Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2012. október 8., hétfő

Erdő íze túra és más programok - ajánló


Október 13 (szombat): „Erdő íze” túra a Múzeumok Őszi Fesztiválja pécsi programja keretében
Találkozó: Pécs-Mecsekszabolcs. 21-es busz végállomása (Mecsekszabolcs templomtér) 9.30. Mecsekszabolcs környékén teszünk egy nagy kört. Erdőkben, irtáson és cserjésedő gyepekben, jelzetlen utakon és néha utak nélkül. Vezeti: Dénes Andrea botanikus. Szerencsére gomba is várható így gombaszakértőként Orbán Imre segít otthagyni, ami nem ehető. Persze azért arra igazán senki ne számítson, hogy nagyon sok gombát visz majd haza, de reméljük megismerkedünk több fajjal is. Visszaérkezés: 13 óra körül ugyanoda. Aki gombát szeretne gyűjteni, hozzon kosarat, papír vagy vászonzacskókat, kést. Vadgyümölcsökkel, egyéb ehető fajokkal is elsősorban ismerkedünk, gyűjtésük időigényesebb, de nem kizárt. A távolság nem lesz nagy, egy-két kisebb és egy nagyobb kaptató várható.

   
Október 22. Erdőkóstoló túra Cserkúton a Mecseki Ökocsalisokkal (szervezés alatt)

November 10 (szombat): Erdőkóstoló előadás 19 órakor, Márton napon, a Múzeumok Őszbúcsúztató Éjszakáján a Természettudományi Múzeumban. Az őszt 16 órától 22 óráig búcsúztatjuk a Természettudományi és a Néprajzi Múzeumban sok-sok egyéb gyerek és felnőtt programmal. Egész estére szóló belépő a két múzeum minden programjára: 600 Ft (teljes árú), ill. 400 Ft.(diák nyugdíjas)    
Múzeumok Őszi Fesztiválja további programjai (Pécs)

November 14. 15.30.
Néprajzi adatok a vadon termő tápláléknövények felhasználásáról Baranya megyében (Dénes Andrea) - Előadás a Magyar Biológia Társaság Pécsi csoportjában. - Pécs Széchenyi tér 11. (Ciszterci Nagy Lajos Gimnázium előadója)

November 28. (szerda) 17 óra. A Mecsek Egyesület Ötórai beszélgetése: Amit erdő és rét kínál - Ehető vad növények a Mecsekben. Helyszín: Pécs, Rét utca 8. - Mecsekerdő Zrt székháza.

December 5. (szerda) 15.30.                                     
A vadon élő növények felhasználása a táplálkozásban, a Kárpát medencében
élő magyarság körében
(Dénes Andrea,  Papp Nóra, Babai Dániel, Czúcz Bálint, Molnár Zsolt) - Előadás a Magyar Biológia Társaság Pécsi csoportjában. - Pécs Széchenyi tér 11. (Ciszterci Nagy Lajos Gimnázium előadója) 


2 megjegyzés:

  1. De jó lenne ha én pécsi lennék:)Vannak közeli rokonaim Pécsen, de még sosem voltam náluk, pedig úgy kívánom látni a várost.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...