leforráztam, majd egy negyed óra  múlva leszűrtem. Még melegen, de nem forrón ízesítettem mézzel, citrommal, majd lehűtöttem. Hasonló hideg gyógyitalt készített nemrégen Javas Zsuzsa is (Limonádé kamillateából).

Akinek ízlik, mehet gyűjteni galagonyavirágot, ill. hajtást, hiszen a rövid, nem fás, virágos, leveles hajtásokat kell gyűjteni, szárítani teának. Nálunk már javában virágzik, fehérbe öltöztek a galagonyabokrok, gyönyörűek. Két igen gyakori galagonyafajt lehet gyűjteni, az egybibés galagonyát és a cseregalagonyát. Nem sokban különböznek. Cserjésedő gyepekben, erdőszéleken, sokfelé előfordulnak. 

Mentás galagonyaital

Egybibés galagonya (Crataegus monogyna)
Galagonyavirágzás a Mecsekben
Teának gyűjtött galagonyahajtások.

2012. április 28., szombat

Színes, joghurtos, elég vad, erdei saláta podagrafűvel, kányazsomborral

Növények a salátában. A medvehagymától (fent középen), balról jobbra haladva:
Medvehagyma levél és virág, csalán, virágzó hagymaszagú kányazsombor,
mezei sóska (lent középen), százszorszép virág, komlóhajtás, podagrafű.
Elég vad erdei salátám hirtelenjében alkotódott, egy rövid, délutáni, faluszéli séta "terméseként". Az alábbi növényeket találtam: Podagrafű, csalán, medvehagyma levél és virág, komlóhajtás, százszorszép virág, vadsóska és hagymaszagú kányazsombor.
Színes, vad, erdei salátám
A csalánt és a komlóhajtásokat kevés olajon megpároltam, a többi levelet nyersen, összevágva, egy szem kockázott paradicsommal és kevés fejes salátával összekevertem. Joghurtos öntettel (joghurt, pici só, méz, csepp mustár, fél gerezd reszelt fokhagyma, őrölt bors, az összevágott paradicsom leve) meglocsoltam, majd rászórtam a pár ehető virágot is. 
  
Hagymaszagú kányazsombor (Alliaria petiolata)


Hagymaszagú kányazsombor (Alliaria petiolata):
Erdőszélén, erdőkben, bokrosokban tápanyagban gazdag helyeken, sokfelé előforduló, változó gyakoriságú, olykor tömeges faj. 30-60 cm-es, szögletes szárú növény, levelei szív alakúak, szélük durván (szinte hullámosan) fogazott. Virágai fehérek, kis csomókban, a hajtáscsúcson nőnek. Termése 5-7 cm-es becőtermés, éréskor fekete magvakkal. Felismerésében döntő, hogy a levelek szétdörzsöléskor fokhagyma szagúak. Április közepétől virágzik júniusig. Összetéveszteni mással nem igen lehet, jellegzetes habitusú és illatú növény. Nyersen ehető, salátákba vagy szendvicsre aprítva (Főzve kesernyés ízű lesz). A legfinomabbak virágzás előtt szedett, fiatal levelei, de később is ehetők felső levelei, az öregebbek keserűvé válnak. Magjai egészben pl. savanyúság fűszerként használhatók.

Podagrafű (Aegopodium podagraria)
Finom fűszeres, kicsit borsos ízű növény, a fiatal még teljesen ki nem terülő levelei a legjobbak. Ahol van, gyakran patakok mentén, általában tömeges. Van jó pár mérgező rokona és nem mérgező hasonlók is, de odafigyelve nem téveszthetjük el. Van, ahol egykor termesztették. Köszvényeseknek fogyasztása különösen javasolt. Köszvényes testrészekre borogatásként is alkalmazható gyógynövény, szárított levelekből pedig köszvényeseknek tea is készíthető. Podagrának az öregujj fájdalmas, köszvényes duzzanatát nevezték. A podagrafüvet itt mutatom be a blogon.


Podagrafű (Aegopodium podagraria) főképp
hegy és dombvidéki patakpartokon, nyírkos erdőkben élő faj 

Podagrafű. A még ki nem terült fiatal levelek a finomak
Podagrafű (Aegopodium podagrarira)
A kép forrása egy nagyon jó cikk az ehető gyomnövényekről, itt.

Podagrafű levele


2012. április 27., péntek

Csalánlekvár és hétvégi túraajánlók, gyűjteni és befőzni valók

Még én sem készítettem, de aki szeretné kipróbálni íme néhány jó hely, ahol már vannak tapasztalatok e furcsaságról. Már csak azért is mert felénk, itt délen kezd romlani a csalán élvezhetősége. Már öregszik, ezért tényleg csak a legfelső leveleket szabad szedni, enni és teának is. Akinek a kertben van csalán, vagy olyan helyen szedi, ahol le lehet kaszálni, ott érdemes levágni, mert újrahajt és ismét finom fiatal hajtásokat szedhetünk róla.

Csalánlekvár források:
Csalán és menta házassága - ritmusakonyhaban.blog.hu
És egy cikk a Szabadföldből - Papp Miklós: Lekvár az egész világ

Hosszú hétvégi túraajánló a Mecsekben:
Medvehagyma virágzás, bánáti bazsarózsa virágzás és "minden szép virágzás" van, és várható.  Kilombosodott a Mecsek, és gyönyörű idő lesz, aki teheti jöjjön ide.

Túrák: Bazsarózsa túra, Üveges hétvége és túra, Mecsek 50 túra, Hazai ízek túra - itt lehet keresni


Aki pedig főzéssel, befőzéssel tölti a hétvégét, annak a hétvégi gyűjtögetni valók és befőzési javaslatok:
A növényekről bővebben a blog ehető fajok felismerése oldalán, ill. amelyikről még nincs, hamarosan írni fogok.
Csalán, komlóhajtás, tyúkhúr, podagrafű, mezei sóska, cickafark levél, útifű levél, pásztortáska levél és zöld termés, zamatos turbolya, százszorszép levél és virág.

Medvehagyma és ibolyavirág az északabbi tájakon.

A zamatos turbolya és a mezei sóska vagy vadsóska eltehető télire, ugyanúgy mint medvehagyma, olajban lesütve, lepárolva, forrón, kicsi üvegekbe töltve és forrón lezárva (mint sokan a lecsót teszik el). Sokat ne együnk sóskából. Heti egyszer elég. Zamatos turbolyát száríthatunk is fűszernek, bár íze nem mérhető a frisshez, de még jó.

Pitypang virág levél és szár a cukorbetegség megelőzésére enyhítésére.

Fenyőrügyet mostantól lehet gyűjteni fenyőméznek igazi mézzel és cukorral is, ill. szörpnek ami torokfájás enyhítésére kiváló. Erről később még írok, erdélyi népi hagyomány.

Virágzik az orgona. Van aki viráglekvárt és szörpöt orgonából is készít, én még nem próbáltam, olvasgatva a neten, úgy látom kell hozzá tapasztalat, mert van aki imádja, van aki kukába dobta. Tapasztalatok:
Orgonalekvár NapmátkánálMakacskakonyhajában, és Eszternél,
Orgonaszörp és lekvár - Kertészleszeknél

Délen már kezd virágozni, és a kezdődő 30 feletti fokokban ki is fog virágozni mindenhol a galagonya. Erdősödő legelőkön tömeges országszerte. Virágos apró hajtásait kell gyűjteni teának. 40 felett (életkorban), heti egy alkalommal ajánlott "a szív karbantartójaként" (gyerekeknek ne adjuk). Aki gyűjti, gondoljon a jövőre is, hagyjon virágot beérni is, mert a galagonyatermésből többek között, finom gyógylekvár is készíthető.

Medvehagyma
Tyúkhúr
A piacon kedvenc zöldségesem mesélte döbbenten:
Képzeljem el volt egy vevője, aki kérte, hozzon neki tyúkhúrt a
biokertjéből. Forró, éppen elkészült kelkáposzta főzelékbe,
apróra vágva, csak nyersen beleszórja, és nagyon
finom plusz ízt ad a főzeléknek. "Hogy mik vannak!?!" 
Zamatos turbolya


2012. április 26., csütörtök

Mezei vagy vadsóskamártás medvehagymával


Mezei sóskamártás medvehagymával: Fele-fele arányban apróra vágott mezei sóskát és medvehagymát olajon megpároltam, vízzel felöntve, sóval, kis borssal fűszerezve, két kanál zabpehellyel puhára főztem. Közben a zabpehely megpuhulva besűrítette a mártást. BioBiától hallottam a Tótok sóskamártásáról. Pontosan nem tudom, hogy készül, de annyit megjegyeztem, hogy a végén egész tojást ütnek a mártásba, és azt egészben hagyják megfőni. Én is így tettem. A tojás a savanykás lében nem is főtt szét. Végül kevés tejföllel, és ha szükséges liszttel behabarva elkészült. A fele arányú medvehagymától a mártás csak egy kis fokhagymás ízt kapott, és nem lett olyan nagyon savanyú, mint magában a vadsóska, ami egyébként jóval savanyúbb, mint a termesztett.  

Vadsóskamártás medvehagymával


Mezei sóska, vadsóska (Rumex acetosa)

A mezei sóska vagy vadsóska (Rumex acetosa) a termesztetthez igen hasonló, jellegzetes nyíl alakú, hosszúkás, tavasszal tőrózsában növő talajon fekvő, nem felemelkedő tőleveleiről ismerhető fel. Réteken gyepekben fordul elő sokfelé az országban. Levelei erőteljesen savanyú "sóska" ízűek. Esős idő után szedve leveleinek savanyú íze lágyul. Tavasztól késő őszig gyűjthető, de túl sokat és túl sokszor nem szabad enni belőle, mert leveleinek oxálsav tartalma enyhe mérgezést okozhat, és az arra hajlamosoknál vesekőképződést is elősegíti. Hosszúkás, nyíl alakú levelei jellegzetesek. Leveles hajtásvégei is ehetők.
 
Amivel felületesen össztéveszthető: Nyíl alakú, de kevésbé hosszúkás, felálló sötétzöld levelei vannak a csak erdőkben élő foltos konytvirágnak, aminek kálcium-oxalát kristály tartalma magas, ezek szájba kerülve szúrós, igen kellemetlen hatásuk, ezzel ne keverjük össze.
Mezei (vad) sóska
Vad  vagy mezei sóska (Rumex acetosa)

A foltos kontyvirág (Arum maculatum) nem ehető, veszélyes faj

2012. április 22., vasárnap

Ehető, vadon élő növények és a természetvédelem


Minden vadon élő fajt kizárólag nem védett területen lehet gyűjteni. A legtöbb ehető faj nem ritka, sőt gyakori gyomnövény, de védett területeken még azokat sem szabad gyűjteni. Vannak nálunk védett, olykor nagyon ritka, ehető, vadon élő fajok is, amik elsősorban német nyelvterületen, a témában készült, magyarra fordított könyvekben szerepelnek. Ilyenkor lektori megjegyzésben szerepel is, hogy a növény nálunk védett, nem gyűjthető.

A szártalan kankalin védett faj. A kankalinvirág ehető,
de Magyarországon ezt az ülő virágú, szártalan fajt,
és talán a többit se fogyasszuk!  

Bővebben a törvényekről és a gyűjtés szabályairól a blog "Jó tudni" oldalán olvashattok.

A legtöbb kérdés a medvehagyma tömeges szedése miatt merül fel.

A növény a Mecsekben, egyelőre, úgy tűnik, még terjed. Ahol sikeresen elszaporodik, ott kiszorít maga körül sok egyéb, addig ott élő erdei fajt. Egyelőre nem az állományáért kell aggódnunk, hanem a tömeges, "ipari méretű" szedéskor az erdő egyéb, medvehagyma között még megmaradt, nem egyszer ritka növényeiért.

A medvehagyma minden része ehető, de természetvédelmi szempontból én nem támogatom a föld alatti hagymák fogyasztását, még a nem védett területeken sem engedném azok gyűjtését. A levelek letépésé, levágása (nem a tövestől és a "húzva-nyúzva" szedés) úgy, hogy minden növényen maradjon levél, kíméletes, és az egyedek túlélését lehetővé teszi. A tövestől szedés, kiásás, pedig nagy kárt okoz az erdő aljnövényzetének egyéb fajaiban.

A virág és a termés fogyasztása sem tűnhet túl természetbarátnak. A medvehagyma virágzása általában elég sikeres, minden egyed egy, vagy több virágernyőt is növeszt, így elég sok virágot hoz, és elég sok magot szór szét éréskor. A virág eltávolítása pedig arra készteti a növényt, hogy sarjahagymákat növesszen. Hiszen ha magról nem tud, akkor hagymával igyekszik szaporodni.

A hagymák kiszedése és a drasztikus teljes levélszedés, amikor szinte tövestől szedik a hagymát, minden levelét letépve, akár hagymástól kihúzva, majd a hagymákat levágva, eldobálva, okozza a legnagyobb kárt a medvehagyma állományában és az erdő aljnövényzetében is.

Javaslatom, hogy akinek van kertje, gyűjtsön vagy vásároljon medvehagyma magokat és vesse el kertjében. Hagymát sem kell kiásni ehhez, és mindig kéznél van a friss medvehagyma. Fontos, hogy olyan helyre vessük, ahol gyöngyvirág nincs a közelében, mert mindkettő jól terjed, így előbb-utóbb összenő állományuk, és akkor nehéz lesz megkülönböztetni mérgezőt az ehetőtől.

Medvehagyma ecet és vad snidling ecet

Fűszeres ecetet készíthetünk sokféle fűszerrel, pl. tárkonnyal, medvehagymával, vad snidlinggal  (hivatalos nevén kígyóhagymával), amit sokan gyűjtenek, és a piacokon is kapható, enyhén fokhagyma ízű, van aki vad fokhagymának nevezi.

Medvehagymaecet, ill. medvehagymás fehérborecet
már leszűrve medvehagyma virággal és levéllel díszítve.
Mellette a készülő vad snidlinges ecet
(remélem ki tudom majd varázsolni a díszítést az üvegől)
Elkészítés egyszerű. Kell hozzá ecet, jobb a nem szintetikus, pl. a fehérborecet, almaecet. Én 6 % os fehéborecetet használtam. Érlelni kis, szélesszájú befőttesüvegbe (hogy a fűszernövényeket ki tudjam venni majd az üvegből) tettem a fűszernek szánt medvehagymát, kb. 10 levelet összetépkedve, és egy másikba a vad snidlinget.  Feltöltöttem ecettel, és mivel éppen volt itthon, három-három kanálnyi muskotályos fehérbort is tettem mindegyikhez kísérlet képpen. Két három hétig, néha megrázva érlelődik, majd leszűrhető, és betölthető szűk szájú üvegbe, de maradhat is a befőttesüvegekben felhasználásig.



Készül a vad snidlinges és medvehagymás ecet

2012. április 21., szombat

Erdei-piaci körkép április végén

A nagy szárazság és az elmút két heti hideg sem kedvez a gombáknak. A más években gombáktól roskadozó piaci pultok helyett, most elvétve látni gombát. Májusi pereszke, kucsmagomba, judásfülgomba ami előfordul. Az ehető vad növények közül kapható még medvehagyma, van aki csalánt is árul és salátaboglárkát és szinte mindig van vadsnidling.

Salátaboglárka, medvehagyma, vad snidling és májusi pereszke
Egyik kedvencem a judásfül gomba
Ízletes kucsmagomba

Cseh kucsmagomba

Folyamatosan bővítem a blog többi oldalát is. Aki régen nézte, kattintson rá pl. a "Növényfelismerés"- re ahol egyre több  ehető faj szerepel. Vagy a "Fűből, fából" oldalalra, ahol a vad növényes receptek linkjeit gyűjtögetem. Akinek van ilyen, küldje el a linket, és beteszem a receptgyűjteménybe. A "Jó tudni" oldalon a vadnövény gyűjtés szabályait és a törvényeket találjátok. Fontos, hogy védett területen semmit nem szabad gyűjteni. A védett területek kereséséhez is mellékeltem térképes linkeket. Az "Utánajártam" oldalon várom a kérdéseket is a témában. Ha valamit nem találtok vagy nem akarjátok keresgélni, utánajárok, és megválaszolom.

