2012. március 31., szombat

Az erdő hangja

Ma hallottam idén először barátkát. Már nagyon hiányzott, de jó!!! Trillázása, erős messzire hallatszó hangja egyszerűen elképesztő. A legszebb hangú nappali énekes. Annyira megnyugtató, hogy ismét hallható. 


2012. március 30., péntek

Pitypangméz-szirup-szörp-zselé, kökényvirág

Ma végre esik, és kicsit lehűlt. Nem igen gondoltam volna, hogy tavasszal is örülni fogok egyszer ennek (nyáron már rendszeresen). Most azért örülök, mert ebben melegben és szárazságban a tavasz és tavaszi növények is csak elvágtatnak mellettünk. Pár napja még csak az láttam, hogy valami előbújt, most meg már elvirágzik. Azt sem tudom melyik növényről, írjak mert annyiról kellene. Pásztortáska, tyúkhúr, cickafark, podagrafű, zamatos turbolya, erdei gyömbérgyökér, hagymaszagú kányazsombor, vadsóska, kökényvirág, pitypangvirág mind mind most aktuális. Soha nem fogom utolérni a tavasz vágtatását ez biztos, de előbb utóbb sort kerítek a fontosabb növényekre. A hétvégén kellene pitypangvirágot szedni mézet, zselét szörpöt eltenni, akár ibolyával keverve, kellene szedni kökényvirágot szárítani és még csalánt és medvehagymát is eltenni, mert amit eddig sikerült, az tuti nem lesz elég. Közben csírázik a tönkölybúzám is,  alig várom, hogy kipróbáljam a csíramálét, ha kész lesz beszámolok róla.

(Újabb bejegyzésben: én is készítettem pitypangmézet, itt olvasható.)
(Szintén újabb bejegyzésben pitypangszörp más módon Krinsznél: ezmegaz-krinsz.blogspot.com - pitypang-szörp)
Pongyola pitypang vagy gyermekláncfű

Ha valaki nálam kicsit jobban ráér, akkor a hétvégén a feladatok:
 
Kökényvirággyűjtés, ehető és gyógyító, lehet szárítani. Felhasználása  Antal Valinnál itt.

Virágzó kökénybokor (Prunus spinosa) 
Pongyola pitypang virágok
Aki pitypangvirágból szeretne készíteni finomságokat, sok receptet talál a hálón, most már nagyon virágzik, persze később is fog, de most az igazi.  
Pitypangméz -brannaghpraktikain itt, vagy
Pitypangméz itt is, Lévai tanyán, vagy
Pitypangmez-pitypangszirup itt, nosalty-nál
Mindegyik Mária Treben egészség Isten patikájából könyvében található receptjén alapul.

Zselét is lehet készíteni, ha az elkészült mézet almapektinnel zselésítjük.


2012. március 29., csütörtök

Ajánló: Select food Ibolyás tápiókapudingja mákos-kakaós „földben”, cserépben


Egy nagyon jó ötlet:
Select food: Ibolyás tápiókapuding mákos-kakaós „földben”, cserépben

Csalános finomságok gyűjteménye

A csalánnal ugyanolyan szabadon lehet kísérletezgetni, mint a medvehagymával vagy a többi tavaszi erdei levélzöldségnövénnyel. Gyűjtése ilyenkor és kb. még egy hónapig ideális, aztán már csak a felső hajtásvégeket szedjük, mert az öreg leveleknek nagyon nem jó az íze és az állaga sem.

Én nyersen is szeretem salátákban más zöldekkel és kerti zöldségekkel, almával túróval keverve. Fontos, hogy a csalánszőröket hatástalanítsuk. Apróra vágva vagy folyó hideg víz alatt mosva, ill. forró vízbe mártva hatástalaníthatunk.


Készíthető belőle leves, krémleves, főzelék magában vagy keverve más zölddel, sárgarépával, burgonyával, csicsókával. Keverhető palacsintatésztába és töltelékbe. Keverhető kifőtt tésztába és tésztaszószba. És keverhető kelt tésztákba is a tésztába vagy töltelékbe. Én el tudom képzelni pollentába is vagy pollenta tetejére egy fűszeres szósszal (hogy tegnapi kiskacsák eledelére is visszautaljak).  Saját receptem nincs leírva, mert nem igen mértem a felhasznált mennyiségeket, de mint sok mindenből a világháló gazdag csalánételekben is. Így összegyűjtöttem párat:

A főtt ételeket érdemes úgy készíteni, hogy a forró vízbe dobott csalánhajtásokat elviselhetővé hűtve vágjuk apróra, majd ezután dolgozunk vele.

Csalános gőzgombóc Gertrud Sherf könyvéből:

150 g friss csalánhajtás, 400 g, főtt burgonya, 1 tojás, 100 g reszelt parmezán, 100 g tönkölyliszt, 100 g tönkölydara vagy búzadara, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, szerecsendió, 50 g olvasztott vaj.
A csalánt forrásban levő vízbe tesszük, és újra felforraljuk, majd leszűrjük, összevágjuk. A tört burgonyát és 80 g parmezánt, vaj kivételével a többi hozzávalóval összegyúrjuk, majd kis gombócokat formázva forró vízbe téve, kifőzzük. A leszűrt főtt gombócokat olvasztott vajjal és a maradék 20 g. parmezánnal megszórjuk.

Csalánételek (csalánleves, csalánfőzelék, csalános palacsinta, csalános spagetti és csalános túrókrém) a Biotippek.hun

Csalánfőzelék suszterpityókával - Fakanálforgató tollforgató

Finn csalános, rozsos kenyér Lúdanyónál

Tavaszi csalánleves a Tutireceptekről

Mindmegette csalánleves

Székely csalánleves

És további nagyon sok a Terebessen

Tartósítani elsősorban szárítva ajánlom, főzéshez és teának is. De lehet fagyasztani is, és meg lehet próbálni olajban lesütve, mint a medvehagymát. (ld. korábban). Csalán azonban elég sokáig lesz még a szabadban is frissen, és a hajtásvégek akkor is finomak.

Jó csalángyűjtést! A kesztyűt és az ollót senki ne hagyja otthon! Jó ha mindig nálunk van, ki tudja mikor jön szembe néhány csalántő.





2012. március 26., hétfő

Medvehagymás virslis és sonkás bagett

Kisfiam szinte minden reggel virslis bagettet enne. Ki győzi ezt?! Ezért a hétvégén kipróbáltam a házi bagett sütést. Készítettem sima virsliset, medvehagymás virsliset és medvehagymás sonkásat.

Tészta:
Sokszor sütök kelt tésztákat, így nem nagyon mértem semmit (ez persze nem az igazi bagett-tészta). Kelt tésztát készítettem kb. fél kg teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztből, amit nem régen egy termelőtől sikerült vásárolnom. 2dkg élesztőt pici cukorral, langyos tejben felfuttattam, majd a fél kg lisztből langyos tej-víz keverékével, és kb fél dl. medvehagymás olajjal lágy tésztát dagasztottam, a só ki ne maradjon. Tojássárgája is mehet egy bele, de én már nem használom a mai tojásárak mellett, mert anélkül is finom. Hagytam kelni fél órát, majd újragyúrtam, és megformáztam a bagetteket.

Töltelék:
Medvehagymát és kicsi spenótot apróra vágva megpároltam, összekevertem tejföllel és lágy zabpehellyel (kb. 2-1-1 arányban, ha kanállal mérem). Zabpehellyel, hogy a tejföl nehogy eláztassa a tésztát, és kicsit krémes legyen a töltelék. Só, bors. Rendesen megpakoltam vele a bagettek közepébe vágott kis táskát, rátettem a félig, karikázva elvágott virsliket, ill. a kockázott sonkát, jó sok sajttal megszórtam. 

Lehet, hogy ez már nem is olcsóbb mint a pékségben? De nagyon jó lett! Ezt vittük a hétvégi túrára, nem kellett szendvicseket gyártani.    

Medvehagymás bagettek

Ajánló:

Annyira jól néz ki és olyan finom lehet, és teljesen erdei, ezért ajánlanom kell ezt:  

2012. március 25., vasárnap

Medvehagymás jótanácsok

MEDVEHAGYMÁS "JÓTANÁCSOK":
Medvehagymaszezon van, ezért nem árt, ha vigyázunk is a medvehagymára, és a többi ehető vadnövényre, később is szükség lesz rájuk. Hiszem, hogy lehet úgy gyűjteni, hogy nem ártunk a növénynek és az életközösségeknek, erdőnek, rétnek sem.
A régi emberek gyakorlati tudásában századok tapasztalata halmozódott fel. Gondoltak a jövő évre, és az azt követő évre és gondoltak a gyerekeiknek szánt természeti javakra is. Azt az erdőt, amit utódaiknak szántak nem vágták ki, azt a rétet, amin majd még unokáik is legeltethetnek, nem törték fel. Nem rabolták le egy év alatt, a gyors haszon reményében saját és közösségi erdeiket, gyepjeiket és úgy gazdálkodtak földjeiken, hogy a talaj se merüljön ki. Ezt mára elfelejtettük.


Aki gyűjt, saját magának gyűjtsön....., semmiből nem kell sok....

A medvehagyma egy hagymából két levelet hajt, ha mindkettőt teljesen leszedjük elpusztul a hagyma is. Én a leveleket félbe tépve vagy vágva szedem, akkor még a levél alulról tovább tud nőni, mert alulról és nem csúcsból nő.

A tartósításról átmenetileg levettem az anyagot.










2012. március 24., szombat

Ehető virágok? Persze! Elsőként az ibolyáról..

A kertünkben már ezerrel virágzik az illatos ibolya (Viola odorata). Ezért itt az ideje, hogy ez ehető virágokról és elsőként az ibolyá (k) ról is összeszedjem a tudnivalókat.

Elég sok kerti és vadon élő növény virága ehető, változatosan elkészíthető, főképpen édességként. Gondoljunk a közismert bodzára vagy akácvirágra. Virágmézek, virágszirupok, szörpök, kandírozott virágok, virágzselé, virágkrémek, pudingok, virágecet, bundában sült virágok és gyógynövénykészítmények is ismertek. Ehető virágokkal kapcsolatban több weboldalt és gasztroblogot is felsoroltam az ajánlott irodalomban, és még bővíteni fogom.

Ibolyás cukor

Az illatos ibolya és a a rokonai a kerti árvácskák azok, amelyek gasztronómiai, ill. gyógynövény irodalom ehetőként említ. Több ibolyafaj is él hazánkban, köztük védett fajokkal is. Hogy biztosan mindegyik faj ehető-e (valószínűleg), de erről nem találtam információt egyelőre. Arról sem viszont, hogy valamelyik mérgező lenne. Mindenesetre, aki használja, illatos ibolyát használjon, óvatossságból és persze természetvédelmi szempontból is, mert vannak védett ibolyák is. No és persze a kívánt gasztroélményhez is fontos az illat.

Az illatos ibolya szára levéltelen, csak tőlevelei vannak, levelei szív alakúak, indákat fejleszt, virágai kék színűek, illatosak. Kertekben, bolygatottabb erdőkben és gyepekben is alaposan el tud szapordni, szinte kiírthatatlan.


Az ókorban is használták, ibolyaesszenciaként, szerelmi bájitalok készítésére. Shakespeare Szentivánéji álom című darabjában is ebből készít szerelmi varázsitalt az egyik szereplő. A franciák és az olaszok olajat préselnek a virágokból az illatszeripar számára; leveleiből pedig ibolyalevél-olaj készül. A virág esszenciából készített ibolyaszirup francia találmány, de ugyanezt a szirupot felhasználják Amerikában ibolyás teasütemény és mályvacukor készítésére. A leleményesek sütemények, pudingok, jégkrémek, saláták díszítésére, illatosítására használhatják. Kis fantázia... kísérlezetgetés..... A legötletesebb megoldások között találjuk a jégkockába, vagy egy egyszerű gyümölcstorta felső zselérétegébe zárt ibolyavirágokat dekorációként, esetleg a kandírozott ibolyavirágot, mely Sissi kedvenc desszertje volt. Angliában közkedvelt édesség az ibolyakrémmel töltött étcsokoládé korong is, Franciaországban pedig az ibolyával ízesített likőr, a Creme Yvette. Régi magyar szakácskönyvekben is szerepel már ibolyaecet vagy éppen ibolyazselé receptje. pl.: A magyar gazdasszony teendői között is: itt. Gyógynövényként is ismert. Az ibolyaolaj (külsőleg), az ibolyaszirup és ibolyatinktúra pedig főképp torok- és mandulagyulladásra ajánlott szerek. Régi magyar szakácskönyvekben is szerepel már ibolyaecet vagy éppen ibolyazselé receptje
Fiatal levelei salátaként, levesekben, túróhoz, stb. szintén fogyaszthatók.

Fontos: Túlzásba nem szabad vinni fogyasztását, mert a virága és gyökere nagyobb mennyiségben fogyasztva hánytató, hashajtó hatású.

Kandírozott ibolya Bányai Gyöngyitől 
Én is ki fogom próbálni felhasználását, addig is a fenti fotó tulajdonosa engedélyével (köszönöm) szívesen ajánlom a pszichowellness-konyha.blogot Bányai Gyöngyitől, ahol a kandírozott ibolya elkészítése éppen most olvasható. Olyan gyönyörű, hogy saját készítésű ajándéknak is kitűnő. Jól elkészítve sokáig eláll.

További gasztroblogok az ibolyavirág többféle felhasználásával:

palocprovence.blogspot.com (ibolyaecet, kandírozott ibolya)
Ibolya tea, szörp, és zselé - Kertész leszek
selectfood.blogspot.com (ibolyás cukor, méz, zselé, kandírozott ibolya)
Ibolya minden mennyiségben - kerteszleszek
Én a kandírozáshoz a nyers tojáshasználat miatt, biztos, ami biztos szalmonella mentesnek jelzett tojásokat veszek majd, mert kapható olyan is.

Holnap a medvehagyma olajos, házi tartósátásával kapcsolatos tapasztalataimat szeretném összefoglalni.

2012. március 22., csütörtök

Zöld mese - szünet


Kicsit kiakadtam tegnap, annyi, a város szélére kihordott szemetet láttam. Most még a zöld növényzet sem fedi jótékonyan a sok limlomot. Ezért, és mert ma "főzni" nem lesz időm, egy kis zöld mese a Zöldfülű Péter - zöldmesék kicsiknek és nagyoknak c. mesekönyvből. 

  
Mészáros Gabriella: Sziszőke

Ezen a reggelen Sziszőke, a szőke kis angyal Menta kiabálására ébredt.
– Ébresztő angyalok! Itt a nagytakarítás ideje! Tisztává kell varázsolni az Angyalvárat! Törölni, porolni, szemetet szedni! Nem nézhetnek az emberek a Földről piszkos, szürke égboltot! Ébresztőőő!!!
Távolból érkező szavait a maga után vonszolt hatalmas szemeteszsák surrogó zaja kísérte. Sziszőke kelletlenül bújt ki meleg habfelhő paplanja alól, ahol addig az igazak álmát aludta. Az ágy szélén lógatva meztelen lábacskáját, borúsan nézett maga elé. Dugába dőlni látta tegnapi tervét. Hosszas könyörgés után ugyanis sikerült Freskót – az Angyalvár művészét –rávennie, hogy ma együtt fessék és formázzák a felhőket, erre meg jön Menta és keresztülhúzza a számítását.
– Miért kell minden hónapban nagytakarítást rendezni ebben a huzatos várban, ahol a szél csak úgy száguldozik keresztül a szobákon! Nincs is ideje megülni a pornak, s már viszi a szél ki az ajtón, ablakon! – morgolódott, miközben a hátára csatolta égszínkék szárnyacskáit.
Már csak a glóriáját kellett a fejére tenni és készen állt volna a takarításra, de sehol sem találta. Még emlékezett, hogy este, lefekvés előtt a szobájában gurigázott vele, ám arra nem, hogy utoljára hova is gurította. Kereste az ágy alatt, a szekrény mögött, a halomba dobált angyalruhák között, de úgy eltűnt, mintha kámforrá vált volna. Menta – az ügyeletes angyal – hangja már fenyegetően közelről hallatszott, amikor végre meglátta az ajtó és a fal közötti sarokban egy papírrepülő alól kikandikálni. Odaröppent, hogy felkapja, ám abban a pillanatban betoppant Menta. Sziszőkének épp csak annyi ideje maradt, hogy félreugorjon a kicsapódó ajtó elől. Ekkor tompa csattanás hallatszott. A kitáruló ajtó a falhoz lapította a glóriát, ami az erős ütés hatására tojás alakúra formálódott.
Buzás Bettina rajza 

– A glóriám! – kiáltott fel kétségbeesetten a kis angyal. – Hogy fogom így hordani?
Feltette a fejére és a tükör elé szaladt. Olyan mulatságos látványt nyújtott a kajla glóriával, hogy az egyébként komoly Menta a hasát fogta nevettében.
– Alkalmi glóriád lett Húsvétra! – nevetett harsányan, könnyeit törölgetve.
– Majd adok én neked alkalmi glóriát! – gurult dühbe Sziszőke s a nála jóval magasabb Menta felé indult, hogy jobb belátásra bírja.
 – Ne ugrálj Szöszike, inkább hozd a felhalmozott szemetedet! – bosszantotta tovább a kis angyalt Menta, aki már élvezte, hogy az unalmasnak indult nagytakarítás ilyen vidám fordulatot vett.
– Nem vagyok Szöszike! – kiabálta Sziszőke és Menta mellé érve dühében nagyot rúgott a degeszre tömött szemeteszsákba.
A zsák – megelégelve, hogy kora reggel ilyen bánásmódban részesül – kirepedt és ontotta magából a belegyömöszölt szemetet. Mindez még nem volt elég. Egy hirtelen jött szélroham kivágta az ablakokat és felkapta a szemetet, teleszórván vele az Angyalvár folyosóját, majd a levegőben keringő szemét tovább folytatta útját s a nyitott folyosói ablakon át kijutva záporozni kezdett le, a Földre. Ijedten nézett egymásra a két angyal, de tenni a baj ellen semmit sem tudtak…
– Tűrhetetlen! – zengett Kozmosz hangja, amikor a megszeppent Sziszőke egyik lábáról a másikra állt előtte, félrecsúszott glóriájával a fején.
Kozmosz volt a legtekintélyesebb főangyal, aki a rendet felügyelte és Sziszőke szerencsétlenségére épp akkor nézett le mindent látó távcsövével a Földre, amikor az égből érkező szemét azt jócskán beborította.
– Tűrhetetlen! – ismételte még egyszer. – Ilyen rendetlen angyalt még nem látott az Ég! Nem elég, hogy poros a szárnyad, meg pókháló lóg a glóriádról! Nem elég, hogy a szobád szemetes, de szétszórtad azt is, amit Menta összeszedett, sőt még a Földet is beborítottad vele! Büntetést érdemelsz, példás büntetést!
Kozmosz összeráncolt homlokkal nézett ki az ablakon az összepiszkolódott felhőkre és töprengett.
– Délutánra ezüstfehér fellegek úszkáljanak az égszínkék mennybolton! A Föld újra kék és zöld legyen, ne ilyen szürke porgolyó! Neked pedig sürgősen le kell zuhanyoznod Balzsam doktor jóságcseppjeivel! Nem azért találta fel, hogy egyesek elmulasszák használni és hiányában haszontalanságokat kövessenek el! Jobbulást kívánok Sziszőke! – köszönt el zordan, majd választ sem várva hátat fordított s elrepült.
Sziszőke pár perc múlva már az ámbra és nektár illatú jóságzuhany alatt gondolkodhatott azon, miként fogja a főangyal parancsát végrehajtani. Szerencséjére, maga Menta sietett a segítségére egy nagyszerű javaslattal, hisz mégsem lett volna illendő magára hagyni a bajban a kis angyalt. Nem sokkal később Sziszőke már egy hatalmas, hosszú csövű szerkezettel a kezében állt az Angyalvár teraszán.
– Ha ez itt fönt hatásos, akkor ott lent is működnie kell! – pillogott le, majd az égi porszívó csövét a Föld felé irányította.
Mint egy szomjas elefánt a vizet, úgy szippantotta fel a sok lepottyant mennyei limlomot a masina, így délre már a ragyogóan kék-zöld Földben gyönyörködhettek a fellegek közül lekukucskáló angyalok. Sziszőke elégedetten csapta össze a tenyerét, s vígan repült Freskóhoz felhőket formázni, ahogy azt tegnap elképzelte. Freskót azonban nem találta jókedvében.
– Teljesen fölösleges a munkánk! Festünk, formázunk, szépítünk, alattunk pedig egy poros, szürke Föld forog-gömbörög. Az emberek örömmel tekintgetnek fel a mi szépséges, kék mennyboltunkra, az bezzeg nem érdekli őket, hogy mi nem gyönyörködhetünk az általuk cseppet sem tisztán tartott golyóbisukban!
– Nem lehet piszkos, hiszen magam tettem rendbe még ma reggel! – bizonygatta Sziszőke.
Lenézett a Földre és nem akart hinni a szemének.
– Ez nem igaz! Már megint hogy néz ki?!
Abbahagyta élete első bárányfelhőjének formázását, pedig már majdnem elkészült vele.
- Én fogok megint kikapni Kozmosztól! Miattuk! De most nem is csináltam semmi
rosszat!
Faképnél hagyta Freskót és egyenesen Balzsam doktor laboratóriuma felé röpült. Kis idő múlva pedig különös módon már az esőfelhők között ügyködött.
– Ha rajtam segített, rajtuk is segíteni fog! – hajtogatta bizakodva.
Sorban beletöltögetett a doktor jóságcseppjeiből az esőfelhőkbe, s ügyesen a Föld fölé terelgette valamennyit. Aztán az Angyalvár teraszáról figyelte, hogyan záporozik a Földre az eső, megtisztítva hegyet, völgyet, erdőt, mezőt, élőt s élettelent, majd kacagva kiáltott le:
– Jobbulást kívánok Emberek!
*
Ma környezetvédelmi jeles nap, a víz világnapja van. Ajánlott weboldal: www.greenfo.hu

2012. március 19., hétfő

A sokoldalú pitypang

Nekem pitypang, hivatalos neve gyermekláncfű vagy pongyola pitypang. Sokan ismerik, sokan száműznék kertjükből,  kevesen ismerik viszont jótékony hatásait, és még kevesebben használják. Gyógynövényként minden részében hasznosítható, ehető vadnövényként is sokoldalú, ráadásul igen egészséges. Levele a vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása: A-vitamin, D-vitamin, C-vitamin, B vitaminok Tartalmaznak ezen kívül vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt is.

 A növény fogyasztása és teája kedvezően hat az immunrendszerre, tavaszi salaktalanító és vértisztító kúrákban is fontos. Serkenti a májműködést és epetermelést, keserűanyagai javítják az emésztést. Szinte csodanövény a hosszú tél után. Inulintartalma miatt a hasnyálmirigy működésére is jótékony hatású, cukorbetegnek is ajánlott  fogyasztása, csökkenti a vércukorszintet.

Fontos viszont, hogy az arra érzékenyeknél, fehér tejnedve bőrre kerülve, allergiás reakciót okozhat. Akinél ez előfordul, az ne fogyassza a növényt!

Aggódnunk sem kell a pitypangért, hiszen általánosan elterjedt vetett gyepekben, kerítések mentén, erdőszéleken, legelőkön, trágyázott réteken. Szinte kiirtani sem lehet, annyira elszaporodott a trágyázás következtében sokfelé az utóbbi évtizedekben.

Gyűjtésénél az a fontos, hogy tiszta helyről szedjük. Először virágzás előtti leveleit használjuk fel, de ehető a virágbimbó, a virág és a gyökér is, hogy hogyan, erről majd később virágzáskor, hiszen most még csak tőrózsában álló levelei hajtottak ki.

Virága a martilapuvirággal esetleg összetéveszthető, de annak virágzáskor nincsenek kint a levelei, szárát vöröses pikkelyek borítják, tejnedve nincs. Levelei virágzás előtt több fajjal is összekeverhetők. Fontos bélyege, hogy levelei nem szőrösek.
A Wikipédiáról vettem kölcsön a rajzot, azon a keveseknek, akik nem ismernék.
Leírása: Gyermekláncfű a Wikipedián

Pitypanglevél tőrózsák a tavalyi kórók között

Kis fantáziával, igen sokféle salátát lehet készíteni a pitypanglevelekből is. Langyos (sós) vízbe áztatva keserű ízükből veszítenek a levelek, de érdemes a keserűt ellensúlyozni más vadzöldség-növényekkel: csalánnal, salátaboglárkával, tyúkhúrral vagy kertiekkel: fejessalátával, almával, paradicsommal, uborkával, retekkel, lila vagy zöld hagymával. Lehet keverni, túróval, tejföllel, sajtokkal, sonkával és ecetes vagy joghurtos öntetekkel is.

