Gévagomba ajánló

A következő napok időjárása (meleg lesz és csapadék is várható) kedvezőnek tűnik a gombák növekedéséhez. Remélem nekem is sikerül, előbb utóbb vargányát vagy gévát (sárga gévagombát) szednem, mert ez a kettő az, amit télre is szoktam elrakni. Szeretem vékony szeletekben, nyersen, panírozva és frissen tartó fóliával a szeleteket egymástól elválasztva lefagyasztani. Majd télen még felengedni sem kell, azonnal kisüthető és szerintem olyan finom, mintha frissen szedtük volna a gombát. Ez nem sok egyéb gombából jó, a magasabb víztartalmúakból pedig nem is szabad így eltenni. Gombatartósítás gyűjtemény a blogon: itt


Most csak néhány ajánlóra futja időmből:
Rántott töltött júdásfülgomba - ez még télen is szedhető
Gévagombáról, és gévagombapörkölt és rántott gévagomba
Vargányás rizottó
Gombasavanyítás- Ha bolond ne szedd le
Gévagombás kukoricakenyér- Ha bolond ne szedd le
Gévagombás ételek többféle - Ha bolond ne szedd le
Gombázós topic, fórum, gombahatározásban segítség: Index Fórum Gombász topic (ami persze nem jelenti azt, hogy nem kell gombaszakértővel ellenőriztetni a gyűjtött gombát)

Gévagomba salata - receptoldal.hu
Gévagomba mustármártásban burgonykrokettel - Közös gombánál
Rántott gévagomba ananászos zöldspárga salátával - Mesterszakács
Gévagomba csirkemellbe töltve áfonyával, aszalt szilvával - Netgombász
Megjegyzések

 1. Én azt kérdezném, hogy október-november milyen gombák szezonálisak?

  VálaszTörlés
 2. Én úgy tudom Ősszel is lehet ízletes vargánya, sárga rókagomba, nagy őzlábgomba, erdei csiperke, a fűszergombaként kiváló szegfűgomba a réteken, sárga gévagomba. Télen is érdemes keresni a júdásfülgombát, és lehet még több kevésbé ismert ehető is. Kis időt kérek és összeszedem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ó köszönöm, igazán kedves vagy, de a választ már meg is kaptam.)) Vargánya és rókagomba tökéletes. Itt mi nagyon Alföld, de remélem a gombász pasinál majd lesz a piacon.

   Törlés
 3. Én is remélem, hogy már lesz gomba és mehetünk az erdőbe keresni őket. :)

  Október-november legfinomabb gombái a pereszkék. Lilapereszke (valami világcsúcs isteni gomba), szürke pereszke, és az én nagy kedvencem, a mini pöffeteg, alias bimbós pöffeteg. A világ legfinomabb gombalevese ebből készül. Leglábbis nálam. :)
  És ha nagyon jó az idő, akkor van még ilyenkor is csiperke, fenyőalja rizike is. No és őzláb is, amit a legjobban szeretek rántva.

  VálaszTörlés
 4. Hát az idén nem bővelkedünk a leszedett,begyűjtött gombákból sajnos:)Kétszer voltunk az őrségben de akkor semmi,ropogót a szárazságtól az erdő.Télre száritott gombám nincsen,ilyen se volt már rég! Gévagombát még sosem ettem,és szedtem,azt is lehet száritani??

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A gévagombát én nagyon szeretem, de van aki nem, mert nincs gombaíze. Szárítani még nem próbáltam, utánanézek szokták-e de valahogy nem tudom elképzelni. Lehet, hogy egyszer kipróbálom.

   Törlés
 5. Én sem ettem még soha gévagombát, de már nagyon hiányoznak a gombák:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát akkor ki kellene próbálnod. Biztosan találnál ,az egyetlen gomba, ami még az aszály alatt is volt (valahol) legalábbis sokan kerestek hozzá receptet a blogon.

   Törlés
  2. Mitvjelent?? "Gévagomba, ha bolond ne edd meg"??? 🤔
   Mikor "bolondul" meg???!!! Üdv. Viola

   Törlés
  3. jelen esetben a "Ha bolond ne szedd le" egy blog címe, és ha rákattintasz a címre akkor odajutsz, kedves Viola.

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések