2012. október 19., péntek

Októberi piac erdei termékekkel, gömbadömpinggel, találós kérdéssel


Hazai csipkebogyó és csipkesűrítmény, lengyel tőzegáfonya, tökök lámpásnak, dió, gesztenye, méz, vadvirágos virágkötészet és erdei gomba minden mennyiségben. 
Az őszi piac kincsei közül a legérdekesebbek, zömmel az erdőből, a vad  természetből.


Ez az első fotó találós kérdés:
Vadon élő növények is vannak a csokorban több is, de kettő látványos. Az egyik különösen érdekes, kíváncsi vagyok van-e tippetek, kitaláljátok-e mik?  Nagy ötlet volt a virágkötő asszonytól. 



Csipke és csipkesűrítmény

Amerikai tőzegáfonya Lengyelországból,
szelíd gesztenye és gránátalma
Dió
tök  lámpásnak őszbúcsúztatásra vagy őszünneplésre
gesztenye
csipke, kökény, vargánya

Gombából dömping van és még egy pár napig, amíg meleg van, lesz. is. Egy gombász ismerősöm szerint, a kovácsgomba után, ami most terem nagy mennyiségben, már semmi nem lesz. Ha az letermett nem lesz gomba. A hosszú meleg hétvége kiváló alkalom egy kis gombászásra, ha valaki ért hozzá legalább alapfokon, és utána elviszi gyűjteményét szakértőhöz. 
A pécsi csarnok gombaszakértője tegnap reggel a rádióban említette, hogy nagyon sok gomba van, olyanok is előjöttek, amiket sok éve nem láttak, nem találkoztak vele gombavizsgálaton. Azt is mondta, hogy sajnos sokan válogatás nélkül hozzák be a nagyon gyilkos és a kevésbé gyilkos gombákat is keverve az ehetőkkel. Legalább a legfontosabb mérgezőket mindenki ismerje fel, ha gombát szed. Pécsett szerencsére ingyenes gombavizsgálat van, ami nem általános a Magyarországon. 

Ez nem a piacról, hanem a legutóbbi túránk legérdekesebb gombájaként.
Petrezselyemgomba. Ehető, fűszeres illatú és ízű gomba.

Rókagomba

tinóruk
több fajuk volt a piacon

Nagy nagy őzláb

galambgombák és szegfűgomba


Ezt a tuskógombafajt hívják kovácsgombának
30 perc főzés után ehető

vörös érdestinóru

ízletes vargánya

csiperkék

Ahogy  a gombaszekértő kijavította (köszönet érte) ez pikkelyes pöfeteg
az óriás pöfeteg helyett.

Lilatönkű pereszke

12 megjegyzés:

  1. Hát...ezt a bejegyzést látva irigykedem egy kicsit.(mármint a piacra). Csak egy megyével lakom arrébb, de óriási a különbség.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pécs szép város, át kell ruccanni ide. A most szombatot különösen ajánlom. Szerintem annyi gomba lesz, mint addig még soha. Részben mert szombat, részben mert az erdő tele van gombával, és részben pedig mert a gombaárusok kevésbé központi, de jóval nagyobb helyre kerültek, így sokkal többen és több gombával ki tudnak pakolni. Egyébként is minden gombafotózáskor megígérem az árusoknak, hogy küldöm a vevőket! Szóval kedves vevők Pécs jó, és szép és gombában gazdag hely tessék jönni!

      Törlés
  2. Kár, hogy mifelénk nincs ilyen piac....csodás, csodás ...szereztem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Babette! Örülök, ha tetszik! Pécs, és a pécsi piac mindenkit vár!

      Törlés
  3. Szóval a találós kérdéshez.
    Felismertem az üde piros színéről néhány tulipán formájú paprikát (hogy csilit ne mondjak) a sárga bogyó pedig szerintem fagyöngy.
    :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a tulipán paprikára már nem emlékszem volt-e, de képen tényleg annak tűnik. Fagyöngy helyett a sárga gilisztaűző varádics.

      Törlés
  4. Féregűző varádics megszárított virága (a sárga)
    Szalmavirágok
    Vörösfenyő toboz
    Kecskerágó terméskupakja
    Vadgesztenye
    Mogyoró
    Selyemkóró üres termés-tokja
    (Talán) szárított, bebarnult cickafark virág
    És van még valami apró csúcsos barna kis izé, virág-, vagy termésféleség, ami nem látszik igazán jól és ezért nem bírom felismerni….
    Azt hiszem nincs több növény a koszorúban, de rendesen lehetett munkálkodni vele ! :- )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Aranyos fodorka! Köszönöm, szerintem ez tökéletes. A nagyon száradt kórókat én sem tudtam mik lehetnek.

      Törlés
  5. Az óriás pöfeteg inkább pikkelyes pöfeteg Lycoperdon utriforme.
    http://www.miskolcigombasz.hu/fajlista/index.php?action=showKind&langOrder=la&caller=kindList&kindId=93

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andrea! Köszönöm a javítást, gyere máskor is, mert én a gombákban még nem vagyok annyira otthon, de igyekszem, és jövőre remélem tanulom is őket. Nagyon tetszik a blogod!

      Törlés
  6. A pikkelyes pöfeteg, a legtöbb pöfeteghez hasonlóan, addig fogyasztható, amíg a belseje tiszta fehér. Amikor színeződni kezd, sárgás-barnás lesz, akkor már nem jó, mert érni kezdtek a spórák. Ezért "feltételesen fogyasztható".

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...