Gévagomba ajánló
A következő napok időjárása (meleg lesz és csapadék is várható) kedvezőnek tűnik a gombák növekedéséhez. Remélem nekem is sikerül, előbb utóbb vargányát vagy gévát (sárga gévagombát) szednem, mert ez a kettő az, amit télre is szoktam elrakni. Szeretem vékony szeletekben, nyersen, panírozva és frissen tartó fóliával a szeleteket egymástól elválasztva lefagyasztani. Majd télen még felengedni sem kell, azonnal kisüthető és szerintem olyan finom, mintha frissen szedtük volna a gombát. Ez nem sok egyéb gombából jó, a magasabb víztartalmúakból pedig nem is szabad így eltenni. Gombatartósítás gyűjtemény a blogon: itt
Most csak néhány ajánlóra futja időmből:
Rántott töltött júdásfülgomba - ez még télen is szedhető
Gévagombáról, és gévagombapörkölt és rántott gévagomba
Vargányás rizottó
Gombasavanyítás- Ha bolond ne szedd le
Gévagombás kukoricakenyér- Ha bolond ne szedd le
Gévagombás ételek többféle - Ha bolond ne szedd le
Gombázós topic, fórum, gombahatározásban segítség: Index Fórum Gombász topic (ami persze nem jelenti azt, hogy nem kell gombaszakértővel ellenőriztetni a gyűjtött gombát)
Gévagomba salata - receptoldal.hu
Gévagomba mustármártásban burgonykrokettel - Közös gombánál
Rántott gévagomba ananászos zöldspárga salátával - Mesterszakács
Gévagomba csirkemellbe töltve áfonyával, aszalt szilvával - Netgombász
Én azt kérdezném, hogy október-november milyen gombák szezonálisak?
VálaszTörlésÉn úgy tudom Ősszel is lehet ízletes vargánya, sárga rókagomba, nagy őzlábgomba, erdei csiperke, a fűszergombaként kiváló szegfűgomba a réteken, sárga gévagomba. Télen is érdemes keresni a júdásfülgombát, és lehet még több kevésbé ismert ehető is. Kis időt kérek és összeszedem.
VálaszTörlésÓ köszönöm, igazán kedves vagy, de a választ már meg is kaptam.)) Vargánya és rókagomba tökéletes. Itt mi nagyon Alföld, de remélem a gombász pasinál majd lesz a piacon.
TörlésÉn is remélem, hogy már lesz gomba és mehetünk az erdőbe keresni őket. :)
VálaszTörlésOktóber-november legfinomabb gombái a pereszkék. Lilapereszke (valami világcsúcs isteni gomba), szürke pereszke, és az én nagy kedvencem, a mini pöffeteg, alias bimbós pöffeteg. A világ legfinomabb gombalevese ebből készül. Leglábbis nálam. :)
És ha nagyon jó az idő, akkor van még ilyenkor is csiperke, fenyőalja rizike is. No és őzláb is, amit a legjobban szeretek rántva.
Igen tényleg finomak, még nem láttam idén.
TörlésHát az idén nem bővelkedünk a leszedett,begyűjtött gombákból sajnos:)Kétszer voltunk az őrségben de akkor semmi,ropogót a szárazságtól az erdő.Télre száritott gombám nincsen,ilyen se volt már rég! Gévagombát még sosem ettem,és szedtem,azt is lehet száritani??
VálaszTörlésA gévagombát én nagyon szeretem, de van aki nem, mert nincs gombaíze. Szárítani még nem próbáltam, utánanézek szokták-e de valahogy nem tudom elképzelni. Lehet, hogy egyszer kipróbálom.
TörlésÉn sem ettem még soha gévagombát, de már nagyon hiányoznak a gombák:)
VálaszTörlésHát akkor ki kellene próbálnod. Biztosan találnál ,az egyetlen gomba, ami még az aszály alatt is volt (valahol) legalábbis sokan kerestek hozzá receptet a blogon.
TörlésMitvjelent?? "Gévagomba, ha bolond ne edd meg"??? 🤔
TörlésMikor "bolondul" meg???!!! Üdv. Viola
jelen esetben a "Ha bolond ne szedd le" egy blog címe, és ha rákattintasz a címre akkor odajutsz, kedves Viola.
Törlés