2012. április 20., péntek

Zöld mese a Föld napjára

Április 22-én, vasárnap a Föld napja lesz.

Nem mondom, hogy sokszor, de elégszer eszembejut, vajon milyen világot hagyunk gyerekeinknek, unokáinknak. Amióta Zsozsó és Gabó "megérkeztek" közénk, azóta sokkal gyakrabban felmerül bennem, mit fognak ők látni 20 vagy 50 év múlva gyönyörű erdeinkből, rétjeinkből, s vajon lesz-e még tiszta, iható víz, tiszta levegő számukra, vajon a sokat jósolt klímaváltozás bekövetkezik-e. A végeredmény, hogy aggódom és reménykedem, még élhető lesz az a világ is.

BENCSIK ANTAL:  A VIRÁGBA BORULT VÁROS

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy magas fallal körülvett, szürke város, csupa acél és beton. Nem volt ebben a városban egyetlen fa, egyetlen szál virág, de még egy árva fűszál sem, ami megtörte volna az örök szürkeséget – csak gyárak, égig nyúló kéményekkel, füstös kocsmák, és lakótelepek, cipősdoboz méretű, zsúfolt lakásokkal, ahol elnyűtt cipőkhöz hasonló, nyúlott ábrázatú, boldogtalan emberek éltek.

A város urai, három vénségesen vén, nagyszakállú aggastyán, egy szürke vasbetonkupolában laktak a mértani pontossággal megszerkesztett sugárutak metszéspontjában, s vénségük ellenére hatalmas erővel bírtak. Fanyűvőnek hívták az egyiket, Vasgyúrónak a bátyját, s a három közül a legvénebbet Hegyhengergetőnek. Ők emelték a kapuk nélküli, magas fallal körülvett, szürke várost, de hogy milyen régen, arra már senki nem emlékezett. Fanyűvő letarolt körülötte minden erdőt, eltiport minden szál virágot, és gonoszul izzó tekintetével hamuvá perzselte az utolsó fűszálat is. Vasgyúró ölszámra tépte ki a meggyötört föld zsigereit, és egyre mélyebb bányákat fúrt, onnan hordta fel a vasat, amiből a város szörnyű csontvázát összegyúrta. Hegyhengergető büszke, kék hegycsúcsokat morzsolt porrá, abból formált durva betontestet a gyáraknak, kocsmáknak és lakótelepeknek, és abból húzta a város köré az áthatolhatatlan falat, amin egyetlen kapu sem nyílt a külvilágba.

Hogy honnan jöttek, és miért emelték a várost, senki nem tudta, de nem is volt szabad erről beszélni. Annyi biztos csak, hogy ahol egyetlen fűszál felütötte a fejét, Fanyűvő menten ott termett fekete füstöt lehelő vaslova hátán és eltiporta; Vasgyúró folyton újra- és újraformálta az utcákat, kocsmákat és lakótelepeket; Hegyhengergető pedig csak fűtötte a gyárakat, amiknek kéményei szürke port okádtak, mint egy ezerfejű sárkány, homályba burkolták az eget, és megbetegítették az embereket.

Élt ebben a szomorú városban egy kisfiú, aki éppen olyan volt, mint a többiek, csak a szeme volt egy árnyalatnyival élénkebb, mint a társaié. Egyik nap, miközben az utcákon kószált, egy pörgő juharmagot pillantott meg a levegőben. A magocska, amihez hasonlót még soha nem látott, éppen a lába előtt ért földet. A kisfiú gondolkodás nélkül lehajolt érte, és zsebrevágta.

Abban a pillanatban nagy nyikorgás és dübörgés közepette előtte termett Fanyűvő, fekete füstöt fújtató, roppant vaslova hátán, és mennydörgő hangon rákiáltott.
– Nem láttál valami furcsát errefelé, kölyök? De vigyázz, mert ha hazugságon kaplak, azonnal bevetlek egy gyár kazánjába, és rögvest hamuvá porladsz!
A kisfiú szívét összeszorította a félelem, és mármár azon volt, hogy odaadja a magot a város félelmetes urának, amikor az megmelegedett a zsebében, s a melegségtől bátorság öntötte el.


Szólni nem szólt, csak megrázta lehajtott fejét, s a következő pillanatban nagy nyikorgás, dübörgés és fújtatás közepette Fanyűvő már tovább is lovagolt, és eltűnt a következő utcasarok mögött.
A kisfiú pedig, akinek szinte égette az oldalát a meleg magocska, hazaszaladt vele a kicsiny lakásukba, felrohant a lépcsőkön, és elrejtette egy fiók mélyére. A szüleinek sem szólt semmit, amikor hazaértek, mert tudta, nyomban elvennék tőle, s vagy átadnák a város urainak, vagy maguk pusztítanák el félelmükben.

Éjjel aztán, amikor a város ablakai elsötétültek, és az emberek álomba merültek, a kisfiú csendben felkelt ágyából, és kihúzta a fiókot. A magocska halványzölden derengett a sötétben, és ahogy a tenyerébe vette, hirtelen szárba szökkent. Piros bimbó nőtt rajta, s nem kellett egy röpke perc, vörös szirmok bomlottak ki a szeme előtt. A szirmok közül egy hófehér bőrű, szénfekete hajú, zöld ruhába öltözött, aprócska leány emelkedett ki.

A fiú soha nem látott még ennyi színt, és ilyen szép leányt, tündérről meg aztán végképp nem hallott, így hát csak állt megbabonázva. A leány mélyvörös cseresznyeszemet varázsolt elő a semmiből, és a fiúcskának nyújtotta.

– Kóstold meg – szólt csengettyűszóhoz hasonló hangján, és a fiú nem tétovázott.

Csodálatos édesség ömlött végig az ínyén, és elragadtatás fogta el a soha nem érzett íztől. A tündérlány elmosolyodott.
– Ez az élet íze – mondta –, a mesék íze. És ez semmi azokhoz a csodákhoz képest, amik a város szürke falain túl vannak.
– Hogy juthatok ki oda? – kérdezte a fiú.
– Nem kell kijutnod – felelte a lány. – Elég, ha holnap reggel kimész az utcára, földre hullajtod a magot, s a többi már menni fog magától.

Azzal a virág szirmai összezárultak körülötte, felizzottak, és szikrázó, zöld porrá hullva elenyésztek. A sötétben a kisfiú talán el sem hitte volna a történteket, ha nem érezte volna még mindig az ízt a szájában, s a magot a kezében.
Nem tudta lehunyni a szemét; úgy szorongatta a cseresznyemagot a kezében, mintha attól félne, hogy ha elalszik, reggelre mindent elfelejt. Alig bírta kivárni, hogy szülei munkába induljanak, egyből kiugrott a takarója alól, felkapta ruháit, és lerohant az utcára. Ott földre ejtette a magot, s amint az a szürke porba hullott, aprócska hajtás nőtt ki belőle. Egy pillanat sem kellett hozzá, erős gyökereket fúrt a földbe, és akkorára nyúlt, mint a fiúcska. A következő minutumban már ágai is voltak, azokon levelek, és úgy kúszott az ég felé, hogy zöld koronája a magas lakótelepi házak fölé nyúlt. Nőtt és nőtt a cseresznyefa, hét szempillantás kellett csak hozzá, elért egészen az égboltozatig, ahol szétoszlottak a szürke felhők, a nap, a hold és a csillagok játékos fogócskába kezdtek az ágak körül, és soha nem látott, meleg fénnyel öntötték el a várost. Az égig érő fa lombja óvón hajolt a házak fölé; a gallyakon rügyek pattantak ki, és fehér cseresznyevirágok nyíltak rajtuk.

