2012. augusztus 18., szombat

Nyár végi - őszi vadgyümölcs ajánló

Vadgyümölcs ajánló a
Reformkori konyha SAD VIII. forduló apropóján


A termésérlelő nyár sokféle vadgyümölccsel lát el bennünket. Nyár végére, és őszre számos erdei bogyó érik, amit nyersen vagy feldolgozva is sokan ismernek, fogyasztanak. Áfonyák, erdei szedrek, húsos som, galagonya, kökény, csipke, berkenyék, amiket leginkább sorba vehetünk, ha vadgyümölcsökről van szó.

szeder (Rubus fruticosus):


Nyár végén, őszig is elhúzódva érnek vadszederek, a hamvas szeder (Rubus caesius) alacsony elfekvő bokrai néhol tömegesen hálózzák be az erdők alját, míg a fényes sötétlila termésű földiszeder (Rubus furicosus) inkább erdőszéleken, és felhagyott legelőkön jellemző nagyobb bokor. Mindkettő termése fogyasztható nyersen és feldolgozható lekvárnak, szörpnek, de téli reggeleken pálinkába ágyazva sem megvetendők. A sötétlila színű termések magas C-vitamin és antioxidáns tartalmuk miatt is különösen egészséges gyümölcsök.cseresznyeszilva / mirabolán szilva / fosóka szilva / lotyóka:
Felénk fosókának hívják ezt a cseresznyénél valamivel nagyobb, piros vagy sárga színben is termő, éretten lepottyanva, szétlottyanó cseresznyeszilvát (Prunus cerasifera).  Mindig kicsit mostohán tekintettünk rá. Potyogott, potyogott, had potyogjon. Mint, amolyan semmire nem jó gyümölcsöt néztük. Pedig azt írják, még a rómaiak honosították meg nálunk, talán ők is használták valamire. Azóta szépen elterjedt. Július elejétől akár még augusztusban is érik. Szörpnek, befőttnek, lekvárnak használják sokan.
Korábban többet:  itt


fekete bodza:
A bokrokon termő fekete bodza (Sambucus nigra) érése is nyár vége, ősz eleje. Ha a madarak nem előznek meg bennünket, érdemes ebből is gyűjteni, de csak főzve, és magjait kipasszírozva használható, mert a bodza zöld részei és magja is enyhén mérgező.  Rokona a piros virágú fürtös bodza (Sambucus racemosa) kevésbé jó ízű, és elsősorban gyógy-lekvárként használták egykor, és ma is inkább annak ajánlott. Magját még fontosabb kipasszírozni, mert szívre ható mérgező anyagokat tartalmaz.


A csipke bogyó / vadrózsa, kökény és galagonya termése teának szárításra fagyok előtt gyűjtve jó. Lekvárnak, szörpnek inkább majd fagyok után gyűjtve alkalmas.

Csipkebogyó / vadrózsa termés:

Csipke és galagonya:Kökény
sajnos csak akkor lesz jó, ha megcsípte a dér Húsos somról nincs még fotóm, de az is itt sorakozna. Fanyar lekvárja különösen vadhúsokhoz ajánlott


Gyümölcsdíszítésű desszertek készítésének ideje most van: (aug. 18-23 között)


4 megjegyzés:

 1. Gyerekkoromban annyi kökényt, és galagonyát ettem, imádtam őket. :) Viszont én úgy tudtam, hogy a Csipkebogyót mindenhez fagyok után jó szedni. :S

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szárítani, teának szerintem könnyebb, ha nem puha belül, de meg kell próbálni több módon is.

   Törlés
 2. A visegrádi túrán találtunk somot:) Még természetesen nem volt érett, de ki nem hagytam volna pár szemet (hisz a citromot is szeretem:)
  Szép napot!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én már nagyon várom, azt az időt amikor egyszer tudok szedni valahol érettet. Évek óta mindig lemaradok, vagy nem terem. Tavaly nyaralás közben a Balatonnál találtunk érettet, tehát nemsokára érnie kell felénk. Keresni fogom.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...