Francia pitypangsaláta (nem bőjti étel):
A pitypangleveleket pici, meleg, fokhagymás olajon megforgatjuk. Kevés almaecetes vagy vörösborecetes, só, borsos öntettel leöntjük, ropogósra pirított füstölt szalonnával és fokhagymaszeletekkel megszórjuk.
(Én apróravágott medvehagymával is el tudom képzelni a fokhagyma helyett)

Az alábbiakat egy cukorbetegeknek szóló oldalon, itt találtam
A gyermekláncfű friss leveleit célszerű salátákba keverni. A növény vércukorszint-csökkentő hatását a benne levő inzulinszerű anyagnak, a inulinnak köszönheti. Ezenkívül a növény kedvezően hat az immunrendszerre. Kora tavasszal, amikor a pázsitban, a réteken és szántóföldeken megjelenik a gyermekláncfű, gyökerestül szedjük ki ezt a növényt, alaposan mossuk meg és belőle csináljuk az első salátát. Minden nap, reggel és este ilyen gyermekláncfű-salátát kellene fogyasztani. Azután április végén és május elején, amikor a gyermekláncfű már teljesen kivirágzott. itt az ideje, hogy a cukorbeteg megkezdjen egy négyhetes kúrát, amivel csökkenti a vércukrát. Ilyenkor virágostul szedjük a növényt, mossuk meg, csak ezután szedjük le a virágját. Ha 10-15 szárat elrágcsál belőle a beteg, vércukorszintje a normálisra süllyed. A szárakat eleinte bizonyára keserűnek találjak, később azonban ez már nem okoz problémát.
Gyermekláncfű-saláta
Letéptem néhány fejlett, üde növény föld feletti részét, úgy 30-40 dekagrammnyit, alaposan megmostam, megtisztítottam. A virágokat és a bimbókat eltávolítottam, de a virágszárakat meghagytam, majd 1-1,5 órányira beáztattam sós vízbehogy csökkenjen a levelek keserű íze. (Több irodalom egyszerűen tiszta vízbe áztatást javasol. Viszont aki emésztés javítás miatt is fogyasztja, ne áztassa ki a keserűanyagokat). Ezután leöblítettem a sós vizet, felaprítottam a leveleket, egy köteg zöldhagymával, illetve snidlinggel, egy köteg fiatal kaporral, friss tehéntúrót, kanálnyi tejfelt, joghurtot, piros paprikalekvárt és apróra felkockázott felvágottat adtam hozzá. Megborsoztam. Jól összekevertem és lehűtve jó étvággyal elfogyasztottuk. Elképzeltünk adalékváltozatokként keményre főtt tojást, sajtot, virslit, sonkát.




2012. március 17., szombat

Ehető vad növények könyvajánló salátaboglárkalevessel

Ma egy kis könyvajánló.

Folyamatosan igyekszem bővíteni a blog oldalait, elkezdtem az ajánlott irodalmat is feltölteni. Néhány könyvtárakban is elérhető, jól használható könyv a témában:

Varró Aladár Béla: Gyógynövények mint háziszerek - A fitoterápia népies ismertetése. -  Ehető gyógynövények és gyümölcsök háztartásbeli felhasználása, valamint szerepük az embergyógyászatban. Első kiadás éve 1926. (Black&White Kiadó) 187. oldal.

Dr. Radics László: Takarékos gazdaasszony - A természet éléstára 1999. 116 oldal. - 30 növény bemutatása, felhasználása.

Dr. Radics László: Ételek erdő, mező növényeiből 123 oldal. - 30 növény bemutatása, felhasználása.

Pamela Forey - Cecilia Fitzsimons: Ehető növények - Kis természethatározó - Az erdőkben, és a mezőkön gyűjthető gyümölcsök, zöldség- és fűszernövények színes képekkel illusztrált leírása. 1994. - 121 oldal.

Gertrud Scherf: Vadon termő zöldségek és gyümölcsök - Felismerésük, gyűjtésük, elkészítésük. 2006. 128 oldal.

Eva-Maria Dreyer - Wolfgang Dreyer: Vadnövények, bogyók és gombák felismerése, gyűjtése, felhasználása.119 recepttel. Sziget Kiadó 2010. 173 oldal.

És hogy egy kis főzés is legyen,
salátaboglárkalevest ajánlok tojásrántotta betéttel Annamari blogjáról, innen: Krókusz süt-főz
Annamari botanikus, jól ismeri az erdőt, és családi hagyományként süt-főz az erdőből.
Salátaboglárka levelek. (Virágzás előtt ! ollóval ! szedhető)
A salátaboglárkáról korábban itt írtam

2012. március 16., péntek

Medvehagymás kifli, és medvehagymás só

Szünet van a suliban, kis lustálkodás, kirándulás. Csütörtökön kétszer is felmentünk tutajokat úsztatni gyerekeimmel a Békás tóhoz. Míg ők úsztattak, én kevés medvehagymát, majd pedig elég sok szemetet összeszedtem. Valahogy minden évben "visszajön" a szemét.

Egészen közelről láttunk és hallottunk barátcinegét. A széncinkék viszont még mindig nem hallatják igazi, tavaszköszöntő hangjukat, pedig finom meleg volt. Aki nem tudja, mi is ez a hang olvassa el Móra Ferenc Szőlőnyitás idején c. meséjét, pl. itt : Móra Ferenc meséi. Mostanában éppen ezeket olvasom esténként a gyerekeimnek. Korábban hiába próbálkoztam, nem szerették, de most már kisfiam kuncogását hallva azt hiszem, beértek. (Aminek nagyon örülök, mert én nagyon szeretem Mórát, sőt mesékben, elbeszélésekben Ő az első, no meg az "Aranykoporsó"-ban is.)
A medvehagyma szépen megnőtt a környéken, már mindenhol kibújt, még a legszárazabb erdőrészekben is.  A fényképezőgépem - persze mikor máskor - elromlott, lehet, hogy végleg. Pedig a hosszú hétvégén lenne mit fotózni. Így most mindenkinek a fantáziájára bízom, és kipróbálásra ajánlom medvehagymás sonkás-sajtos kiflijeimet. Biztos más is sütött már hasonlót, én így készítettem:

Medvehagymás, sonkás-sajtos kelt kifli

Hozzávalók:

tésztához:
fél kg liszt (1/4 részben lehet teljes kiörlésű)
negyed l tej
2 dkg élesztő
2 evőkanál cukor
fél evőkanál só
kb. fél dl olaj + 1 marék medvehagyma - botmixerrel pépesítettem az olajjal a medvehagymát

töltelékhez:
1/ 3 részben apróravágott füstölt sonka
2/3 részben apróravágott vagy reszelt kemény, olvadó sajt, pl. trappista

Az élesztőt langyos, cukros tejjel felfuttatam, majd az összes hozzávalóval bedagasztottam a tésztát.  Aki kézzel dagaszt, az olajos medvehagymát fokoztosan adagolja, úgy könnyebb a dagasztás. Szép világoszöld színű tésztát kaptam. Kb 1 óra kelesztés után újra árgyúrtam, majd három kis cipóban, hagytam még egy fél órát kelni. A cipókat ezután kinyújtottam és cikkekre vágva, elég rendesen megraktam sonkával és sajttal, majd kis kiflikbe tekertem. Egy picit még kelt a tepsiben, majd megsütöttem. Nem kentem le tojással, de lekenhető, sőt sajttal vagy magokkal is megszórhatjuk sütés előtt.


Maradt még medvehagymám, amit megszárítok (pl. radiátoron lehet, amíg van fűtés). Folyamatosan gyűlik a szárított medvehagymám. Sokáig eláll, és a salátát kivéve, szinte minden elkészíthető belőle, ami a friss medvehagymából.  Eltartható egészben vagy leddarálva, vagy az alábbi módon is:

2012. március 15., csütörtök

Somvirágváró

Kányádi Sándor:

Meddig ér a rigófütty?