Az égig érő cseresznyefa - Lajó Odil
Pécs, Szent Mór Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 3. c
festménye 2010-ben
De akkor már ott voltak mindhárman, a város vénséges urai. Fanyűvő megmarkolta a fa törzsét, és hatalmas erejét megfeszítve próbálta kitépni a földből, Vasgyúró óriási acélfejszét gyúrt magának, azzal esett a gyökereknek, s Hegyhengergető hatalmas tenyerével próbálta kifordítani a földből. Ám hiába: Fanyűvő erőlködésére recsegett-ropogott a fatörzs, de a vénember csontjai is, és végül ő adta fel a küzdelmet, Vasgyúró acélbaltája kicsorbult a gyökereken, Hegyhengergető körmei elvástak a betonnal és aszfalttal borított földön, amit ő maga teremtett.

Akkor a három gonosz vénember tehetetlen dühében a kisfiú felé fordult, hogy ha a fának nem tudnak ártani, legalább rajta, és a többi emberen álljanak bosszút. Abban a pillanatban lágyan hullani kezdtek a fáról a cseresznyevirág-szirmok, és óvó szirompáncélba öltöztették a város lakóit. Ám ami számukra pehelykönnyű szirom volt, az a három vénembert úgy ütötte és verte, mint a nyári jégeső – jajgatva menekültek a városból, utat törve a szürke kőfalon, és senki nem hallotta többé hírüket.

Az ég zafírkönnyeket hullatott megkönnyebbülésében, ami lemosta a szürkeséget a városról, s az eső nyomán virágok dugták ki a fejüket a földből, ezer és milliárd színnel kápráztatva el az embereket. Futónövények szaladtak fel a magas falakra, és addig feszítették indáikkal, amíg porrá nem omlott. Végre friss szél suhanhatott végig az utcákon, ami kisöpörte a gyárkémények füstjét a városból, az emberek pedig szédelegve nézték, hallgatták, tapintották, érezték és ízlelték a rájuk hulló miriádnyi csodát.

A szemek és a szívek megteltek élettel és színekkel, s nem volt aztán pompázatosabb város a föld kerekén. A világ minden tájáról csodájára jártak szelíd szépségének, amit az égig érő fa oltalmazott. Az emberek pedig hálából gondját viselték, s minden szál virágot, minden egyes falevelet úgy gondoztak, mint saját gyermekeiket, mert soha nem feledték el a három öreg zsarnokságát és a szörnyű, szürke várost, ahol hajdanán élniük kellett.

A mese a Zöldfülű Péter - zöldmesék kicsiknek és nagyoknak c. mesekönyvben jelelent meg 2010-ben

2012. április 19., csütörtök

Már gyűjthető a komlóhajtás

Már szépen hajt a komló. Kellemes, nem keserű ízű hajtásaiból csak úgy, kint az erdőben is lehet csemegézni, de párolva, leginkább talán komlóspárgaként ismert felhasználása.

A komló (Humulus lupulus) jellegzetes, magasra kúszó növény, hajtásai balra csavarodnak. Levelei háromkaréjúak (a legfelső, legfiatalabbakat kivéve), hegyes csúcsúak, érdes tapintásúak. A kifejlett növény felismerése nem nehéz, hozzá hasonló nincs. Kétlaki növény, vagyis a termős és porzós virágok külön növényen vannak. A termős növény tobozvirágzata igen jellegzetes. De vigyázat vannak mérgező kúszó növények, a fiatal hajtásokat is (amiket fogyasztani lehet) biztosan ismerjük fel. Sokfelé előfordul, elsősorban nedvesebb élőhelyeken. A bolygatást is elviseli, elhanyagoltabb szőlőskertekben, gyümölcsösökben is jól érzi magát.

Fiatal hajtásai salátának, más vad vagy kerti zöldséggel keverve, főzeléknek, párolva "komlóspárgának" használhatók. Később tobozai különleges fűszerport is szolgáltatnak. Gyógynövényként már a rómaik használták, a sört azonban a finneknek köszönhetjük belőle. A vadkomló fiatal hajtásából, a komlójövésekből Erdélyben levest, főzeléket készítettek. A komló hegy salátát pedig már a 16. századi erdélyi fejedelmi szakácskönyv is említi.

Sört nem fogok főzni belőle, de később valami mást biztosan. addig is ajánlom az alábbi recepteket.  

Komló (Humulus lupulus) hajtásai. Felhasználni a
levéltelen hajtásvégeket lehet spárgaszerűen,
de a fiatal levelek is fogyaszthatók
A komló kihajtás előtti, föld alatti rügyeit így is fogyasztják.

Receptek Radics László: Ételek erdő mező növényeiből c. könyvéből:

Komló spárga módra: A komlóhajtásokat (250 g) megtisztítjuk, ecettel megsavanyított sós vízben puhára főzzük, jól lecsöpögtetjük. ízlés szerinti fűszeres mártással és kevés citromlével leöntve fogyasztjuk.

Komlóhajtás kucsmagombával: A komlóhajtásokat (500 g) 3 cm-es darabokra vágjuk, ecettel megsavanyított sós vízben puhára főzzük, jól lecsöpögtetjük. A kucsmagombát (200 g) vajon megpároljuk, hozzáadjuk a komlóhajtásokat. ízlés szerint pikánsán fűszerezzük. Világos rántást készítünk, húslével felöntjük, simára keverjük. A komlóhajtást és a kucsmagombát ebben a lében felfőzzzük, besűrítjük. Főtt marhahúshoz fogyasztjuk.

Komlóhajtás bajor módra: 500 g komlóhajtást megtisztítunk, megmosunk, ecettel savanyított sós vízben addig főzzük, amíg a hajtás csúcsa puha nem lesz, besamelmártással és vajjal összekeverjük, sóval, borssal, szerecsendióval, csipetnyi cukorral és jó adag összevágott petrezselyemmel fűszerezzük.

Komlóhajtás fészekben: A hajtásokat (kb. 100 g) citromos, sós vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük, besamelmártásban megforgatjuk. Kenyérszeleteket pirítunk, a spárgadarabokat rájuk helyezzük és minden kenyérszeletet egy tükörtojással borítunk be.

Komlócsíra-főzelék: A fiatal, zsenge komlócsírákat (fiatal komlóhajtásokat) megmossuk, megtisztítjuk, 2 cm-es darabokra vágjuk, lobogó, forró vízben puhára főzzük, szitán lecsepegtetjük. Vékony besamelmártással leöntjük, felfőzzük. Tükörtojáshoz, főtt tyúkhoz vagy főtt marhahúshoz kiváló körítés.

Sült komlócsíra: A zsenge komlóhajtásokat megtisztítjuk, megmossuk, lobogó vízzel leforrázzuk, sós citromos lében 20 percig pácoljuk, lecsepegtetjük, kelt fánktésztával burkoljuk és forró zsírban kisütjük.

Komlócsíra-saláta: A fiatal hajtásokat apró darabokra vágjuk, megmossuk, sós vízben puhára főzzük. Szitán leszűrjük, lecsepegtetjük, sóval, borssal, olajjal, ecettel, csipet rozmaringgal, ízlés szerinti szurokfűvel salátaöntetet készítünk; a komlócsírával összekeverjük, 10-15 percig érni hagyjuk.

Komlóhajtás-saláta: A komlóhajtásokat sós vízben puhára főzzük, hűlni hagyjuk, ízlés szerint fűszerezett majonézzel leöntjük vagy saját készítésű salátaöntettel ízesítjük.

Komlócsíra-saláta melegen: A komlócsírát (200 g) sós vízben addig főzzük, amíg a hajtás csúcsa puha nem lesz, hideg vízzel hirtelen lehűtjük. Lábasban vajat olvasztunk, sóval, borssal, néhány kanál borecettel ízesítjük, ebben puhára pároljuk a csírát. Végül a salátához adunk két tojássárgáját, s ezzel jól összekeverjük.

Mézsör: Körülbelül 2,5 kg mézet 6 l meleg vízben feloldunk, 15 l-es üvegballonba öntjük. 15-20 g komlótobozt, egy szeletekre vágott citromot, fél teáskanál őrölt gyömbért 3 l vízben fél óráig főzünk, lehűtjük, leszűrjük. A léhez 100 g pékélesztőt adunk, majd az egészet a ballonba öntjük. Nyílását kotyogóval lezárjuk, és 3 hétre hűvös helyiségbe (pince, kamra) állítjuk. Átmenetileg se tegyük ki magas hőmérsékletnek. A 4. héten lefejtjük és tiszta csatos üvegekbe töltjük. Hűtőben tároljuk.

