Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2012. november 30., péntek

Vadgyümölcsök színes kavalkádja, ehető sóskaborbolyával, november utolsó napján a piacon

Már nagy, karácsonyi készülődés van a pécsi vásárcsarnokban, vasárnap kezdődik az advent (holnap, szombaton még lehet egy utolsót mulatni). Nagyon sokan árulnak őszi vadgyümölcsöt, kökényt, csipkebogyót, galagonyát. Találtam sóskaborbolyát is (ezt kertből). Csokorba kötve, díszítő növénynek, vázába árulták, de gyógynövényként is ismert, termése ehető, ill. feldolgozható lekvárnak, zselének, szörpnek. Egykor nagyanyáink még gyakran feldolgozták vagy savanyítottak termésével.  
Nagyon látványosak a színes standok a piacon, néhány fotó onnan:  Sóskaborbolya (Berberis vulgarisA wikipedián bővebben a növényről

A sóskaborbolya (Berberis vulgaris) egy ma már kevéssé közismert, de nagy hatású gyógynövény. A fürtökben lógó piros bogyók, ahogy a növény neve is utal rá, savanyúak, akárcsak a levelek, melyek szintén fogyaszthatóak. A bogyókból lekvárt, szörpöt, savanyúságot lehet készíteni, vagy nyersen is fogyasztható, így magas C-vitamin-tartalma is hasznosul a szervezet számára. Gyógynövényként máj- és epebántalmak kúrálására szokták ajánlani, jó étvágyjavító. Teaként önmagában is frissítő, finom ital, keverékekben kiválthatja a citromlevet. A begyűjtött bogyók akár karácsonyig is elállnak, nincs szükség sem hűtésre, sem más tartósításra. Húsok mellé érdemes kipróbálni köretként, savanyúságként, mert gyümölcssav-tartalmánál fogva megkönnyíti az emésztést.(Amíg én ki nem próbálom, addig más okosságát hirdetem, innen). De a kipróbálás nincs messze, mert a fenti fotó nagy adag sóskaborbolyáját meg is vásároltam.

Ezeket tervezem:

Borbolyazselé. A gyümölcsöket megtisztítjuk a kocsányoktól, megmossuk, 5 percig főzzük, levét kipréseljük. A lét azonos mennyiségű almalével öntjük fel, felfőzzük, azonos mennyiségű cukrot adunk hozzá. Még forrón poharakba töltjük. Adalékanyagok nélkül zselét képez. Kellemes, savanykás ízű.

Borbolyaszörp. Az első fagyok után gyűjtött terméseket leszemezzük, szétnyomjuk, kevés vízben, folyamatos kevergetés közben szitán áttörjük. 1/2 kg szörpre 1 kg cukrot számítva ismét felfőzzük, habját elfőzzük, kihűlése után palackokba töltjük, gondosan lezárjuk.
(Receptek a Terebessről)


2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű piacon jártál, azok a mosolygós gyümölcsök... Kíváncsian várom a borbolyából készült finomságaidat! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Én is kíváncsian várom, de olyan sok jót tudok erről a növényről, hogy rossz nem lehet, még ha el is rontom.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...