Húsos som (Cornus mas) a Mecsekben
Megjött a tavasz, leterítette köpenyét, s leült a dombra. Végignézett a berkeken, a kerteken, a lankákon s a réteken, a csupasz-kopasz fák és bokrok kopárló gyülekezetén.
- No, amíg ezeket felöltöztetem... - szaladt ki a száján, de már mosolyogva szólt oda a körülötte legyeskedő szellőnek: - Eredj, szolgám, suttogd közhírré a fák és a bokrok között, hogy aki megmondja, meddig ér el a rigófütty, azt elsőként s tetőtől talpig aranyvirágba öltöztetem.
Illant is már a szellő, térült-fordult, s egy pillantás alatt szétsuttogta a suttognivalóját.
Nagy mozgás támadt a szellő nyomában. Minden fa és bokor azt hitte, hogy ő aztán megtud felelni a tavasz kérdésére.
A parti füzek kihúzták öreg derekukat, és legényesen kezdték pödörgetni pelyhedző barkáikat. A rekettyebokrok sem akartak lemaradni. Nem is beszélve a gyümölcsfákról. A meggy, a cseresznye, a szilva, az alma, a körte, de kiváltképpen a dió, akin egész nap füttyögni szokott a rigó, ő ne tudná, hogy meddig ér el a rigófütty?
De bizony nem tudták. El is csendesedtek valamennyien.
- Hát ennek fele sem tréfa - gondolta az alma s a körte.
- Kemény dió! - sóhajtotta el magát a vén diófa.
A szilva meg se mukkant.
- Ha legalább egy rigónk volna - savanyodott el a meggy -, akinek a hangjáról mértéket vehetnénk.
- Egy rigó, egy rigó.
- Bár egy rigófiú.
De nem volt.
S mert tudták, hogy a rigó a lombos fákat kedveli, elkezdtek csöndben rügyezni, levelezni.
- Mi az a nagy csönd odalent? - kapaszkodott a fölfelé igyekvő szellőbe a sombokor a domboldalon.
- A töprengés csöndje.
- Miféle töprengésé?
- Azt kell kitalálni, hogy meddig ér el a rigófütty.
- S aki kitalálja?
- Aranyvirág lesz a jutalma - mondta a szellő szűkszavúan, s azzal már föl is szusszant a dombra a tavasz mellé.
Ültek és várták az eredményt.
Napok vagy talán hetek múltán, amikor már szépen zöldellt a környék, megjelent az első rigó is. És hova szállt volna másra, mint a diófára. El is füttyentette magát. Hegyezték a fülüket a fák, de mind hegyezhették, mert abban a pillanatban innen is, onnan is felharsant a rigófütty.
Zavartan álltak a fák a nagy rigófüttyögésben. A tavasz kacagott, kacagott a tréfán, a szellő meg táncot járt örömében.
Ekkor megszólalt a sombokor a domb oldalában:
- Én megmondom, meddig ér a rigófütty.
- Kicsoda mondja meg? - néztek föl a kicsi sombokorra.
- Én mondom meg - húzta ki magát a sombokor. - Rigótól rigóig ér. És ilyenkor még körbeéri a földet.
Nagyot néztek a bölcs fák, hümmögtek, de aztán belátták, hogy a bokornak igaza van.Annál is inkább, mert látták, hogy maga a tavasz is helyeslően bólogat a sombokor válaszára. S láthatták azt is, amint elnyeri méltó jutalmát, mert abban a minutumban tetőtől talpig aranyvirágba borult.


a rajz forrása a Wikipedia

A kora tavasszal virágzó, aranysárga virágú, ehető termésű húsos somra később még visszatérünk



2012. március 14., szerda

Erdei gyümölcsös ünnepi süti

Kisfiam napközis tanítónénije készített az osztály minden kis tagjának ünnepi sütit. Kedves meglepetés volt, mindenki boldogan vittte haza, vagy éppen gyorsan eltüntette. Fiam utóbbiak közé tartozott. Nagyon finom volt! - mondta.
Így, mivel a suliban nem volt nálam fényképezőgép, lefényképezni nem tudtam a nagyon dekoratív, nemzeti ünnepi sütiket. Kókuszos keksztekercs volt, kívül meggy aromával színezve, belül mandula aromával zöldítve, középen kókuszos-vajas krém. Azt gondoltam ezt itthon is elkészítjük, és milyen jó lesz, mert ezen a sütin kipróbálhatjuk, mennyire használhatók az erdei, sötét piros gyümölcsök ételszínezékként.

Még késő ősszel főztem kökény lekvárt, ill. sós ételekhez is használható natúr kökény pépet is tettem el. Most ezekkel színeztem a kokárda süti piros, külső részét. Az erdei szeder és a bodzalekvár is hasonlóan jól színez, arról nem is beszélve, hogy ezek a gyümölcsök (sötét színanyagaik miatt is) nagyon egészségesek. 

Hát az én sütijeim nem lettek nagyon szépek,  de finomak!!! 

Kökényes nemzeti ünnepi süti
kisfiam tanítónénijétől ellesve
Az azonban jól látható, hogy bátran lehet kísérletezni színezékként is bodzával, kökénnyel, szederrel.

Kökénylekvár 




2012. március 13., kedd

Terítéken a zamatos turbolya

A napokban már láttam, hogy szépen hajt a zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium), lassan szedhetők fiatal levelei. Gyakran nagy tömegben jelenik meg, ezért már most is szedhető annyi, amennyi egy alkalomra szükséges. Főként fűszerként használták, de önálló ételt is lehet készíteni belőle.

Fiatal friss levelei salátába is jól illenek. A zamatos turbolya jellegzetes ánizs illatáról ismerhető fel. Erdőszéleken, akácosokban, kertek szélén, gyomosabb területeken találjuk, általában sűrűn, nagy területeket is elfoglalva. Most még csak kicsi petrezselyemszerű leveket látunk előbújni a talajból.

Zamatos turbolya levelei
A rokonságában előforduló mérgező fajok miatt gyűjtése óvatosságra int. De mint a medvehagymánál, nála is jellegzetes illata összetéveszthetetlen mással. Csak meg kell dörzsölni az inkább világoszöld leveleket, és máris árad az ánizsszerű illat.

Főként a francia konyha kedvelt fűszereként említik, de régebben nálunk is gyakrabban használták. Régi szakácskönyvekben is található turbolyás étel, mint, pl. az alábbi 19. századi szakácskönyvben. Ez a szakácskönyv digitalizálva, a világhálón is elérhető. Ajánlom böngészését más ételek tekintetében is.

Turbolya-leves 1892-ből.
"(Tavaszi étel)

Egy tojásnyi forró zsírba tegyünk egy nagy fakanál lisztet és piritsuk azt meg szép zsemlyeszínüre. Egy fazékba tegyünk két liter vizet, egy kávéskanál sót, egy fél fej vereshagymát és egy jó marék igen apróra vágott friss turbolya levelet, a forró rántásba öntsünk fél pohár hideg vizet és borítsuk bele a turbolyás vízbe, főzzük fel tíz perczig, aztán tegyük félre tálalásig. Mikor tálalni akarjuk, pirítsunk meg néhány zsemleszeletet zsírban, vagdaljuk fel apró koczkákba, és úgy öntsük reá a turbolya-levest."
Forrás: Zilahy Ágnes: Valódi magyar szakácskönyv. Kiadta: A "Magyar Nők Lapjá"-nak kiadóhivatala, Budapest, 1892.

És még egy étel, amit már elkészítettem. Nagyon finom, sajnos fotóm nincs róla, de szép színű, dekoratív  leves:

Turbolyás sárgarépaleves

Hozzávalók: 5 dkg vaj; 30 dkg sárgarépa; 5 dkg finomliszt; 1 liter csirkehúsleves; só; feketebors; 1 marok turbolya.

Olvasszuk fel a vajat egy fazékban, s finoman pároljuk meg rajta a sárgarépát. Rántsuk be liszttel, öntsük fel húslevessel és fűszerezzük. Forraljuk fel, fedjük le fedővel, és főzzük lassú tűzön 30 percig Hagyjuk kihűlni és turmixoljuk péppé, majd visszatöltve a fazékba, forraljuk fel ismét a felvágott turbolyával együtt. Tálalhatjuk hidegen vagy melegen, belekeverve a tejszint vagy a joghurtot, és a turbolyaágacskákat. A receptet egy növénybemutatással együtt itt találtam

Továbbiak a növényről és további receptek, amiket ki fogok én is próbálni: Terebess

2012. március 11., vasárnap

Ehető-e a martilapu virág?