Sör: 2 kg malátát 3 l forró vízben feloldunk, ezzel egy időben másik 3 l vízben 15-20 g komlótermést fél óra hosszat főzünk, leszűrjük és hozzáadjuk a maláta főzetéhez. 15 l-es üvegballonba töltjük, hozzáöntünk még 4 l vizet. 2 és fél csomag pékélesztőt feloldunk egy pohárnyi langyos vízben, és a ballonba öntjük. A kotyogóval lezárt ballon tartalmát 3-4 napig 20-24 °C-os helyiségben forrni hagyjuk. Ha az erjedés lelassult vagy megállt, üvegekbe fejtjük a sört, hűtve azonnal, vagy csatos üvegekben hűtőszekrényben tárolva néhány napig fogyaszthatjuk.

Komló a Naspolyakonyhán - blogajánló
Komlóleves Gerdinél, köszönöm, hogy elküldte!

2012. április 17., kedd

Csalános rakott karfiol bulgurral


Ismét csalán (és ha van medvehagyma). 

Csalános-medvehagymás, rakott karfiol bulgurral

Hozzávalók:

Fél, közepes karfiol rózsákra szedve, sós vízben roppanósra főzve, majd apróra vágva,
kb. 10 dkg darálthús sóval, borssal, 1 gerezd reszelt fokhagymával fűszerezve,
4-6 ek bulgur.
A szószhoz:
30-40 db csalánhajtás (fiatal friss hajtás vagy csak a hajtás legfelső, pár leve, mert az öreg levelek rossz ízűek), 2-3 gerezd nagyobb fokhagyma vagy 10-15 db medvehagymalevél apróra vágva, 3 kanál vajas olajon megpárolva, 1 pohár tejföl, kb. 1 dl tej, 2 tojás, só, bors ízlés szerint, mindezt összekeverem.

Kivajazott jénaiban (vagy kerámiaedényben) rétegeztem a fentieket következőképp:
1 réteg karfiol, 2 kanál száraz, nagyméretű bulgur, nyersen rászórva, 1 réteg szósz, 1 réteg fűszeres darált hús, 2 kanál bulgur, 1 réteg karfiol, ismételve, amíg el nem fogynak. Tetejére a maradék szósz, szalonna darabkák, kiskanálnyi tejfölpöttyök, reszelt kemény sajt, füstölt is jó, majd pár darab szalonnakocka vagy vajdarabka. A bulgur és a hús megpuhul, ill. megsül a sütőben. A karfiolt kell egy kicsit előfőzni. A hús kihagyható vagy helyettesíthető pl. tojással. Ha néhány kanálnyinál több bulgur kerül bele, akkor a folyadékot is növelni kell.

2012. április 16., hétfő

Duplán medvehagymás-csalános, sajttal töltött tönkölypogácsa

Mostanában csalánt és medvehagymát együtt használok, mert néha jó, ha egymás ízét kicsit mérséklik. Ha több a csalán a medvehagyma kis fűszeres ízt ad, ha kevesebb a csalán, akkor a medvehagyma elnyomja a csalánízt (amit néha jobb is elnyomni) de a csalán egyben mérsékli a medvehagyma fűszerességét, és azoknak, akiknek a gyomra kevésbé szereti a medvehagymát, ez fontos szempont. No és persze mindkettő nagyon egészséges.

A pogácsák duplán medvehagymásak, mert a tésztába medvehagymás-csalános vajat rétegeztem, és a töltelékbe is tettem a medvehagymás csalános vajból a sajt mellé.

Duplán medvehagymás-csalános, sajttal töltött tönkölypogi 

A tésztához:

25 dkg teljeskiőrlésű tönköly liszt
25 dkg fehér liszt
kb. 2 dl tej
másfél kk só
fél kk bors
fél ek méz vagy cukor
2.5 dkg élesztő
2 dl kefir
1 tojás sárgája
1 kanál olaj

töltelékhez:
20 dkg kemény sajt (nekem most finom házi sajtom volt) kis kockákra vágva
és fűszervaj:
1 vaj, 2 kanál olaj, két kanál tejfől
legalább 20-25 db medvehagyma levél
15 csalánhajtás, csalán felső 5-6 levele, csak a levelek
só, őrölt bors

Langyos tejben, mézzel felfuttatott élesztővel, a hozzávalókból kidagasztottam egy lágy tésztát. Fél órát kelt. Kinyújtottam, majd felét megkentem a fűszervajjal (medvehagyma, csalán, vaj, tejföl, só, bors botmixerrel összekeverve). Ráhajtottam a tészta másik felét. Újra kinyújtottam, majd megismételtem az előbbi lépést. (Ezt lehet többször is, ha vastagabb a tészta.) de én most vékonyra nyújtottam. Ezután fele olyan vastagra nyújtottam mint a végleges vastagság, kb. fél cm-esre. A tésztát gondolatban két félre osztottam. Egyik felébe, a majdani pogik közepébe, kis kupacokba, három-négy sajtkockát, a tetejükre pedig egy kávéskanál medvehagymás-csalános fűszervajat tettem. Ráhajtottam a tészta másik felét, körbenyomkodtam a kis kupacokat. Egy nagy méretű pogácsa szaggatóval kiszúrtam a pogikat a kupacok körül. A leeső tésztát összegyúrva újra nyújtottam, és normális kis pogácsákat szúrtam ki belőlük. Tepsibe téve mindet lekentem tojással, majd egy kis reszelt sajttal megszórva, egy negyed óra kelés után, mentek a sütőbe. Gyorsan elfogytak.


Medvehagymás-csalános, sajttal töltött tönkölypogácsa

2012. április 15., vasárnap

Fűszeres pitypangméz, kicsit másképp

Végre sikerült időt szakítanom, hogy pitypangmézet készítsek. Persze enyhén szólva is csak jóindulattal nevezhető méznek, hiszen cukorszirupról van szó, de legalább gyógynövényes. Azért vagyok kicsit ellenségesnek tűnő, mert én és a cukor nem vagyunk túl jóban. Amikor csak lehet igyekszem helyettesíteni a répacukrot, most kevésbé sikerült, mert másom nem volt itthon, de ki fogom próbálni pl. nádcukorral.  Mézzel azért nem akartam, mert a melegítésnél a méz egészséges hatóanyagai károsodnak, bár a cukortartalma biztosan működne itt is.  
   
Fűszeres pitypangméz

Az ötlet Mária Trebené. Egészség Isten patikájából c. könyvében szerepel a pitypangméz receptje. Én egy kicsit módosítottam.

Kb. egy másfélliteres kisvödröt teleszedtem pitypang virággal. Tiszta helyen szedtem, a gyűjtés előtti napon eső is volt. Így nem mostam meg a virágokat, hogy virágport ne mossam ki belőlük. 
A virágok kb. felét egy nagy lábasba tettem, leöntöttem annyi vízzel, ami ellepte őket. Elkezdtem melegíteni, közben a virágok kicsit összeestek, ezután belepakoltam a többi virágot is. (Az volt célom, hogy minél kevesebb vizet kelljen hozzátennem, hogy utána minél kevesebbet kelljen elpárologtatnom). Hozzátettem 1 biocitrom levét, majd a héját is felkarikázva. Amikor elkezdett gyöngyözni, lekapcsoltam alatta a lángot. Ezután hozzáadtam egy jó nagy csokornyi összekötött, frissen kihajtott citromfüvet, és egy csomag citrom fűszerport is. Kb. 1 óra állás után a citromfüvet és a citromkarikákat kivettem. Néha megkeverve, kb. összesen három órát hagytam állni. Kicsit kesernyés, citromos ízű lé keletkezett. Leszűrtem a virágokat (Lemértem a levet, alig egy lilter volt). Majd a levet egy széles fenekű lábasban (hogy minél nagyobb legyen a párolgási felület) a lehetséges legkisebb lángon elkezdtem párologtatni. Nem forrt, még csak nem is gyöngyözött.  Órákon át párolgott. Majd amikor kb. harmada elpárolgott, hozzátettem 1 kg-nyi kristálycukrot, és ismét feltettem melegíteni. Amíg a cukor olvadt, kevergettem, majd tovább pároltam, de már sűrűn kevergetni is kellett. Ha kezdett forrni, gyorsan lekapcsoltam alatta a lángot, és állni hagytam, majd ismét melegítés. Ezt sűrűn megismételve, végül úgy döntöttem, jó lesz. Forrón üvegekbe töltöttem, két kis befőttes üveg tele lett, forrón lezártam. A maradék fél üvegnyihez, amikor kicsit már hült, kb. haramadnyi, sűrű mézet tettem, hogy egy kicsit igazi méz is legyen.
Nagyon finom lett, és mire kihűlt, egészen sűrű, sötét "mézet" kaptam mindhárom üvegben.  

