Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2012. június 11., hétfő

Vörösolaj vagyis orbáncfűolaj készítése (külsőleg, nem ehető)

Júniustól sokáig virágzik a közönséges vagy lyukaslevelű orbáncfű (Hypericum perforatum). Fontos gyógynövény és a házipatikában is jó szolgálatot tehet. Számos kedvező hatása van. Aranysárga virágai télen "napfénytpótlók" több szempontból is. Teája enyhíti a depressziót, immunerősítő, olaja külsőleg sebgyógyító, fertőtlenítő, hámosít, sőt a régi hegeket is eltüntetheti. Probléma vele,  hogy illóolaja a hypericin fényérzékennyé tesz, akár külsőleg akár belsőleg használjuk, ezért napozni nem szabad, ha használjuk. Az orbáncfű gyógyhatásairól bővebben a Vitaminsziget oldalon. Kúraszerűen alkalmazható. 


A közönséges orbáncfű főképpen száraz gyepekben él, hívják Szent László vagy Szent Iván füvének is. Az olajhoz napsütésben kell virágokat gyűjtenünk. Elég lecsippenteni az éppen nyíló virágokat. Folyamatosan virágzik, ezért egyszerre vannak nyíló virágok és bimbók is, utóbbiakat hagyjuk későbbre. Nem tudom, hogy  a napsütésben gyűjtésnek van-e valami  tudományos magyarázata vagy csak misztikussá teszi az eljárást, ugyanúgy, mint az, hogy az érő olajat holdfény nem érheti, vagyis éjszakára be kell vinnünk a házba. 

Helga, Krinsz kiegészítése szerint (ld. a hozzászólások) napsütésben nagyobb a hatóanyag-tartalom a növényben. (Már csak a holdfény kérdése maradt, ha valaki tudja írja meg.)


Az orbáncfű jellegzetes sárga, hosszú porzószálú virágairól ismerhető fel, ill. arról, hogy levelei fény felé tartva áttetszően apró lyukasak. A virágok megdörzsölve, vörösesen festenek. Több orbáncfűfaj is él hazánkban, de ez a leggyakoribb. Vannak védett, ritka, igen hasonló rokonai, ezért nem mindegy, melyik fajt szedjük. A nagyobb levelű vagy sötéten pöttyözött fajokat ne szedjük.Védett területen pedig semmiképpen ne gyűjtsünk, ott nagyobb eséllyel élnek ritka orbáncfű fajok is.


A begyűjtött virágokat lazán valamilyen kevésbé avasodó olajba tesszük, de tulajdonképpen bármilyen olaj jó. Sima napraforgó étolaj is vagy hidegen sajtolt napraforgó olaj, de nem sok kell belőle, ezért más olaj is használható, pl. olíva olaj, lenmagolaj. Nem sok virág kell, egy évre szükséges mennyiséget készítsünk, mert megavasodhat, és hatóanyagai is csak legfeljebb két évig hatásosak.

Utána addig érleljük a napon, amíg szép vörös színű lesz. Éjszakára vigyük be, hiszen holdfény nem érheti, én így tettem biztos, ami biztos. Ha kész, gézen, tüllön át leszűrjük, hűtőben tartjuk. A kis üvegben még tavaly készült vörösolaj, és egyáltalán nem avas. 

Az aranysárgából szép vörös lett 

-

8 megjegyzés:

 1. Gyönyörű, sajna felénk nincs. A napsütést azért írják, mert akkor elvben nagyobb benne a hatóanyag, de ezt te jobban tudod.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Helga, hát most nem gondoltam erre, pedig gondolhattam volna.És a holdfény?

   Törlés
  2. Én nem tudom a Holdfényt, de eltudom képzelni: A Nap=tűz elem, a Hold=víz elem, a Nap=nappal, a Hold=éjszaka és a Holdhoz tartozik a lélek, valahol itt lehet a magyarázata.

   Törlés
 2. Az Orbáncfű a Naphoz tartozó növény, ezért akkor javasolt gyűjteni, amikor a legnagyobb a Fény, tehát a déli órákban.
  A Nap tűz elem, ezt jól mutatja az olaj piros színe, illetve, hogy melegít, azt mondják róla, hogy felfényesíti/felmelegíti a lelket. Ma ezt úgy fogalmazzák, hogy hatásos antidepresszáns.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Krinsz, Mági! Nagyon köszönöm a hasznos kiegészítéseket!
   Andrea

   Törlés
 3. Szerintem, bár asztrológus is vagyok, de eddig titokban tartottam:), nem asztrológiai összefüggése van, hanem sokkal mélyebb, mágikus. Minden ami pozitív a Naphoz/fényhez/világossághoz és minden ami rossz a sötétséghez kapcsolódik. Sötétben jönnek a rossz szellemek, démonok stb.szerintem ehhez az ősi félelemhez kapcsolódik, hogy mindent amivel gyógyítani akarunk, óvjunk meg ezektől az erőktől. De mi van a Holddal? Ja, a nappal a nap uralma alatt áll az éjszaka meg a hold, ebből következik, hogy a rossz is, amitől meg akarjuk védeni:)
  Bár Maria Treben is hivatkozik bizonyos esetekben, hogy milyen holdállásnál(fogyó, növő, teli, újhold)gyűjtsük a növényt. Ha innen nézzük, attól függ mire akarjuk használni, úgy kell megválasztani a holdállást, de szerintem ennyire nem érdemes belemenni.

  VálaszTörlés
 4. Az orbáncfű népies neve - Megváltó vére - nagyon pontos szerintem. Ennyire magas és tiszta a növény éteri energiája.
  A tudatalattinkhoz a Hold kapcsolódik. Álmok, érzések, zavarosság, átláthatatlanság, sejtelmek, stb...
  A hétköznapi tudat középen van, és a tudatfelettihez, a tiszta szellemiséghez kapcsolódik a növény. Ami színtiszta fény, áttetszőség, LÁTÁS. Ez a tiszta erő képes lemenni a tudatalattiba és onnan fényre hozni tartalmakat. Ha ez a tiszta fény beszennyeződne a holdhoz kapcsolódó zavarossággal, átlátszatlansággal, a hatás nem lenne olyan erőteljes, tiszta. Szerintem ezért szükséges védeni a hold energiájától.
  Az orbáncfű egyébként nagyon megélénkíti az álmokat, átvilágítja a tudatalattit - így gyógyít - ebben rejlik rendkívüli, csodálatos ereje.

  VálaszTörlés
 5. Krinsz, Duende! Köszönöm a kiegészítéseket!

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...