Mai kis kirándulásunk alkalmával egy újabb ehetőnek jelzett fajt találtunk a kora tavasziak között. Nem volt nehéz pár perc alatt annyi virágot összegyűjtenünk, amiből kipróbálhattuk vajon jó-e, és milyen íze van. Hazaérve elővettem egyik könyvem, amiben emlékeztem a martilapu virág tárgyalására ehetőként. Meg is találtam. Vajban átsütve javasolja fogyasztani, mert akkor a virág édeskés íze érvényesül. Levelei is többféleképpen elkészíthetők. Ugyanakkor azt is megjegyzi a szerző, hogy a növény olyan anyagot is tartalmaz, mely májkárosító, rákkeltő hatású. Hát ez nem jól hangzik!

Martilapu (Tussilago farfara) virágok
Martilapu (Tussilago farfara) virágok a száraz gyepben
elsőként nyílnak kora tavasszal.
A martilapu levelét régen gyakrabban, de van ahol még ma is használják, a leveleket töltött káposztaszerűen megtöltve. Aki használja, mindenesetre ne fogyasszon túl sokat belőle, gyógynövényként is korlátozzák időben a használatát:

A martilapu gyógynövényként:
A martilaput nyálkatartalma alapján régen előszeretettel alkalmazták irritáció- és gyulladáscsökkentő szerként száraz köhögés és rekedtség ellen. Szájüregi és torokgyulladások kezelésére öblögető- s gargarizálószerként is használták. Miután egyes pirrolizidin-alkaloidok májkárosító és rákkeltő hatása bebizonyosodott, évente 4-6 hétben maximalizálták a kezelés idejét.







2012. március 10., szombat

Medvehagymás és zöldleveles szendvicskrémek


Ma is egy gyönyörű, tavaszi napra ébredtünk. Még nem ilyen az erdő, de hamarosan.


Most néhány régen lejegyzett friss medvehagymából vagy ahol nincs ott más "vadzöld" levéllel, friss hajtással (pl. tyúkhúr, csalán, pongyola pitypang, pásztortáska, hagymaszagú kányazsombor fiatal levelek, friss hajtásvégek, salátaboglárka fiatal levelek, virágzás előttiek) és pici fokhagymával finomság következik.

Medvehagymás szendvicskrémek:

Medvehagymás túrókrém
Kis fantáziával igen sokféle szendvicskrémet keverhetünk, ám ha ötlet kell, én ilyeneket szoktam:

Medvehagymás hidegen kenhető sajtkrém:

1 csokor apróra vágott medvehagyma
2/3 arányban krémsajt (bármilyen natúr, vagy ha más nincs kockasajt)
1/3 arányban füstölt sajt reszelve, de nélküle is jó
só, frissen őrölt bors
a fentieket egyszerűen összekeverem, pirítós kenyéren, friss kenyéren, péksüteményen isteni

Medvehagymás ricottakrém (energiaszegény)
1/3 zsírszegény sajt reszelve
2/3 arányban ricotta
Kevés kefir a krém lazításához. A medvehagyma belekeverése előtt botmixerrel krémesíteni, majd mehet bele az apróra vágott medvehagyma, só, bors.

Medvehagymás hidegen kenhető tojáskrém
Főtt tojásokat kihűlés után összetöröm (reszelve vagy botmixelve is jó) pici krémsajttal vagy tejföllel krémesíteni kell, pici vaj is mehet bele (és esetleg kicsi mustár is illik hozzá ízben).
Só, bors, apóra vágott medvehagymával kikeverni.

Medvehagymás túrókrém
Túró, tejföl, só, bors, apróra vágott medvehagyma összekeverve. (Vaj is mehet bele, de akkor botmixerrel kell keverni, a medvehagyma hozzáadása előtt). Az élvezeteket lehet fokozni apróra vágott sonkadarabok belekeverésével. (esetleg kis juhtúró hozzáadásával)

Medvehagymás tejföl
Az apróra vágott medvehagymát tejföllel összekeverve, önállóan is lehet kenyérre tenni, de hideg, szalámis, sajtos vagy tojásos szendvicsek tetejére is kíváló.

Medvehagymás melegszendvicskrém
1-2 főtt tojás összetörve, 8-10 dkg reszelt kemény sajt (trappista vagy trappista jellegű semleges ízű) Só, frissen őrölt bors, 6-10 apróra vágott medvehagyma levél

Medvehagymás zöldséges melegszendvicskrém (hidegen is jó)
2-4 evőkanál párolt zöldségmix (s.répa, brokkoli, zöldborsó, más is lehet) botmixerrel összetörni
8-10 dkg reszelt trappista sajt, ill. kevés füstölt sajt
apróra vágott medvehagyma
Só, bors
(így gyerekek is megeszik a zöldséget)

Medvehagymás húskrém (melegen és hidegen is jó)
Megmaradt kicsontozott csirke vagy más pörköltet, sültet igen apróra vágom, vagy botmixerrel összetöröm, de nem teljesen pépesre, maradjon picit darabos.
Hozzákeverek reszelt, kemény sajtot, lehet pici füstölt sajt is.
Tejföllel szükség szerint kiegészítve, kenhető krémmé keverem,
majd mehet bele a vágott medvehagyma, ill. ízlés szerint só, bors.

Medvehagymás töpörtyűkrém
Töpörtyűt, kb. 1/6-nyi mennyiségű zsírral és egy fázissal később hozzáadva, kb. 1/6-nyi mennyiségű lágy zabpehellyel pépesítettem (a zabpehely azt az illúziót kelti, hogy nem is olyan "egészségtelen" és egy kicsit dúsítja a krémet, csökkenti zsírosságát, és senki nem veszi észre, hogy benne van. Olyan mintha kicsi, keményebb töpörtyűdarabokra harapnánk rá, de el is hagyható). Fűszerek só bors. Majd kanállal belekeverem az apróra vágott medvehagymát ízlés szerinti mennyiségben, de elég sokat elbír. Hűtőbe téve, rövid érlélés után kenhető. Sajnos nagyon finom!

Medvehagymás töpörtyűkrém

A szendvicskrémekbe, szinte bármelyikbe keverhetünk friss salátaboglárka leveleket (kizárólag virágzás előtt szedetteket) vagy csalánhajtásokat, ill. fiatal csalánleveleket (öreg levél nem jó ízű) is.

I. jótanács: A csalánleveleket nyersen felhasználva, alaposan meg kell "gyötörni", apróra vágni, mert felhólyagosodott nyelvvel és szájpadlással érdekes lesz a lét egy kis ideig.

II. jótanács: A több helyen megadott, reszelt kemény sajtot nagylyukú reszelőn kell reszelni, a túl apróra reszelt sajtot nehéz hidegen krémekbe keverni.
 
 




2012. március 9., péntek

Hajtások, csírák, csiripiszli, csalános csicsókafőzelék

A napokban berobbant a természet. Egy-két nap alatt a semmiből sok minden előbújt, vagy a már kint levők többszörösére nőttek.  A fiatal növényi részekben a vitaminok, makro és mikro elemek, enzimek lényegesen nagyobb koncentrációban vannak jelen, mint a fejlődés későbbi szakaszában, más növényi részekben.

Több, idősebb korban már nem fogyasztható faj bontakozó rügyei, hajtásai, ill. csírája  is ehető. pl. galagonyahajtás, komlóhajtás, csalánhajtás. De ilyen több, nem vad növény is, pl. gyümölcsfák rügyei, több fenyőfaj rügye, gabonafélék csírái is. (Fontos kivétel a burgonyacsíra és hajtás, amit mérgező szolanin tartalma miatt tilos fogyasztani.) Én most leginkább csak csalánhajtásokhoz jutottam hozzá, így abból, ez készült:

Csalános csicsókafőzelék, főtt tojással

Sós, babérlevéllel és őrölt borssal fűszerezett vízben feltettem főni a hámozott, kockázott csicsókát (édesburgonyát) és pár szem kockázott burgonyát is. Miután megfőtt, kb 1/3-át turmixoltam a főzőlével. Külön, olíva olaj-vaj keverékén dinszteltem az apróra vágott csalánt (kb. egy maroknyit), majd ráöntöttem a csicsókára, összeforraltam, és tejes-tejfölös, teljeskiörlésú búzalisztes habarással sűrítettem. A főtt tojás mellé adható, vagy 2 főtt tojást belekarikázva egy érdekes, gyors és egyszerű egytálételt kapunk, de köretnek is jó (én rántott vagy párolt halhoz is szeretem).