Korábban a piytpangmézről itt írtam.

Pongyola pitypang vagy gyermekláncfű
Pitypangvirágok

2012. április 14., szombat

Most már tényleg itt a tavasz, ismét csattog a Fülemüle

Ma éjjel hallottam idén, először az éjjel és nappal is éneklő madarunkat a fülemülét. Ha hallom, úgy érzem, hogy minden tökéletes. Most már csak a városban visítozó sarlós fecskék hiányoznak, de ők később jönnek.
 
Fülemüle

2012. április 13., péntek

Díjat kaptam, köszönöm!

A díjat Javas Zsuzsától kaptam, akinek először is gratulálok, majd pedig nagyon megköszönöm, mert nagy meglepetést okozott. Másfél hónapos bloggerként nem számítottam ilyesmire. Igyekszem megfelelni a címnek. 


A díj kötelezettségekkel is jár, 7 dolgot kell elárulnom magamról, amit eddig még nem, és tovább is kell  adnom a díjat 15 bloggernek.

Lássuk:
1. Gabó és Zsozsó legszebb, legnagyobb kincseim.
2. Szerencsés vagyok, mert a munkám a hobbim, és a hobbijaim is a munkámhoz kapcsolódnak.
3. Cicánk "a macska" alapjában fehér színű, de gyakran jön haza feketeként, és egy fotelben alszik, és ezt  nem gondoltam volna még pár éve, hogy valaha megengedem.
4. Nagyvároshoz tartozó kis faluban élek, ahol a természet, az erdő 5 percnyire van házunktól, gyerekkoromat pedig a Gemenci erdő közelében töltöttem.    
6. Készülök arra, hogy belátható időn belül elindulhasson ehetovadnovenyek.hu weboldalam.
7. Szeretnék még minden 24 órához kérni legalább, mondjuk kettő plusz órát (azért csak kettőt, hogy ne tűnjek telhetetlennek).

És akinek továbbadnám a díjat, remélem elfogadják, mert igazán sokoldalúak:

Bányai Gyöngyi pszichowellness-konyhája - Az örömfőzés blogja - mert igen kreatívan használja vadontermő zöldségeket, és ráadásul engem is érintő témával (is) foglalkozik, no és ő is baranyai.
Annamari itt, és itt is olvasható - akinek már is meglevő sokoldalúsága hamarosan bővülni fog.
Pocakpanna paleoblogja, akit sokkal régebb óta olvasok, mint amilyen régóta rendszeres olvasója lettem,  sokat tanultam tőle, sok ötletet kaptam.
BioBia - akit személyesen ismerek és tudom, hogy milyen sokoldalú, és ezzel a díjjal biztatni szeretném, hogy írja is le rengeteg ötletét.
Magdi mindennapi ételei - amik nekem egyáltalán nem mindennapiak. Bár nem régóta követem, máris rengeteg ötletet, módszert kaptam a "nemmindennapi" főzésre. Köszönöm.



És még egy nekem friss, és ha valakit érdekel nem halogatható felhívás: Medvehagyma receptverseny, részletek itt.

Krinsznek köszönet, hogy ezmegaz blogján megtaláltam ezt a versenyfelhívást.
Köszönöm továbbá minden rendszeres olvasómnak, hogy rendszeres olvasóm lett. Köszönöm minden idelátogatónak is, hogy benéz néha. Remélem hasznos, amit itt talál.

2012. április 12., csütörtök

Csalános, olívás tönkölypizza

Családom szívesen elfogyasztja a csalánból készült ételeket. Persze nem árt, ha felismerhetetlen benne a csalán. Pizzán most először próbálkoztam ezzel a nagyon egészséges vad növénnyel:

Csalános tönkölypizza medvehagyma capryval, olíva bogyóval.
(Az esti fotózás, és általában a gasztrofotózás nem erős oldalam,
sokkal finomabb, mint ahogy kinéz.)  
30 dkg-nyi lisztből (fele teljes kiörlésű tönkölyliszt, fele finomliszt volt, de bármilyen liszt jó) és  kb. 1,5 dl langyos tejben felfuttatott,  2 dkg élesztővel, kb. másfél kanál olajjal, kávéskanálhegynyi sóval pizza tésztát dagasztottam. Csak rövid ideig (kb. negyed óra) kell keleszteni. Újragyúrtam, és amilyen vékonyan csak tudtam tepsibe nyújtottam, mert mi a vékony tésztájú pizzakat szeretjük. A tésztát betettem a sütőbe egy kis elősütésre, de csak annyira, hogy a teteje megszáradjon, hogy majd ne áztassa el a szósz. Sokáig nem szabad elősütni, mert akkor később megég az alja.

A csalános szószhoz: 35-40 db aprított csalánhajtást és egy kevés, kb. 10 db medvehagymalevelet (vagy ha az nincs, 1-2 gerezd aprított fokhagymát), kevés olajon elkezdtem párolni, majd kb. 3 dl tejet, és két ek. zabpelyhet tettem hozzá. Sóval és őrölt borssal, fűszereztem, 10-15 percig főztem, 2 kanál tejföl hozzáadása után bevetettem a botmixert (de anélkül is jó, sőt a család felnőtt tagja szerint jobb lett volna anélkül). Ha még nem elég sűrű, liszttel sűríthető annyira, hogy a szósz a pizzatésztán maradjon. Pici édesítés sem árt neki, de a zabpehely ad egy kis édes ízt is.

A kész szószt az elősütött tésztára terítettem. Főtt tojáskarikákat, fekete olívabogyót, tejfölpöttyöket, és hogy itt-ott legyen egy plusz karakteres íz is, pici tavaly eltett "medvebogyót", medvehagyma capryt szórtam rá. Utóbbiról majd akkor bővebben, ha aktuális a készítése. Végül rendesen megszórtam reszelt sajttal. Gyorsan megsül.

2012. április 11., szerda

Galagonyás, törökmogyorós, zabpelyhes süti - cukor nélkül

Még húsvéti sütink volt az alábbi, melynek ötletét Javas Zsuzsa ribizlis mogyorós sütije adta (itt). Nekem ribizlim nem volt, viszont a tavalyi bőséges kökény, galagonya, csipke, berkenye, szeder termés következményeként rengeteg vad gyümölcs lekvár felett "bírom a hatalmat"... egyedül én.... annyira "szépek", hogy gyakran nézegetem őket. Na de ennek vége. Hiszen lassan itt az új termés. Egyet muszáj feláldozni.
     
Galagonyás, törökmogyorós, zabpelyhes, mézes süti
Kevert tésztát készítettem, amit én tojásonként 10 dkg szárazanyag (cukor, liszt, mag), 5 dkg vaj vagy margarin (olaj is lehet) és kb. negyed dl tej, 1 kk sütőpor, csipet só, vaníliás cukor, reszelt citromhéj keverékéből készítek. Családom nem szereti a túl édes sütiket, ezért, aki édesebb szájú, az alábbinál több cukrot is tehet bele.

Tehát:
5 tojáshoz
20 dkg tönkölyliszt (vagy más liszt)
10 dkg lágy zabpehely
10 dkg darált törökmogyoró (vagy mogyoró)
10 dkg cukor helyett 3 jó kanálnyi mézet tettem 
fél csomag sütőpor
1-1,5 dl tej
25 dkg margarin vagy vaj
1 citrom reszelt héja
2 cs. vaníliás cukor vagy fél rúd vanilia,
csipet só
A száraz alapanyagokat összekeverem, belemorzsolom a margarint, majd egyenként belekeverem a tojásokat, végül tejjel beállítom a tészta folyékonyságát. A fentieket összekeverve kicsit folyékony piskótatésztánál töményebb tésztát kell kapnunk.
A tészta felét sütöpapírral kibélelt kivajazott tepsibe öntöttem majd ráeegyengettem egy literes üvegnyi cukormentesen, steviaval főzött galagonyalekvárt, amibe három kanál zabpelyhet tettem, hogy egy kicsit felszívja a lekvár nedveit, és ne áztassa el a tészta alját. Természetesen más, savanykás lekvár is jó. Ezután ráöntöttem a maradék tésztát. Tetejét megszórtam törökmogyoró darabokkal és zabpehellyel. Mutatós, és olyan finom lett, hogy alig tudtam megmenteni néhány darabot a másnapi vendégségbe.    

Galagonyás, törökmogyorós, zabpelyhes süti, cukormentesen

Galagonyalekvár

2012. április 10., kedd

Medvehagyma virágzás a Mecsekben - túra és programajánló

A héten a Mecsekben elkezdett virágozni a medvehagyma. Mindenkinek ajánlom a páratlan látványt a következő 2-3 héten. Errefelé igen kevés hely van, ahol nincs medvehagyma, persze szedni csak a nem védett területeken szabad, és virágzáskor már a levelek el is öregednek.

Ajánlott túrák medvehagyma nézésre és illatszippantásra:

A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség nyílt túrái minden hétvégén, több is: A túrákról bővebben itt.

Medvehagyma virágzás a Mecsekben
Medvehagyma
Vagy: Föld napi barangolás Cserkút környékén. április 21 szombat. Indulás Pécsről. Találkozó a Pécsi autóbusz-pályaudvaron a Cserkútra induló busznál. 9.45-kor. A busz 10 órakor indul és 10.30-kor ér Cserkútra (Cserkút forduló), ahol szintén lehet csatlakozni. A program: Ismerkedés a Cserkúti dombok látványos, reméljük éppen virágbaborult különböző erdeivel, érdekes, mészkerülő növényekkel, medvehagymás, kanyargó patakvölggyel. Közben ismerkedés az ehető és gyógynövényekkel is. Útvonal: Cserkúti dombok körtúra - majd Cserkút - Cserkúti csárda 26-os pécsi helyi busz megálló. Visszaérkezés legkésőbb 3 órakor a 26-os pécsi helyi autóbusszal. A BMMI - JPM Természettudományi Múzeum (http://www.jpm.hu/ /Természettudomány) szervezésben. A túrát vezeti: Dénes Andrea botanikus. Bejelentkezés, és további info: termtud@jpm.hu

Virágzó tölgyes Cserkúton
További medvehagymás vagy gyógynövényes programok országszerte:

Medvehagyma Napok: 2012. április 14. - 15. - Bakonybél. Bővebben itt.

Medvehagyma Virágzás Ünnepe: 2012. április 28.- 30. Táplánszentkereszt. Bővebben itt. Táplánszentkereszten a gyűjtés nem engedélyezett

Gyógynövénytúrák (Lovas  Monoszló, Csepel-sziget Április 14-től hétvégeken). Itt bővebben.

Gyuri bácsi előadásai "Gyógynövényekkel az egészségért" címmel Április-májusban. Bővebben itt.

2012. április 9., hétfő

Illatkóstoló locsoláskor - Illóolaj, parfüm, kölni, illatos krém készítése házilag

Magját valaki Krőzus kezével szórta szét:
menta-kert a patak-part, menta-mező a rét.
A nyáj, ha inni jő le, mentás gyepet tapos,
a forrásnál az árnyék mentától illatos.
Ahol leülsz, ruhádnak vadmenta-szagja lesz,
s amerre jársz, a fátyla utánad lengedez.
Ha levelét kezeddel összemorzsolgatod,
Párizs parfőmje helyett ez lesz az illatod.
S éjjel, ha még nem alszol, s felém nyújtod kezed,
álmomban menta-réten vándorolok veled.
                                                Áprily Lajos: Menta

Húsvét hétfő a locsolás napja hagyományosan. Persze az már nem hagyomány, hogy illatos kölnikkel, parfűmökkel locsolnak. Egykor csak hideg vizet kaptunk mi lányok. Na de ma... az illatok....!

 „Az emberek behunyhatják szemüket a nagyság előtt, a szörnyűség előtt, a szépség előtt, fülüket is eldugaszolhatják a dallamok vagy a hízelgő szavak elől. De az illattól nem menekülhetnek. Mert az illat a lélegzet testvére. Vele együtt lopakodik be az ember testébe, nélküle nincs élet, nem lehet kikerülni. És az illat közvetlenül a szívbe hatol, és ott határozottan dönt vonzalomról és megvetésről, undorról és kedvességről, szerelemről és gyűlöletről.”
Patrick Süskind

Aki "kint" jár biztosan ismeri az erdő ezernyi illatát: a vizes avar szaga, a virágzó fák, vadvirágok illata, a lekaszált száradó széna illata; a gyöngyvirág, az illatos ibolya virágillata, vagy néhány növény illatos levelének utánunk lengedező illatfelhője. A nagyezerjófű citromos, eszméletlen finom illatát az egész növény árasztja.Felejthetetlen egy patakpart, tópart illata, amikor belegázolunk a vadmentába; a száraz gyepekben a kakukkfű, az erdőszéleken a zamatos turbolya illatfelhője, amikor átmegyünk rajta. No és persze mostanság a medvehagymás erdők illata, már ahol előfordul a medvehagyma. Még itt a számítógép előtt is érzem.

Kakukkfű
Van olyan növény ami frissen illtozik, de van olyan is ami szárítva. A széna illatát adó kumarin tartalmú növények szárítva illatoznak. Ilyen több pillangós virágú faj, pl. az orvosi somkóró, vagy galajfélék, mint a szagos müge. (A kumarin illatát élvezhetjük, de gyógynövényként ízesítő növényként csak mértékkel használjuk, mert újabb kutatások alapján a kumarin rákkeltő hatású, azért csak igen kevés fogyasztható belőle.)

De vajon be tudjuk e- lopni ezeket az illatokat lakásunkba. Hogyan használhatjuk az ősi gyógyításhoz, aromaterápiára, illatos krémekhez, olajokhoz. Néhány ötlet erre:

Házi illóolaj készítés:  
Illóoljat készíteni házilag igen nehéz, leginkább egy illóolaj lepárló készülék kellene hozzá, de aki ügyes és kitartó própálkozhat így is: A kiválasztott illatos virágból egy jól zárható agyagedény aljára teszünk egy réteg virágot, beszórjuk finom sóval, majd lefedjük egy réteg finom olajba mártott gyapottal. Utána újra kedzjük a rétegezést: virág sóval, majd olajos gyapot. Amig az edény meg nem telik, vagy amíg van virágunk. Kb. két hétre légmentesen lezárva, meleg napos helyre állítjuk. S ha jól sikerült, az edény alján megkapjuk az illatos olajat.

Illatpárnák készítése:
Az illatos növényeket megszárítva, kis mutatós zsákokba varjuk, és azt tesszük ki lakásunkban a megfelelő helyre. Szárítva is illatozó növények pl. a jól ismert levendula, rezeda, illatos szegfűvek, ibolyagyökér porrá törve, az erdők illatos növénye a szagos müge, amit egykor szintén használtak illatosításra (no meg ő a jól ismert "erdőmesterként" is, de fogyasztásával vigyázat! kumarintartalma rákkeltő nagyobb mennyiségben). Levendulalány saját készítésű illatzacskói a Kifli és Levendula blogról itt adhatnak ötletet a dolog kézműves részére. 

