2012. december 3., hétfő

Csicsókás gombóc, vad snidlinges mártással, medvehagymás olajban eltett fetasajttal

Gombócaim András nap után is jól jöhetnek, egyszerűek és nagyon finomak. Második fogás, vacsora vagy akár köret is lehet. Az ötletet a nagymamáim és anyukám által is gyakran készített és általam túlságosan is kedvelt sárközi (decsi) tejfölös, paprikás krumpligombóc adta. Ennek ismeretében szoktam azon mérgelődni, hogy az olasz gnocchi helyett, miért nem ez a régi magyar étel vált általánosan ismertté Magyarországon.

Az eredeti gombóc főtt, tört burgonya vagy ahogy felénk mondták, "krumpli" és liszt keveréke, tojás nélkül. Na az arányokkal vagyok mindig gondban, mert sosem mérem, mint ahogy nagymamáim sem mérték. De kb. így és ennyi: 

Tört főtt krumplit (60 dkg) (most fele csicsóka volt) összekeverem kb. 20 dkg liszttel és ízlés szerint sóval. Lágy puha tészta kell, hogy keletkezzen. 5 forintosnyi gombócokat készítek belőle (először kis rudakat, majd azt darabolva és formázva készítem a gombócokat). Sós lobogó vízben kifőzöm. 

3-4 kanál zsírban vagy olajban (most medvehagymás olaj volt) megfonnyasztom az aprított, vad hagymát, hozzá egy pohár rendes tejföl, só, bors, de tejföllel már nem szabad forrnia, ezért ha átmelegedett, kész is a szósz. A forró vízből kiszedett gombócokat lecsepegtetve rögtön a meleg tejfölös keverékbe teszem. A gombócok tocsognak a tejfölös szószban, lágyak de nem ragadnak. 


A sárközi gombóc pirospaprikás, zsíros, tejfölben tocsog, de az is nagyon finom, aki szereti a parasztos ételeket próbálja ki. Extra ízként még egy kis medvehagyma szezonban eltett, medvehagymás fetasajtot is daraboltam a gombócokra. Extra finom lett. Kevés is igen laktató, és van akinek (mint nekem) túl gyakran nem lehet enni. Gyerekkoromban is alig tudtam abbahagyni, annyira finom, eteti magát. Finomabb, minta ahogy a fotón kinéz.

Vad snidling most is gyűjthető,
vagy vásárolható pécsi vásárcsarnokban  

Közben leteszteltem a korábban medvehagyma szezonban, medvehagymás olajban eltett fetasajtokat  is. Kiválóan elálltak, és nagyon finomak. Az olaj finoman medvehagyma ízű, külön is jól használható. A medvehagyma levelek ízre szintén finomak, de állaguk nem túl szerencsés, elég szívósak maradtak. 


Csicsókás lapcsánka Krisznél

8 megjegyzés:

  1. MÉG TÖBB CSICSÓKÁS RECEPTET!!!! :)

    VálaszTörlés
  2. Még mindig nem ástuk ki a csicsókát, itt az ideje végre:) épp gondolkoztam, mit is készítseg belőle, eddig csak a krémleves és a sült csicsóka jutott eszembe, köszi az ötletet, szuper lehet! (kicsit félek, hogy az egy éves Flórámnak fájni fog tőle a hasa, nagyon hasfájós még mindig, nem bírja a puffasztós kajákat, de egy próbát megér)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kiásva hamar elveszti tartását, tehát nem biztos, hogy baj ha a földben marad. Persze, ha tavaszig fagyni fog... Remélem Flórának is ízlik és nem lesz baja tőle.

      Törlés
  3. A krumplis gombócot mi úgy csináltuk, hogy a lisztet előbb halványbarnára pirítottuk - folytonosan kevergetve. Lesz ettől valami különlegesen finom íze. Próbáld ki egyszer !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még így nem kóstoltam, de jöhet minden, ami finom, ki fogom próbálni!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...