Csalános csicsókafőzelék


Nem vad növény, de gondoltam illik a témához, és régóta foglalkoztat már, hogy kipróbálom:

Csiripiszli avagy csíramálé

A Magyar Néprajzi Lexikon szerint "a csíramálé csíráztatott gabona felhasználásával készült édes lepény, a magyar parasztkonyha egyik legrégebbi édes süteménye. Ízét természetes biokémiai folyamatok nyomán nyeri. Általánosan ismert (a Bakony és a Balaton-felvidék kivételével) az É-Dunántúlon és a csatlakozó É-kisalföldi vidéken át egészen az Ipolyig, míg a Duna–Tisza közén, Bácskában, a Közép-Tisza mentén és Békésben szórványosabban készítik. Egyéb tájegységeinkben teljesen ismeretlen. Csíramálé készítéséhez egyféle (rozs, búza) vagy keverék gabonát (előbbiek és árpa) vékony rétegben elterítve, nedvesen tartva – otthon kicsíráztatnak. A kicsírázott gabona további kezelése kétféle. Vas m.-ben ezt otthon megszárítják, majd malomban lisztté őrletik. Ebből a „csírás lisztből” készül a csíramálé úgy, hogy közönséges vízzel tésztává keverik és megsütik. Itt szokás a keveréskor a tészta egy részéhez kevés kukoricalisztet adni. E tájegységen kívül csírás liszt alkalmazása a Duna-kanyarban és Kunhegyes–Kisújszállás–Túrkeve vidékén fordul csak elő. Másutt a kicsírázott gabonát nedvesen megtörik mozsárban, újabban megdarálják húsdarálón és a törmeléket langyos vízben mossák-kiáztatják. Az így nyert fehér színű „csírás lé” a csíramálé alapanyaga, amelyet közönséges rozs- vagy búzaliszttel tésztává kevernek. A tésztát mindkét eljárásnál vékony rétegben sütik meg, cseréptepsiben vagy tésztahéjra öntve. Sütése a kemencében ugyanannyi időt igényel, mint a nagy kenyereké. A csíramálé a téli időszak köznapi étele, tele kemencényit sütöttek belőle egyszerre. Olcsó, ízletes, és mivel zsírtalan sütemény, fogyasztása főként az adventi és húsvéti böjti időszakhoz kapcsolódott. B-, D- és E-vitamintartalma kiemelkedően magas. A tésztának köznyelvi elnevezése nincsen. Népnyelvi megjelölése a Ny-Dunántúlon (és Orosházán) szalados, ill. kukorica alkalmazása, meghatározott sütésmód esetén málé. Az É- és K-Dunántúlon csiripiszli, az É-i Kisalföldön kőtés, kötis, a Garam, Ipoly és Bp. környékén biracs, a Duna-kanyarban méra, az Alföldön csíramálé, a csírás lisztből sütő tiszántúli városokban málé. Hazánkon kívül ilyen tészta készítése csak a nyugati szlovákoktól ismert keltys néven."

A csongrádi csíramálé készítése a Praktika magazin szerint

Hozzávalók 4-6 személyre

40 dkg búza, ebből 50 dkg búzaszőnyeg lesz
1 l víz
kb. 1 kg liszt

A csíráztatott búzát pépesítjük (daráló, botmixer)  majd sűrű konyharuhába téve, kipréseljük levét. A lével dolgozunk tovább, amihez annyi lisztet keverünk, hogy lágy piskótaszerű tésztát kapjunk (ez kicsit még folyékony, önthető tészta). Tepsibe vagy kerámiaformákba öntve, tetejükre egy kis csíralevet csorgatva, sütőben, közepes lángon sűl addig, mig széle ropogós, közepe pudingszerű lesz. Részletesebben a Praktika magazinban itt.

Jól illik hozzá savanykás, erdei gyümölcslekvár pl. szeder, kökény vagy galagonya lekvár. (Hogy egy kis erdei-vad is legyen benne.)
Az én csíramálém pedig itt készült el: Csíramálé az Erdőkóstolón

(Kicsit később feltöltve a fotót) Ilyen lett az én csíramálém

Az én csíramálém kökénylekvárral




2012. március 8., csütörtök

Kora tavaszi, gyors, erdei saláta

Úgy terveztem, ma mellőzöm a medvehagymát, de nem tudtam. Tegnap délután egy 10 perces, gyors salátaszedés után, az alábbi vegyes zölddel tértem haza, amiből egy szintén 10 perces gyors, kora tavaszi salátát készítettem:

Vegyes erdei-zöld mix alap. 
Van benne salátaboglárka, friss csalánhajtások és medvehagyma. A salátaboglárka egy-két nap alatt, szinte a semmiből jött elő, és nagy meglepetésemre, van, ahol már virágzik. A mérgező mocsári gólyahírrel téveszthető össze, utóbbinak levelei hasonlóak, de nagyobbak. Aki bizonytalan, salátaboglárkát kizárólag száraz termőhelyen gyűjtsön, mert a mocsári gólyahír ott nem él.
FONTOS: Én mindig ollóval szedem a leveleket, mert olyan sekélyen gyökerezik, hogy tépdesve gyökerestől kijön az egész növény. Aki nem szeretne erdőt pusztítani gyűjtögetés közben, próbálja meg ollóval szedni.
FONTOSABB: Levele kizárólag virágzás előtt használható salátának vagy főzelékben, levesben. Virágzás után leveli mérgezőek!
Salátaboglárka
Zsoldos Márton festménye,
akinek művészi munkáját egyfolytában csak csodálom ismeretlenül is.

 10 perces kora tavaszi salátám, benne almakocka, medvehagyma, csalánhajtás, salátaboglárkalevél, pici narancshús és a jól bevált, kedvelt öntet: citromlé-olívaolaj 1/ 3 arányban, ici-pici méz. 


2012. március 6., kedd

Medvahagymás rágcsálnivaló

Medvehagymás - sajtos rágcsa:

kb. 3 maroknyi medvehagyma apróra vágva 
25 dkg reszelt sajt 
20 dkg zabpehely (jobb a lágy)
5 dkg zabpehelyliszt (de más liszt is jó)
5  dkg szezámmag pehely
2 tojás
fél doboz 2 dl -es tejföl
fél cs. sütőpor
só, bors

Összegyúrva, pihentetés után, kis korongokat alkotva, tepsiben, előmelegített sütőben, közepes lángon sül. Más fűszerezéssel is elkészíthető. Minél laposabbak a korongok, annál ropogósabb. Szilikonos sütőlapon a legjobb sütni, mert ragad a sajt.  A rágcsa alapja ez a satos tallér, de már olyan sokszor sütöttem, hogy átalakult kicsit.

Medvehagymás, sajtos rágcsa


2012. március 5., hétfő

tavaszi piac

A piaci forgatag mindig is elvarázsol, ha tehetem élvezem a vásárlást, szívesen érdeklődök az árusoknál, közben a fotózást is megkérdezem. Engedik. Így egy kis piaci körkép. Mi kapható éppen vadnövény vadnövényes, vadgyümölcsös: 

Frissen: 
Medvehagyma - sajnos főként még nem levél, hanem földalatti hajtás és hagyma, aminek nem annyira örülök, mert kiásása a talajbolygatás és a medvehagyma mellet élő többi növény bolygatása miatt okozhat kárt.
Vad metélőhagyma -  ez valószínűleg kígyóhagyma. Már február elején láttam a piacon, ez volt a legkorábbi vad növény, ami megjelent ott

Tavalyi készítmények
Lekvárok: kökény, hecsedli, som, szeder, vegyes erdei gyümölcs; és natúr vegyes erdei gyümölcspépek fagyasztott gyümölcsből. 
Medvehagyma levél olajban - ez már tapasztalatom szerint leginkább csak tartósítószerrel áll el mostanáig.
Medvehagyma ecet - még nem kóstoltam. 
Natúr gyümölcslevek bodzával, ill. szederrel.
Szárítmányok: Medvehagyma levél, csipkebogyó és hársfavirág (teának) volt éppen.  


Medvehagyma hajtás és vad metélőhagyma (kígyóhagyma)

Medvehagyma levelek

Csipkebogyó és hársfavirág (szárítva)

Lekvárok, és natúr vegyes vadgyümölcs pép
Nem étkezésre szolgáló vad növények: fűzbarkák és a zsurlóként árult seprőzanót.


