2012. november 6., kedd

Gombasavanyúság, lilatönkű pereszke és gombablog ajánló

Sajnos az őszi gombaszezon vége felé járunk, de még mindig szedhető és vásárolható a fotókon látható kis őszi szépség és finomság a lilatönkű pereszke óriási mennyiségben. 
van még néhány ehető tinóru, őszi ízletes vargánya egyre kevesebb, szegfűgomba sok, nagy őzlábgomba, lila pereszke sok, a Pécsett ritka fenyőrizike, néhány ehető galambgomba, és van már judásfüle gomba is, ami aztán egész télen is lehet majd. 




Én gombasavanyúságot készítettem az általam nemrégen szedett adagból 
(Renata és Fridhelm Volk: Gombakalauz ínyenceknek c. könyvében található recept alapján)

Hozzávalók:

20 dkg vegyes erdei gomba

kevés olívaolaj


A pácléhez:

1 dl fehérbor ecet

1/2 dl víz
2 ág rozmaring
2 db babérlevél
3 gerezd fokhagyma, megtisztítva
1 db erős fűszerpaprika
6-8 szem egész fekete bors
1 mk mustármag
1 mk koriandermag

A gombát alapos tisztítás után kis darabokra vágjuk, az egészen kicsiket egyben is hagyhatjuk. A gombát 8 percig sós vízben főzzük, leszűrjük, leöblítjük. Közben a hozzávalókból páclét készítünk, 15 percig főzzük. A gombát is is a pácléhez tesszük, és további 5 percig együtt főzzük. A gombát jó szorosan üvegekbe töltjük, páclével felöntjük, a tetejére olívaolajat öntünk, hogy a levegőtől elzárja, az üveget jól lezárjuk. Fogyasztás előtt legalább két hétig érleljük. Tálalás előtt szűrőn leöblítjük, lecsöpögtetjük, és egy kevés jó minőségű olívaolajat csöpögtetünk rá. Felbontás után hűtőben kell tartani, és néhány napon belül elfogyasztani, mert hamar megromlik. 




8 megjegyzés:

  1. De szépek azok a lila tönkűek:) Apum és nagybátyám csiperkét szedtek sokat mostanában, és néhány őzlábat is:)

    VálaszTörlés
  2. Ma találtam rá a blogodra, hála a galagonyának! Csudajó dolgokat látok, egyenlőre csak ide-oda kapkodok, de az első betűtől az utolsóig végig fogom olvasni :-) Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  3. Gyönyörű!!!Mi régen rengeteget szedtünk. sajnos a rétet felszántották, így a lelőhely is megszűnt. Anyósom, szegény nagy tudója volt a gombasavanyúságnak.

    VálaszTörlés
  4. De jó neked, hogy te kiismered magad a gombákkal...Èn annyit láttam az utóbbi idöben, ha a férjemmel bicajozunk a környéken, de fogalmunk sincs melyik ehetö és melyik nem. :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  5. Most "bóklásztam" a "gombamániá"-n... micsoda egy szuper blog!! Ezer köszönet az ajánlásárt!! :-) Kár, hogy nem lehet rendszeres olvasónak felíratkozni, de azért mostantól gyakran fogok benézni. Mégegyszer köszönet a tippért!! :-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...