Illatos potpourri:
Amikor is díszes tálkába helyezve, esztétikuson, a színek, formák harmóniáját is jól eltalálva rendezzzük el az illatos és mutatós növényeket. A potpourriba bármilyen illatos virágot, levelet vagy termést tehetünk, de színes növények és termések is szóba jöhetnek. A legtöbb ilyen keverékben maga a szárított növény, vagy virág adja az illatot, de illóolajokkal is felfrissíthetjük minden héten. Ha az illat gyengül, zárjuk dobozba, tegyünk mellé újabb illatos növényt vagy illóolajat cseppentsünk rá, majd ismét mehet a tálkába. Felhasználható illatos és dekoratív növények, nem csak vadnövények: Rózsaszirom, levendula, rozmaring, kakukkfű, citromfű, oregánó, citrom és narancshéj, fahéjrudak, fenyőtoboz, szagos müge.

Parfümök készítése kész illóolajjal:
A természetes parfümök legjobb alapanyaga a jojobaolaj, amely sokáig konzerválja az illatot, és bőrnyugtató hatása is előnyös és jól eltartható tartósítás nélkül is. 10 ml jojobaolajhoz 20-30 csepp illóolajat keverjünk. Ezután a parfümünket 2-3 hétig tartsuk sötét, hűvös helyen - ennyi idő alatt összeérnek benne az illatok.

Kölnik készítése kész illóolajjal
5 ml etilalkoholba 60-120 csepp illóolajat vegyítünk, majd 80-100 ml desztillált vízzel tovább hígítjuk a keveréket.

Illatos krém (külsőleg használva) készítése:
Krém készítésekor a virágot vagy az illatos növényt gyógynövényt apróra vágjuk, disznózsírban állandó keverés mellett sütjük, de csak 1-2 percig, azután lefedjük és egy éjszakán át állni hagyjuk. Majd másnap felmelegítjük és leszürjük a zsírból a növényeket. Hideg helyen tároljuk.

Illatos olaj (külsőleg használva) készítése:
Az illatos növényt, de akár gyógynövényt is felaprítva lazán, zárható üvegbe tesszük, hidegen sajtolt semleges illatú olíva olajjal vagy jojoba olajjal teletöltjük az üveget. Két hétig napos helyen tároljuk, de éjszakára soha nem a hagyjuk kint az udvaron. "Hodfény ne érje!"  Ezután leszűrjük, kipréseljük, és jól zárható üvegekbe töltjük. Így hosszabb időn keresztül eltartható, felhasználható. A jojoba olaj a legtartósabb, nem romlandó olaj. Külsőleg használható.

Virágolaj-készítés 
Ajánló:  Javas Zsuzsa illóolajos házi készítésű fürdőkorongja






2012. április 8., vasárnap

Ehető vadnövényes recept és blog ajánló

Ma csak ennyi sikerült nekem:

Néhány húsvéti, ehető vadnövényes ajánló olyan blogokról, ahol ma sem lustálkodtak:

Báránysajt falatkák turbolyás majonézzel Gabojsza konyhájából: itt

Gőzön párolt keszeggel töltött ravioli, barna csiperkés-medvehagymás-mascarponés szósszal Select Food-tól: itt.

Csalánfőzelék Gabojsza konyhájából: itt

Zsályás medvehagymás sertésszűz leveles tésztában Wannabechef-től: itt

Medvehagymás sonkás muffin Nosalty-tól: katt ide

Medvehagymás kelt locsolóknak is: a pszichowellness-konyha-n itt.

Medvehagymaleves töltött kucsmagombával Közösgombától: itt
Vajon párolt kucsmagomba medvehagymakrémleves: itt.

2012. április 7., szombat

Tavaszi mese a természetről Húsvétra

Gyönyörű Húsvétot! Erdőjárást, erdőkóstolást kívánok Mindenkinek e csodálatos írással!

M.Simon Katalin: A gyümölcsfák menyegzője

"Elállt a szél lélegzete is, amikor éjszakai nyugalmából felkelve megpillantotta a csodálatos földi tüneményt."


Március havában a tél hosszú útra készült, eljött ideje annak, hogy hazatérjen az örök hó országába, oda, ahonnan jött. Pihenni vágyott. A nálunk töltött hónapok próbára tették minden csöpp erejét. Mert volt ám munkája elég! Őrködött fák és bokrok téli álma fölött, hóbundával takargatta az őszi búzavetést, jégtáblával borította a tavakat, folyókat, hogy a víz mélyén telelő halak meg ne fázzanak! Nem feledkezett meg a hegyekről se, bőven szórt havat rájuk, hogy síelni vágyó embereknek kedvét töltse. Boldogan teljesítette sok-sok gyermek és szüleik kívánságát, hogy fehér legyen a karácsony, és csikorgó hideg köszöntse az új esztendőt! Így nem csoda hát, ha márciusra úgy elfáradt, hogy rogyadozó térdekkel indult el útjára, melynek végén megérdemelt pihenés várta.

Látta a Nap a tél igyekezetét és leküldte hűséges sugarait, kísérjék el útjának egy részén, és segítsenek neki eltakarítani a hófoltokat erdőkről, mezőkről, kertek mélyéről, és lelkükre kötötte, hogy ha folyókon jeget találnak addig törjék–zúzzák, míg teljesen vízzé nem válik.

Így is történt. Március végére a jó öreg télnek már híre-pora se maradt. Akkor Tavasz-tündér kihirdette, hogy elkezdődik a készülődés a fák menyegzőjére. Nagy sürgés-forgás támadt égen-földön, mindenki segédkezni szeretett volna, hogy ez a különleges esemény minél ünnepélyesebbé váljon. A Nap nem fukarkodott fényével, beragyogta a fák koronáját, így ébresztgette az ágakon szundikáló rügyeket. Enyhe szél meleget lehelt rájuk, óvta az éjszaka hidegétől, nehogy bántódás érje őket. Habfelhők langyos esővel locsolgatták a fák tövét, hogy jusson bőven táplálék a születendő rügyeknek.

És a fák boldogan sütkéreztek a napfényben, lágyan ringatták ágaikat a könnyű szélben, és gyökereik mohón itták a föld nedveit, amelyből táplálkoztak a szépen növekvő rügyecskék. Míg egy április eleji napon megtörtént az első csoda! Egy reggel arra ébredt a világ, hogy a kajszibarackfák rügyeiből millió-millió apró rózsaszínű virág bontakozott ki. Úgy tündököltek a napsütésben, mint selyembe öltözött menyasszonyok az oltár előtt. Elállt a szél lélegzete is, amikor éjszakai nyugalmából felkelve megpillantotta a csodálatos földi tüneményt.

Barackfák nyitották meg a gyümölcsfák menyegzőjének ünnepét. Nemsokára követték őket a cseresznyefák, ugyancsak rózsaszínben pompázva. Majd szilva-, meggy-, körte-, és almafák bontották ki hófehér palástjukat a csodáló tekintetek örömére. Tündérlakká varázsolta a tavasz a kerteket. A szelíden mosolygó selyemszirmoknak méhecskék bókoltak, és emésztő szomjukat leheletkönnyű kelyhekből friss nektárral oltogatták, míg díszes pillangók epedezve lejtettek tündértáncot kecses virágok körül. Ennyi szépség láttán az emberek boldogan mosolyogva jártak-keltek az utcákon.

Estefelé, amikor harmatcseppek csillogtak fák karján ringó szirmok bársonyán, a bokrok tövében megszólalt a csalogány és páratlan szépségű hangján dicsőítette az ünneplőbe öltözött gyümölcsfákat.

Májusban ért véget a mesebeli menyegző, amikor a fák levetették hófehér ruháikat és helyébe zöldet öltöttek. Ekkorra az ágakon már apró gyümölcsbogyókat láthattak a figyelmes szemek, amelyek békésen sütkéreztek a nyár eleji napsütésben. A fák odaadással érlelték termésüket. Így vált a fák virágzásának ideje örömünneppé a tavaszban, amely évről évre megismétlődik, és hálával tölti el az emberek szívét a csodatevő természet iránt.

A mesét a Héttorony Irodalmi Magazinban olvashatják itt
M. Simon Katalin további csodálatos alkotásai itt olvashatók

Bár nem vad és nem zöld, de ajánlanom kell annyira nagyszerűek Limara húsvéti mézeskalácsait, különösen a violás-levendulásat. És aki nem ismeri a blogot ajánlom nézzen körül ott!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...