2012. március 4., vasárnap

Totál medvehagymás ebéd

Tegnap délelőtti felderítőutunk során még mindig "csak" medvehagymát találtunk, azt viszont már egyre nagyobbakat és egyre sűrűbben. Itt-ott kezd bújni a salátaboglárka és a csalán, de még nem szabad szedni, had nőjenek. A szép tavaszi időben így csak sétálgattunk a tó kis vízesésének csobogását és a madárcsicsergést hallgatva. Széncinkét, őszapókat, fakopáncsot láttunk, hallottunk. Mókus ugrált a fákon, majd egy vörösbegy és egy ökörszem is megjelent, keresgélve a bokrok alatt. Kislányom meg is jegyezte az ökörszemet lesve: "Olyan kicsi, hogyha nem tudnám, hogy madár azt hinném, hogy lepke."

Persze kis adag medvehagyma azért bekerült csomagunkba, majd hazasiettünk, hogy még elkészüljön egy igazi,  totális, medvehagymás ebéd. Fontos volt, hogy gyors legyen, hiszen elsétálgattuk a délelőttöt. Ez, ígérem nagyon gyors:
 
Medvehagyma krérmleves pirított kenyérkockával, reszelt sajttal
Sokan, sok helyen leírták, én így készítem:

Medvehagyma (minél több, annál intenzívebb íze lesz a levesnek), de három-négy kis maroknyi elég 4 főnek.
(Akinek túl erős, spenóttal, brokkolival, csalánnal, tyúkhúrral főzheti össze.)
A medvehagymát olajban lepirítom, majd húslevessel vagy vízzel felöntve rövid ideig forralom. Só, bors. Botmixerrel pépesítem.
Én most zabpehelyliszttel és tej-tejföl keverékével habartam be, de lehet tejszínt is használni. Tálaláskor kenyérkocka, reszelt sajt (füstölt sajt még dob rajta) a tetejére.

Medvehagyma krémleves

 Medvehagymás húsgombóc,  pirított, medvehagymás céklasalátával, sült krumplival.

Medvehagymás húsgombóc

fél kg darált hús
1 gerezd reszelt fokhagyma
három-négy maroknyi apróravágott medvehagyma
só, bors
Kis golyókat gyúrtam, tepsibe tettem, mellé kockára vágott krumpli. Kis víz alá, majd alufóliával lefedve, végén pedig nyitottan sütőben sült.

Medvehagymás pirított céklasaláta

1 db céklát csíkokra vágva, 1 kis gerezd fokhagymát, és kb. 1 maroknyi medvehagymát aprítva, kis őrölt borssal, kevés olajban pirítottam addig, amig a cékla roppanósra puhult (pár perc). Ezután hozzáadtam 1 db kockára vágott, hámozott almát és még egy maréknyi apróravágott medevhagymát. Átkevertem a forró céklával, csepp citromlé és kész. (Sózni nem szabad)

Ilyen lett (elfogyott):


Medvehagymás húsgombóc, sütöben sült krumplival, pirított medvehagymás cékla salátával

 

    



2012. március 3., szombat

AZ ERDŐ ÍZE

Ma egy gyönyörű, tavaszi, kirándulós nap áll előttünk, készülünk is lányommal körülnézni a környéken: Bújnak-e már a vadvirágok, és az ehető zöldleveles csemegék (No meg közben egy kis kosárlabda pattogtatást is beiktatunk az erdei pályán). Tavasszal, először leginkább leveleket gyűjthetünk salátának, főzeléknek. Hogy mit találunk, erről majd holnap.

Addig is egy kis mese:

Nemrégen bukkantam egy nagyon aranyas kis mesekönyvre, és hát miről is szólhatna másról, mint az erdőkről, pontosabban azok ízéről és az erdők kis lakóiról. Ajánlom hát mindenkinek kicsiknek és nagyoknak is Császár Levente "AZ ERDŐ ÍZE" c. mesekönyvét:

"Valahol a Mecsek rengetegének közepén, de az is megeshet, hogy valamelyik csücskében (talán éppen az észak-keleti szegletén), létezett egy pirinyó falucska, melyet valamikor manók népesítettek be. Zölderdőfalván mostanság csak három szem manóka éldegélt, akik idejük javarészét azzal töltötték, hogy az ódon, kissé elavult gyárukban mindenféle finomságot készítettek.
A manók közül Borostyán Apó volt a legidősebb - mondhatnánk úgy is, hogy az igazgató -, ő irányította a munkát. A két manó-inas, Boróka Bátyó kisöccsével, Bodzával pedig hűen követte minden utasítását. Nagy ritkán, ha valamire még Borostyán tudományából sem futotta, vagy a féltve őrzött Manó-könyvben sem találtak rá utalást, az erdei forrás jó tündére, Harmatcsepp segítette ki őket. A sűrűben lakó állatkák pedig állandóan ott nyüzsögtek a manók körül. Hol segítették őket, hol útban voltak. Kora tavasztól késő őszig bezárólag folyt a munka, hogy a szörpgyárban elkészült málnákat, lekvárokat, teákat és minden más finomságot Csigavér, a manók fuvarosa majd elszállíthassa az emberek Nagy-piacára, hogy ott aztán jó pénzért túladjon rakományán.
Ez azonban, valamilyen oknál fogva sohasem történt meg. Az a rakomány mindenesetben a kamra polcán maradt. Hogy valóban így esett-e meg, nem tudni, bár igaz lehet.
Legalábbis, az erdő népe ezt beszélte, széltében-hosszában a nagy rengetegnek."





2012. március 2., péntek

Mi is lesz ez az "erdőkóstoló"?

Jó ideje érdekel az ehető, vadonélő növények felhasználása, elkészítése. Sok növényt kipróbáltam, megkóstoltam (még jól vagyok), elkészítettem, tartósítottam. Hogy mindezt még "reklámozzam" is, attól mostanáig visszatartott természetvédő beállítottságom. Zöld szemléletem ma sem változott, ám az erdei gyűjtögetés tőlem függetlenül is létezik, és sokszor nem tetszik, amit látok. Így a blog nem csak arról szól majd mit, hol, mikor és hogyan, hanem arról is mit ne, hol ne, mikor ne, hogyan ne, és miért ne gyűjtögessünk. Vagyis kóstolgassuk csak az erdőt, ne faljuk fel! Persze, amit begyűjtöttünk el is kell készíteni, így igyekszem majd saját, gyűjtött és talált étel és tartósítási receptekkel is szolgálni.
 
Most ismét egy egyszerű, de nagyszerű: A hétvégén szedett medvehagyma nem csak vajas kenyérre került, hanem finom salátába is. Kevés medvehagyma is igen fel tud dobni egy kis friss salátát.

Medvehagymás jégsaláta citromos-mézes öntettel

jégsaláta vagy fejes saláta - tépdesve
medvehagyma - tépdesve
öntet: citromlé-olívaolaj kb. 1/3 arányban, kis méz, pici só


Medvehagymás jégsaláta citromos-mézes öntettel

2012. március 1., csütörtök

Végre végre tavasz!

Hozzánk a hétvégén megérkezett tavasz, végre elolvadt a néhol félméteres hó. Itt volt az ideje, hogy felkeressem "titkos"  medvehagyma-lelőhelyemet, ahol még a hó előtt megállapítottam, hogy bújnak....... Medvehagyma nélkül nem teljes az élet, mint tudjuk. Tavaly betárolt készítményeim némi üveg alján lötyögő medvehagyma kaprin kívül (amiből egyébként is csak az arra legérdemesebbek ehettek) már mind elfogytak. A hétvégén ezért gyerekeimmel ellátogattunk a közeli erdőbe, ahol a zöld levelekkel távozó "konkurenciát" látva, kényszerűen megállapítottam, hogy titkos, korai lelőhelyem nem is annyira titkos, majd gyerekeimet is feledve, mint a szagot fogott véreb siettem én is kóstolni a haragoszöld, mennyi csemegéből. A zsenge leveleket ollóval vagy körömmel lecsippentve, óvatosan szedtem, hogy ne rántsam ki a növényeket, így a levél tovább tud nőni, és virágot hoz magot érlel. Első alkalommal mi is készülhetett a zsenge levelekből, már ami kisfiam és jómagam "ott helyben nyomban elfogyasztó" közreműködése mellett hazajutott. Hát ez (nem nagy művészet, de aki még nem kóstolta, kezdje ezzel az erdőkóstolást!):


Holnap folyt. köv. mert végre végre elindultam!!!!
Ez a legelső, "történelmi" Erdőkóstoló bejegyzés
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...